Ωτοπλαστική: Πότε και πώς διορθώνουμε τα πεταχτά ή μεγάλα αυτιά στα παιδιά
18 September 2023, 16:00
Ενώ η μύτη πρέπει να χειρουργηθεί αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ατόμου, τα αυτιά μπορούμε και πρέπει να τα διορθώνουμε από όταν τα παιδιά (ειδικά τα αγόρια που δεν έχουν μαλλιά να τα καλύπτουν) βρίσκονται στην πρώτη παιδική ηλικία. Αυτό είναι όχι μόνο χειρουργικά ασφαλές αλλά και ψυχολογικά ωφέλιμο, διότι το παιδί θα αποφύγει τα κοροϊδευτικά σχόλια συμμαθητών του στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
Η ωτοπλαστική -ειδικά η διόρθωση στα πεταχτά αυτιά- μπορεί να πραγματοποιηθεί από την προσχολική ηλικία και καθόλη την ενήλικη ζωή με το αποτέλεσμα να μην χρειάζεται διόρθωση ποτέ ξανά αφού παραμένει όπως το διόρθωσε ο πλαστικός χειρουργός καθώς αναπτύσσεται το άτομο.
Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία και διαρκεί -ανάλογα με την περίπτωση μία με δύο ώρες ενώ λίγες ώρες μετά, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του φορώντας ένα προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο αφαιρείται μετά από 4 ημέρες. Το αποτέλεσμα της εγχείρησης είναι αμέσως εμφανές ενώ τα ράμματα, στο πίσω μέρος των αυτιών, αφαιρούνται εύκολα και ανώδυνα σε 15 ημέρες.
Άλλες ωτοπλαστικές επεμβάσεις που αφορούν όχι τόσο σε πεταχτά αλλά σε μεγάλα πτερύγια αυτιών, έχουν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα και δεν αφήνουν σημάδια.
Όπως και να έχει, οι γονείς όταν παρατηρούν ότι το παιδάκι 4 και 5 ετών έχει έντονο πρόβλημα, πρέπει να απευθυνθούν σε πλαστικό χειρουργό ο οποίος θα το εξετάσει και θα τους λύσει όλες τις απορίες για την αποκατάσταση. Η απόφαση είναι δική τους αλλά σε αυτήν πρέπει να συνυπολογίσουν το ψυχολογικό κόστος σε ένα παιδί που ξεκινάει το Δημοτικό με έντονο αισθητικό πρόβλημα.
Tags: πεταχτά αυτιά, ωτοπλαστική