ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν άμεση προώθηση νομοσχεδίου για ασθενοφόρα- Χάνονται ζωές...

14 Μαΐου 2024, 06:00

images

Την ανάγκη για άμεση προώθηση του νομοσχεδίου που αφορά τη λειτουργία των ασθενοφόρων, τονίζει για ακόμη μια φορά η Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), με αφορμή την καταγγελία για ηλικιωμένη γυναίκα που πέθανε στο σπίτι της σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, περιμένοντας το μοναδικό ασθενοφόρο που καλύπτει τη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία υποβλήθηκε στο Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της ΟΣΑΚ από την εγγονή της ηλικιωμένης, η οικογένεια κάλεσε ασθενοφόρο στις 8:20 το βράδυ με το ασθενοφόρο να φτάνει μια ώρα αργότερα αφού έπρεπε να ανταποκριθεί σε άλλο περιστατικό.

Όπως ανέφεραν οι συγγενείς της ηλικιωμένης, αν το ασθενοφόρο κατέφθανε νωρίτερα, ίσως η γιαγιά να ζούσε.

Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν οι διαδικασίες

Η προώθηση του νομοσχεδίου που αφορά τη λειτουργία των ασθενοφόρων στην Κύπρο είναι αναγκαία, τονίζει σε δηλώσεις στο ΥgeiaWatch ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Ασθενών, Μίλτος Μιλτιάδους.

Πρόκειται για ένα από τα νομοσχέδια που συζητιέται εδώ και χρόνια, με βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων να είναι κατά πόσον θα πρέπει η Αρχή Ασθενοφόρων να είναι ανεξάρτητος φορέας, στον οποίο θα υπάγονται δημόσια και ιδιωτικά ασθενοφόρα ή υπό τον ΟΚΥπΥ.

«Είναι ξεκάθαρο και σίγουρα δεν είμαστε παράλογοι για να ζητάμε να υπάρχει σε κάθε ορεινή κοινότητα ένα ασθενοφόρο, παρόλο που αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο για ολόκληρο τον πληθυσμό. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι την τελευταία δεκαετία έχουν λειτουργήσει αρκετοί νέοι σταθμοί στις απομακρυσμένες περιοχές αλλά πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες ασθενοφόρων και να πάει ένα βήμα πιο μπροστά ο τομέας της Υγείας στην Κύπρο», τονίζει.

Εισηγήσεις και εναλλακτικές λύσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Μιλτιάδους, η Ομοσπονδία Ασθενών έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις με εισηγήσεις και εναλλακτικές λύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα το σύστημα λειτουργίας των ασθενοφόρων στην Κύπρο.

«Καταθέσαμε σχετικό έγγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από μερικούς μήνες και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της αναμονής. Μάλιστα στις εισηγήσεις μας περιλαμβάνεται και εισήγηση που αφορά τη δημιουργία Υφυπουργείου Κρίσεων, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε επείγουσες καταστάσεις καθώς και τη δυνατότητα προειδοποίησης των πολιτών για περιπτώσεις κρίσεων», επισημαίνει.

Το μοντέλο αυτό, εξηγεί ο κ. Μιλτιάδους, έχει δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό και σε χώρες οι οποίες παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα στην προνοσοκομειακή και επείγουσα περίθαλψη και «ως εκ τούτου θεωρούμε ότι και η χώρα μας θα μπορούσε να το εφαρμόσει με επιτυχία».

«Ένας σωστά οργανωμένος φορέας, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, θα μπορούσε να επεκτείνει το στόλο των ασθενοφόρων, να έχει δικό του προϋπολογισμό, να κάνει δικό του προγραμματισμό, στελέχωση και εκπαίδευση, να καλύπτει με ανεξαρτησία και χωρίς βαρίδια ολόκληρο τον πληθυσμό και όλους τους κατοίκους του νησιού με μεγαλύτερη ευκολία», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Μιλτιάδους, με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σήμερα τα ασθενοφόρα και με την ανυπαρξία νομοθεσίας, «στην ουσία παραμένουμε στάσιμοι ως χώρα και δεν εκμεταλλευόμαστε τις συνέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσα από τις προτάσεις μας».

Για τις θέσεις της ΟΣΑΚ είναι ενήμερος και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός ενώ από πλευράς Προεδρικού δεν έχει ακόμα εκφραστεί, δημόσια ή στο παρασκήνιο καμία άποψη.

Ενστάσεις για δημιουργία ανεξάρτητης αρχής

Βεβαίως, δεν αποκλείεται η εφαρμογή ενός μεγαλεπήβολου σχεδιασμού να προσκρούσει, για άλλη μια φορά, στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο και παλαιότερα είχε φέρει σοβαρές ενστάσεις στο ενδεχόμενο δημιουργίας Ανεξάρτητης Αρχής.

Με τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ασθενοφόρων δεν συμφωνεί ούτε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚυπΥ) ο οποίος ζήτησε να κρατήσει την υπηρεσία ασθενοφόρων για τουλάχιστον ακόμα δύο έτη, προκειμένου να εξασφαλίσει τα έσοδα που του επιφέρει η υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο και όταν η κυβέρνηση και πάλι ήθελε να δημιουργήσει έφορο ασθενοφόρων στο υπουργείο Υγείας, η ΟΣΑΚ είχε δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη και κατήγγειλε οικονομικό στραγγαλισμό του τομέα της υγείας και μασοβέζικες λύσεις.

Τίθενται σε κίνδυνο ζωές

Την προώθηση του νομοσχεδίου, που αφορά τη λειτουργία των ασθενοφόρων ζητά και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να επικαλείται ξανά και ξανά οικονομικούς λόγους γιατί το πείσμα και η αδιαφορία σε τόσο σημαντικά ζητήματα κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Είναι αδιανόητο η πολιτεία στο σύνολό της και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση, να κωλυσιεργεί σε τέτοιο βαθμό που να τίθενται σε κίνδυνο καθημερινά οι ζωές των ανθρώπων που ζουν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα