ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ταχύτερες διαδικασίες ένταξης ειδικευμένων φαρμάκων στο ΓεΣΥ

09 Φεβρουαρίου 2022, 13:23

images

Στην ανάγκη για αναθεώρηση των διαδικασιών ένταξης νέων ειδικευμένων φαρμάκων στο ΓεΣΥ αναφέρεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας.

Όπως σημειώνει στο YgeiaWatch, μετά την 1η συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής που έγινε θα εξεταστούν όλες οι διαδικασίες από την ένταξη μέχρι και την αξιολόγηση των φαρμάκων.

«Θα βελτιωθεί η διαδικασία και θα γίνει ταχύτερη. Έχει συμφωνηθεί να καταγραφούν όλες οι εκκρεμότητες», πρόσθεσε.

Όσο αφορά τα αίτια της καθυστέρησης των διαδικασιών αυτών δήλωσε ότι «οι καθυστερήσεις αφορούν τις διαδικασίες που διενεργούνται καθώς και την υποστελέχωση του ΟΑΥ».

Το Υπουργείο Οικονομικών με σημερινή  ανακοίνωση του καλεί τον ΟΑΥ να προβεί σε κάλυψη των κενών θέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το 2016 μέχρι το 2022 ο συνολικός αριθμός των θέσεων του ΟΑΥ έχει αυξηθεί κατά 158% (από 52 σε 134).

Στον ΟΑΥ υπάρχουν συνολικά 43 κενές θέσεις (οι οποίες καταλαμβάνουν το 32% της συνολικής δύναμης του οργανισμού), εκ των οποίων 23  δημιουργήθηκαν με τον Προϋπολογισμό του ΟΑΥ για το 2021. 

Όσον αφορά τη διαδικασία εγγραφής των χρόνιων ασθενών στα νοσοκομεία και τη χρήση ‘ενσήμων’ καθώς και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας ο κ. Κουλούμας σημειώνει ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή επί του παρόντος.

«Θα υπάρξει συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ την ερχόμενη Παρασκευή για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα αυτό για να βρεθούν τρόποι για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής», δήλωσε.

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος των νοσοκομείων ούτως ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο λογισμικό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για καλύτερη απόδοση, είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι πρόκειται να γίνει συμφωνία που θα αποσκοπεί οι χρόνιοι ασθενείς να παίρνουν την ανάλογη ποσότητα αναλώσιμων και φαρμάκων κάθε δύο μήνες αντί κάθε ένα μήνα ούτως ώστε να μην ταλαιπωρούνται περισσότερο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα