ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να διαχειριστoύμε έξυπνα τη γήρανση του δέρματος

14 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Η γήρανση ως διαδικασία σχετίζεται με παράγοντες, τόσο εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς. Η γενετική και η πτώση των επιπέδων των ορμονών οιστρογόνου και τεστοστερόνης, μπορεί να επηρεάσουν την υγρασία, την ελαστικότητα και το πάχος του δέρματος, αναφέρει ο Larry Fan, MD, πλαστικός χειρουργός στο Σαν Φρανσίσκο. Καθώς μεγαλώνετε, η διαδικασία της ανάπλασης γίνεται επίσης δυσχερέστερη.

Σε ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι ακτίνες UV διασπούν το κολλαγόνο, κάνουν το δέρμα σας λιγότερο ελαστικό και μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και ακόμη και καρκίνο του δέρματος, σημειώνει ο Fan. Οι επιπτώσεις των τοξινών όπως η ρύπανση και οι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και το στρες διαδραματίζουν ρόλο στη γήρανση του δέρματος, αναφέρει το WebMD.

Η γήρανση προκαλεί συγκεκριμένες δερματικές αλλαγές, όπως:

Ξηρότητα. Το δέρμα σας παράγει λιγότερη λιπαρότητα και συγκρατεί λιγότερη υγρασία.

Ρυτίδες. Αυτά προκαλούνται από την έλλειψη κολλαγόνου και ελαστίνης – του υποστηρικτικού συνδετικού ιστού του δέρματός σας.

Χαλάρωση. Η απώλεια λίπους κάτω από το δέρμα και η έλλειψη κολλαγόνου οδηγούν σε χαλάρωση του δέρματος.

Σημάδια. Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει σκούρες κηλίδες στο δέρμα του προσώπου, των χεριών σας και σε άλλες εκτεθειμένες περιοχές.

Εύκολο μελάνιασμα. Τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πιο εύθραυστα και προκαλούνται μώλωπες ευκολότερα.

Αργή επούλωση. Η ικανότητα του δέρματός σας να επουλώνει τις πληγές εξασθενεί επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει καθώς μεγαλώνετε.

Ευαίσθητη επιδερμίδα. Το ανώτερο στρώμα του δέρματος που ονομάζεται επιδερμίδα γίνεται εύθραυστο, ευαίσθητο και μπορεί να σκιστεί εύκολα.

Καρκίνο του δέρματος. Το καρκίνωμα και το μελάνωμα είναι πιο συχνά με την ηλικία, ειδικά σε άτομα που έχουν εκτεθεί πολύ στον ήλιο.

Απλά βήματα μπορούν να βοηθήσουν προκειμένου το δέρμα σας να φαίνεται πιο ενυδατωμένο και λαμπερό:

Κάντε πιο σύντομα ντους. Ένα διαρκές, χαλαρωτικό ντους μπορεί να είναι υπέροχο για εσάς, αλλά όχι για το δέρμα σας. Προτιμήστε σύντομα, ζεστά ντους. Τα πιο ζεστά ντους που διαρκούν περισσότερο μπορούν να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια από το δέρμα, σημειώνει ο Kristopher Day, MD, αισθητικός και πλαστικός χειρουργός στο Bellevue, WA.

Χρησιμοποιείστε ενυδατικές κρέμες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση.

Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να προστατεύσει από τη γήρανση από τον ήλιο και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση και σχηματίζει ρυτίδες. Η διακοπή βελτιώνει την κυκλοφορία.

Κοιμηθείτε καλά. Ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση και την αναζωογόνηση του δέρματός σας.

Σχετικά Άρθρα