ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οκτώ τρόποι για να απαλλαγείτε από την ακμή στην πλάτη

22 Ιουνίου 2024, 08:00

images

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που έχουν ακμή στο πρόσωπο, παρουσιάζουν αντίστοιχο πρόβλημα και στην πλάτη, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως μεταδίδει το Women’s Health, αν και οι ορμόνες και η γενετική μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε την επίμονη ακμή της πλάτης σας.

1. Κάντε ντους αμέσως μετά την προπόνηση

«Ο ιδρώτας είναι ερεθιστικός για το δέρμα, επομένως μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ακμής – ειδικά εάν φοράτε στενά ρούχα κατά την άσκηση», δηλώνει ο Δρ Adam Friedmann, δερματολόγος. «Το γυμναστήριο είναι ένα αρκετά ζεστό περιβάλλον και προκαλεί εφίδρωση, επομένως είναι καλύτερο να κάνετε πάντα ντους μετά την άσκηση και να πλένετε τακτικά τα ρούχα της προπόνησης».

2. Επιλέξτε βαμβακερά ρούχα

«Εάν πάσχετε από ακμή στην πλάτη, προτιμήστε τα φαρδιά βαμβακερά ρούχα αντί για τα συνθετικά», συμβουλεύει ο Δρ Friedmann.

3. Πιάστε τα μαλλιά σας ψηλά

Το να αφήνετε λυτά τα μαλλιά, μπορεί να συμβάλλει στη συσσώρευση λιπαρότητας στο δέρμα, λέει ο Δρ Friedmann.

4. Προσέξτε τη διατροφή σας

Η ζάχαρη και το αλκοόλ, μαζί με το άγχος και την έλλειψη ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο δέρμα.

Προσπαθήστε να πίνετε 1 ποτήρι νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό που επιλέγετε ή περιορίστε σημαντικά την υπερβολική κατανάλωση τροφών που είναι γνωστό ότι οδηγούν σε φλεγμονή.

5. Προσθέστε ελαιόλαδο στα γεύματά σας

«Μη φοβάστε το λάδι. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι τύποι δέρματος, χρειάζονται υγιή έλαια. Τρόφιμα όπως τα αυγά, ο σολομός, ο μαύρος μπακαλιάρος και τα καρύδια, περιέχουν ευεργετικά έλαια που διατηρούν την επιδερμίδα καλά θρέψη και εμποδίζουν το δέρμα να στεγνώσει και να ξεσπάσει.

«Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ακμή προκαλείται από την έλλειψη ψευδαργύρου στη διατροφή. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής και των ουλών που προκαλούνται από την ακμή», σημειώνει ο Δρ Howard Murad.

6. Παραμείνετε ενυδατωμένοι μέσω τροφών

«Πάντα λέω ότι πρέπει να «τρώτε» το νερό σας καταναλώνοντας πολλά ωμά φρούτα και λαχανικά. Τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως γλυκοπατάτες, καρότα και σκούρα, φυλλώδη πράσινα, για να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση του κύκλου εργασιών των νεκρών κυττάρων του δέρματος, που είναι βασικός παράγοντας για την εμφάνιση ακμής.

«Τα γκότζι μπέρι και τα ρόδια είναι ιδιαίτερα καλά για την ενυδάτωση των κυττάρων σας και τη διατροφή της επιδερμίδας σας με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη», σημειώνει ο Δρ Murad.

7. Πλένετε τακτικά τα σεντόνια σας

Πλένοντας και αλλάζοντας τα σεντόνια σας τακτικά, μπορείτε να αποτρέψετε τη συσσώρευση βακτηρίων.

8. Εξισορροπήστε τα επίπεδα του PH σας με προβιοτικά

«Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ένα προβιοτικό στη διατροφή σας για να ρυθμίσετε τα επίπεδα pH σας», υποστηρίζει ο δερματολόγος Dr Gary Goldfaden.

Σχετικά Άρθρα