7 αλήθειες για την ανθρώπινη φύση που φαίνονται απίστευτες
15 Αυγούστου 2019, 18:00
Σε έναν κόσμο γεμάτο ειδικούς, ερευνητές, εξειδικευμένα τμήματα ψυχολογίας που μελετούν κάθε πλευρά της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και πολυπλοκότητας, οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ψυχολογία έχουν καταλήξει τα τελευταία χρόνια σε κάποιες «σταθερές αλήθειες». Σε αλήθειες για την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία που εξέπληξαν και τους ίδιους αλλά δημιουργούν σοκ και σε εμάς όταν τις πληροφορούμαστε.
- Η έκφραση των συναισθημάτων είναι ίδια παντού. Το χαμόγελο είναι χαμόγελο σε όλους τους λαούς του κόσμου και παραπέμπει σε συγκεκριμένα συναισθήματα αποδοχής, χαράς κλπ. Σε αυτό κατέληξαν το 1986 οι ψυχολόγοι Ekman και Friesen που μελέτησαν σε διάφορους λαούς τις εκφράσεις του προσώπου. Όπως απέδειξαν, παρά τις εντελώς διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες, κάποια πράγματα είναι απλά πανανθρώπινα!
- Κι όχι μόνο πανανθρώπινα αλλά σε ένα πιο βασικό επίπεδο, και κοινά μεταξύ διαφόρων ειδών ζωής στον πλανήτη. Η κλασική εργασία του Δρ B. F. Skinner το 1953 έδειξε ότι η διαδικασία εκμάθησης βασικών πραγμάτων όπως είναι η λήψη τροφής από ένα άλλο άτομο, είναι ίδια στους ανθρώπους (τα παιδιά), τα ψάρια, τα πουλιά και τα ποντίκια…
- Όταν κάποιος υποχρεούται να ολοκληρώσει μια εργασία που του είναι δυσάρεστη, την κάνει πιο άνετα αν ΔΕΝ πληρωθεί, παρά αν λάβει αμοιβή για να πράξει αυτό που δεν του αρέσει. Αυτό απέδειξε έρευνα των Festinger και Carlsmith το 1959 αποκαλύπτοντας ότι θέλουμε με έναν τρόπο να έχουμε τον έλεγχο και την επιλογή ακόμα και στα πιο δυσάρεστα.
- Η πλειοψηφία των ανθρώπων ανάμεσά μας, μπορεί να πειστεί υπό προϋποθέσεις να δολοφονήσει κάποιον. Αυτό έδειξαν πολλαπλές μελέτες για την επίδραση της υποταγής στην εξουσία που επιδεικνύουμε οι περισσότεροι άνθρωποι. Οι πιο γνωστές μελέτες γύρω από το θέμα είναι του Δρ Stanley Milgram με τίτλο “for the good of science” (Milgram, 1963).
- Όταν τίθεται ζήτημα ποιος γίνεται πιο πετυχημένος στην ζωή, η συναισθηματική ευφυΐα παίζει πιο σημαντικό ρόλο από αυτό που αποκαλούμε κλασικά «εξυπνάδα». Αυτό απέδειξε η μελέτη των Mayer και Salovey το1997.
- Το 1/3 των δολοφονιών στις ΗΠΑ έχει κάποια σχέση με την ερωτική απιστία. Κι ενώ θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε ως Δυτικές Κοινωνίες ξεπεράσει τέτοιες βίαιες συμπεριφορές, ωστόσο τα ερωτικά θέματα κρατούν τα σκήπτρα στις δολοφονικές επιθέσεις! Αυτό απέδειξαν με την έρευνά τους οι Daly και Wilson το 1982.
Οι άνθρωποι είμαστε πιο ευγενικοί και δοτικοί όταν το δωμάτιο στο οποίο βρισκόμαστε …μυρίζει ευχάριστα! Και επιθετικοί και αρνητικοί όταν το δωμάτιο …βρωμάει! Αυτό απέδειξε μελετώντας εθελοντές ο Δρ Liljenquist το 2010. Όταν το δωμάτιο μύριζε ωραία, πολλοί δέχτηκαν να πάνε εθελοντές ακόμα και σε επικίνδυνες ανθρωπιστικές αποστολές. Ενώ όταν βρώμαγε, κανείς δεν είχε την διάθ
Tags: ανθρωπινή φύση, Ψυχολογία