ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περιορίστε την όρεξή σας με έξυπνα διατροφικά τρικς

10 Ιουλίου 2019, 15:32

images

Η διαχείριση της πείνας είναι πολλές φορές το κλειδί όχι μόνο για το αδυνάτισμα αλλά και για μείωση δεικτών όπως είναι η «κακή χοληστερίνη» (LDL) και του σακχάρου στο αίμα. Πώς να ελέγξει όμως κάποιος την όρεξη για φαγητό και γλυκά χωρίς να καταπιέζεται; Υπάρχουν τρόποι; Κι όλως, η απάντηση είναι «ναι υπάρχουν»!

  • Πρώτα απ΄ όλα μπορούμε να κάνουμε τα φαγητά μας πιο πικάντικα ώστε να μην αντέχουμε να φάμε μεγάλη ποσότητα. Έρευνα δείχνει ότι το μαύρο κύμινο, ή Nigellasativa, προσφέρει καλά στοιχεία στην υγεία μας καθώς η κατανάλωση 1/4 του κουταλιού του γλυκού καθημερινά συνδέεται με την απώλεια της όρεξης και την απώλεια βάρους, λέει ο Δρ Greger. Εξάλλου, ο κρόκος Κοζάνης ή Saffron, έχει συνδεθεί με μειωμένη κατανάλωση φαγητών και άρα θερμίδων.
  • Αν πίνουμε νερό πριν από κάθε γεύμα, προσοχή όχι λίγα λεπτά πριν αρχίσουμε να τρώμε αλλά μία με μισή ώρα πριν, νιώθουμε φουσκωμένοι και τρώμε λιγότερο φαγητό. Εξάλλου, το νερό μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση προκαλείται από το νερό. Με την τόνωση έκκρισης της ορμόνης νορεπινεφρίνη, εξηγεί ο Δρ Greger, το νερό μας βοηθά να κάψουμε λίπος.
  • Στα εστιατόρια είναι χρήσιμο και έξυπνο να παραγγέλνουμε ως πρώτο πιάτο σούπα ή σαλάτα. Όπως φάνηκε σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, οι άνθρωποι που κατανάλωναν σούπα λαχανικών 15 λεπτά πριν από το γεύμα, μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη κατά 20. Η συγγραφέας της μελέτης Barbara Rolls, διατροφολόγος, διεξήγαγε επίσης έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση σαλάτας πριν από το γεύμα, ενισχύει τον κορεσμό και μειώνει τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται.
  • Όταν μασάμε καλά την κάθε μπουκιά του φαγητού μας, κόβουμε την όρεξή μας καθώς ο εγκέφαλος παίρνει το «μήνυμα» ότι τρώμε περισσότερο από όσο καταναλώσαμε στην πραγματικότητα.
  • Είναι σημαντικό να τηρούμε σε κάθε γεύμα την ισορροπία μεταξύ πρωτεΐνης (30%), υδατανθράκων (60%) και λίπους (10%). Επειδή τα λιπαρά απελευθερώνονται πιο αργά στο στομάχι, το να προσθέσετε λίγο περισσότερο λίπος στη διατροφή μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε πλήρεις για λίγο περισσότερο. Προτιμάμε – βέβαια- πάντα το ωμό ελαιόλαδο έναντι οποιουδήποτε άλλου φυτικού ή ζωικού λίπους.

Σχετικά Άρθρα