Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη
06 Απριλίου 2022, 12:25
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχει ως επίκεντρο τη χρήση του αθλητισμού ως εργαλείο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Με παγκόσμιο θέμα τη «Διασφάλιση ενός βιώσιμου και ειρηνικού μέλλοντος για όλους: Η συμβολή του αθλητισμού», αναγνωρίζεται η ευρεία επιρροή του αθλητισμού και στο πλαίσιο αυτού του θέματος, τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα αναγνωρίσουν τον ρόλο του αθλητισμού στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και θα τονίσουν ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Amina J. Mohammed, «ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να ευθυγραμμίσει το πάθος, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό μας γύρω από έναν συλλογικό σκοπό. Και τότε είναι ακριβώς που μπορεί να καλλιεργηθεί η ελπίδα και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Είναι προς το συλλογικό μας συμφέρον να αξιοποιήσουμε την τεράστια δύναμη του αθλητισμού για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς η ανάγκη για επείγουσα δράση γίνεται όλο και πιο τρομερή κάθε μέρα, η σχέση μεταξύ αθλητισμού και κλίματος πρέπει να γίνεται καλύτερα κατανοητή και τρόποι ανάπτυξης πολιτικών και λήψης συγκεκριμένων μέτρων για να βοηθήσουν στην αναστροφή του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής μέσω του αθλητισμού πρέπει να κοινοποιούνται σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.
«Σήμερα, ο κόσμος μας αντιμετωπίζει προκλήσεις γενεών, από τη φτώχεια και την πείνα, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία COVID-19. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να ενωθούμε ως μια ομάδα που εργάζεται μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα εμπόδια και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο, πιο ειρηνικό και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους», δηλώνει.
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ)
Από την πλευρά της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι σε πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο ένα στα τέσσερα ηλικιωμένα άτομα δήλωσε ότι πλέον δεν μπορεί να περπατήσει τόσο μακριά, όσο πριν από το lockdown.
«Η πανδημία επηρέασε το σύνολο σχεδόν των ατόμων με πληθώρα καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων καθώς και σημαντικό ποσοστό του υγιούς πληθυσμού, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόστηκαν για την μείωση της διασποράς της νόσου (lockdown), αν και αναγκαία, επίδρασαν αρνητικά στη φυσική τους κατάσταση», σημειώνει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα, όπως είναι οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι ασθενείς με Διάμεσες Πνευμονοπάθειες, οι ασθενείς με Πνευμονική Αγγειακή Νόσο αλλά και για τους ασθενείς με post-COVID σύνδρομο, η συστηματική φυσική δραστηριότητα (όπως π.χ η καθημερινή βάδιση) είναι αναγκαία για τη μείωση των συμπτωμάτων δύσπνοιας και εύκολης κόπωσης και τη βελτίωση της λειτουργικής τους κατάστασης.
Τονίζει ακόμη ότι «απαραίτητο στοιχείο ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί η καθημερινή, συστηματική φυσική ή θεραπευτική δραστηριότητα».
Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη
Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου αποτελεί μια ευκαιρία να αναγνωριστεί ο θετικός ρόλος του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας στις κοινότητες και στις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στόχος της ημέρας είναι να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει επίσης ότι η υιοθέτηση αυτής της ημέρας σηματοδοτεί την αυξανόμενη αναγνώριση της θετικής επιρροής που μπορεί να έχει ο αθλητισμός στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Tags: Κλιματική αλλαγή, ΟΗΕ, Υγεία