ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Miss AI: H νέα κατηγορία καλλιστείων με δημιουργήματα τεχνητής νοημοσύνης

09 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Ένας νέος τύπος καλλιστείων έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των διαφόρων διαγωνισμών ομορφιάς που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο. Πρόκειται για το διαγωνισμό για την ανάδειξη της “Miss AI”. Kαμία από τις 10 γυναίκες που συμμετέχουν στα  συγκεκριμένα καλλιστεία, δεν είναι αληθινή – τα πάντα για αυτές, ακόμα και το συναίσθημα που υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζεται στα πρόσωπά τους, δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), για τον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς AI στον κόσμο. Η καθεμία από αυτές, έχει ένα δημιουργό ή ομάδα δημιουργών, οι οποίοι χρησιμοποιούν προγράμματα όπως το Open AI's DALL·E 3, το Midjourney ή το Stable Diffusion.

Αυτές οι 10 διαγωνιζόμενες, είχαν επιλεγεί από μια ομάδα περισσότερων από 1.500 συμμετεχουσών για να περάσουν στον τελικό του "Miss AI", που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου και να μεταδοθεί διαδικτυακά από τους διοργανωτές του "The World AI Creator Awards".

Για όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό αυτό, η εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητες τις οποίες προσφέρει η τεχνολογία. Ωστόσο, για άλλους, αποτέλεσε μία περαιτέρω αναπαραγωγή μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς που συχνά συνδέονται με φυλετικά και έμφυλα στερεότυπα και τροφοδοτούνται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ψηφιακά βελτιωμένων εικόνων στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι αρχίζουμε να χάνουμε ολοένα και περισσότερο την επαφή με το πώς μοιάζει ένα ακατέργαστο πρόσωπο», δήλωσε στο CNN ο Δρ Kerry McInerney, ερευνητής στο Leverhulme Center for the Future of Intelligence στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Τα περισσότερα από τα μοντέλα που συμμετείχαν στα καλλιστεία για την ανάδειξη της «Miss AI», είπε ο McInerney, είναι «πολύ ανοιχτόχρωμα και η συντριπτική πλειοψηφία είναι λευκές γυναίκες, αδύνατες, που δεν αποκλίνουν πολύ από αυτό το πρότυπο».

«Αυτά τα εργαλεία είναι φτιαγμένα για να αναπαράγουν … τα υπάρχοντα πρότυπα ανά τον κόσμο», προσέθεσε. «Δεν είναι φτιαγμένα απαραίτητα για να τα αμφισβητούν, ακόμα κι αν πωλούνται ως εργαλεία που ενισχύουν τη δημιουργικότητα … Αποτυπώνουν τα υπάρχοντα πρότυπα ομορφιάς».

Καθώς η τεχνολογία περιπλέκεται όλο και περισσότερο στη δημιουργία μιας «ιδανικής γυναίκας», οι διαγωνισμοί ομορφιάς τείνουν να παραβλέπουν την αξία της αυθεντικότητας και της μοναδικότητας. «Υπήρξε μια τάση την τελευταία δεκαετία που επικεντρώθηκε πραγματικά στο να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι αυθεντικός, να είσαι “τέλεια ατελής”»,  σημειώνει ο κοινωνιολόγος Levey Friedman. Ωστόσο, τα καλλιστεία, και ειδικότερα η συγκεκριμένη κατηγορία, δεν φαίνεται να πρεσβεύει αυτή τη θέση.  

Σχετικά Άρθρα