ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο ηλικίες που προκαλούν πιο γρήγορο γήρας

21 Αυγούστου 2024, 10:00

images

Ο ανθρώπινος οργανισμός βιώνει δύο σοβαρές αλλαγές καθώς περνούν τα χρόνια. Όλοι γνωρίζουμε ότι, όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει διαρκώς. Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι, σε ό,τι αφορά τις πρωτεΐνες, οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές λαμβάνουν χώρα γύρω στις ηλικίες των 34, των 60 και των 78. Αν και μερικές από αυτές τις αλλαγές του σώματος που σχετίζονται με τη γήρανση είναι εμφανείς -όπως γκρίζα μαλλιά και ρυτίδες δέρματος-, πολλές από αυτές δεν είναι ορατές καθώς συμβαίνουν σε όργανα, ιστούς και ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Aging προσθέτει στοιχεία στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα για το πώς η γήρανση επηρεάζει τον οργανισμό. 

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι υφίστανται 2 σημαντικές αλλαγές στα μόρια και τους μικροοργανισμούς τους γύρω στις ηλικίες 44 και 60 ετών.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 108 άτομα που ζούσαν στην Καλιφόρνια μεταξύ 25 και 75 ετών. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 1,7 χρόνια με μέγιστο περίπου 7 χρόνια.

Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες έδιναν τακτικά αίμα και άλλα δείγματα, κάτι που επέτρεψε στους επιστήμονες να παρακολουθούν τις αλλαγές στα μόρια και τα μικροβιώματα του οργανισμού τους.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία σε περισσότερα από 135.000 διαφορετικά μόρια και μικρόβια για σχεδόν 250 εκατομμύρια διαφορετικά σημεία δεδομένων.

«Παρακολουθούμε τους ανθρώπους με απίστευτη λεπτομέρεια – μετρώντας όσο το δυνατόν περισσότερα μόρια (δεκάδες χιλιάδες) και τα μικρόβια τους για να έχουμε μια λεπτομερή εικόνα της υγείας τους», εξήγησε στο Medical News Today ο Michael P. Snyder, PhD, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και ο ανώτερος συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Καθώς ο Snyder και η ομάδα του εξέτασαν τα δεδομένα πιο προσεκτικά, παρατήρησαν ότι περίπου το 81% των μορίων και των μικροβίων που εντόπισαν αλλάζουν περισσότερο σε ορισμένες ηλικίες από ό,τι σε άλλες περιόδους της διάρκειας ζωής ενός ατόμου. Οι 2 μεγαλύτερες αλλαγές μορίων και μικροβίων, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, συμβαίνουν όταν ένα άτομο είναι στα μέσα της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας των 60.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές μορίων και μικροβίων που σχετίζονται με την ηλικία συνδέονταν με πιθανές ανησυχίες για την υγεία.

Για παράδειγμα, στα άτομα που ήταν γύρω στα 40, ο Snyder και η ομάδα του ανακάλυψαν σημαντικές αλλαγές στον αριθμό των μορίων που σχετίζονται με το αλκοόλ, την καφεΐνη και τον μεταβολισμό των λιπιδίων, καθώς και με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην ηλικία των 60 ετών, οι μεγαλύτερες μοριακές αλλαγές σχετίζονταν με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της καφεΐνης, το δέρμα και τους μύες.

Ο Snyder είπε ότι είναι σημαντικό για τους ερευνητές να συνεχίσουν να εξετάζουν τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της βιολογικής γήρανσης, προκειμένου να μπορούμε στη συνέχεια να αναλάβουμε δράση και να μειώσουμε πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση.



Σχετικά Άρθρα