Η αντιμετώπιση ουλών που προκαλεί η ακμή
21 Αυγούστου 2019, 12:58
Η ακμή εμφανίζεται στο 80% των εφήβων και σε ένα 10% ενηλίκων και σε ποσοστό που ξεπερνά το 5% αφήνει σημάδια και ουλές που μας ακολουθούν στο υπόλοιπο της ζωής μας.
Για τους άνδρες η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη επειδή έχουν την δυνατότητα να αφήσουν γένια.
Στις γυναίκες όμως οι ουλές στο πρόσωπο είναι ένα μικρό ή μεγάλο πλήγμα στην ομορφιά .
Οι ουλές της ακμή διακρίνεται σε τρεις τύπους που ονομάζονται ατροφικές, υπερτροφικές και χηλοειδή με τις ατροφικές να είναι οι πιο συνηθισμένες.
Αφήνουν κοιλότητες στο δέρμα (boxcar scars) ή κοιλότητες σαν παγόβουνο (ice pick scars).
Οι ουλές εφόσον προκληθούν, δεν θα φύγουν από μόνες τους αν δεν κάνουμε ειδικές θεραπείες ενώ ακόμα και έτσι, κάποιες πολύ βαθιές θα περιοριστούν αλλά δεν θα «σβήσουν» εντελώς.
Οι προτεινόμενες μέθοδοι
Το χημικό ή μηχανικό (δερματοαπόξεση με κρυστάλλους ή βουρτσάκι) πίλινγκ είναι μία από τις πρώτες προτάσεις που θα μας κάνει ο δερματολόγος ή ο πλαστικός χειρουργός καθώς αρκεί για να ομαλοποιήσει βλάβες περιορισμένης έκτασης.
Το πίλινγκ με κρυστάλλους χρειάζεται να επαναληφθεί 3- 4 φορές με μεσοδιαστήματα 10-15 ημερών .
Το πίλινγκ με βουρτσάκι είναι επεμβατικό, χρειάζεται αναισθησία και συνιστάται αποχή για κάποιες μέρες από την εργασία.
Σε πιο βαθιές και εκτεταμένες βλάβες, ο γιατρός συστήνει fractional laser ή CO2 που χρησιμοποιούνται κυρίως στις ατροφικές ουλές.
Με το επιφανειακό έγκαυμα που δημιουργείται από το λέϊζερ, το δέρμα εκκρίνει κολλαγόνο και ελαστίνη με αποτέλεσμα να αναπλάθεται. Κι εδώ χρειάζεται επανάληψη των θεραπειών ανάλογα με το περιστατικό μέχρι και τέσσερις φορές.
Η νεότερη θεραπεία needling γίνεται με έναν ειδικό κύλινδρο που έχει μικροβελόνες 1-1,5 χιλιοστών οι οποίες προκαλούν τραυματισμό του χορίου του δέρματος χωρίς να αλλοιώνουν την επιφάνειά του. Και στην περίπτωση αυτή ο τραυματισμός ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Κάποιες ουλές χρειάζονται «γέμισμα» με αποτέλεσμα να προκρίνεται ως λύση το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ το οποίο χρησιμοποιείται και για τις βαθιές ρυτίδες έκφρασης.
ΠΗΓΗ: European Academy of Dermatology and Venereology
Tags: Ακμή, Δέρμα με ακμή, ουλές ακμής, σημάδια ακμής