ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητά εκπαιδευτικούς το γραφείο επιτρόπου για τα παιδιά

01 Νοεμβρίου 2024, 10:27

images

Την παραχώρηση υπηρεσιών εκπαιδευτικών λειτουργών δημοτικής εκπαίδευσης στο γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΓΕΠ), για τα σχολικά έτη 2023-2024 και 2024-2025, ζητά η αρμόδια επίτροπος, Δέσπω Μιχαηλίδου.

Σε επιστολή που απέστειλε στην επιτροπή οικονομικών, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού του γραφείου της, η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει ότι η συνέχιση της παραχώρησης των εκπαιδευτικών λειτουργών, για τα σχολικά έτη 2023-2024 και 2024-2025, είναι επιτακτική και σημαντική, προκειμένου να μπορέσει ο θεσμός να συνεχίσει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο ευρύτατο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που του παρέχουν οι περί Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Νόμοι του 2007 έως 2014 –Ν.74(Ι)/2007 και Ν.44(Ι)/2014, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι από τη σχολική χρονιά 2023-2024, ο αριθμός των εκπαιδευτικών λειτουργών που παραχωρούνται στο ΓΕΠ έχει μειωθεί κατά τέσσερις εκπαιδευτικούς.

Τονίζεται ότι για την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών που ζουν στην Κύπρο, είναι απαραίτητη η συνέχιση της παραχώρησης των υπηρεσιών των εν λόγω εκπαιδευτικών.

Το άρθρο 12 των νόμων, προβλέπει ότι, για την επιτέλεση του έργου του ΓΕΠ και μέχρις ότου οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέψουν το διορισμό μόνιμου προσωπικού, τούτο θα στελεχώνεται με αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων ή/και με παραχώρηση σε αυτό των υπηρεσιών εκπαιδευτικών λειτουργών, δυνάμει των διατάξεων του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται.

Κατά συνέπεια, τονίζεται, για να συνεχίσει ο θεσμός να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο ευρύτατο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που του παρέχουν οι νόμοι, η παραχώρηση ικανοποιητικού αριθμού εκπαιδευτικών λειτουργών εξακολουθεί να είναι ο μόνος εφικτός τρόπος τοποθέτησης προσωπικού στο ΓΕΠ για το σχολικό έτος 2024-2025, που σημειώνεται ίσως να είναι και το τελευταίο (για τέσσερις εκπαιδευτικούς), αφού έχει εγκριθεί στον προϋπολογισμό για το έτος 2024, η δημιουργία τεσσάρων θέσεων Λειτουργού Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στο ΓΕΠ.

Με την πλήρωση των θέσεων αυτών (διαδικασία η οποία θα διενεργηθεί από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας) θα μπορεί να τερματιστεί η παραχώρηση των υπηρεσιών των τεσσάρων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο ΓΕΠ, αφού δοθεί όμως εύθετος χρόνος τροχοδρόμησης και ολοκλήρωσης της πλήρωσης των τεσσάρων πιο πάνω αναφερόμενων θέσεων.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι για την αποτελεσματική λειτουργία των τεσσάρων πυλώνων αρμοδιοτήτων /δράσης του ΓΕΠ, απαιτείται μεγάλος και υπερβάλλων ζήλος εκ μέρους των λειτουργών, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποδεικνύεται αρκετός για να υπερβεί τον πολύ μικρό αριθμό απασχολούμενων στο ΓΕΠ λειτουργών, σε σύγκριση με τον τεράστιο όγκο δουλειάς.

Επιπρόσθετα, από το 2014 και εντεύθεν, λόγω ψήφισης νομοθεσιών που δίδουν περισσότερες αρμοδιότητες στην Επίτροπο, οι τέσσερις πυλώνες του ΓΕΠ παρουσιάζουν αυξημένες απαιτήσεις σε σχέση με τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με το άρθρο 56 του περί της Πρόσληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου του 2014 [Ν.91(Ι)/2014], προκύπτουν ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες στο ΓΕΠ όσον αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται και σε σχέση με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΓΕΠ.

«Η αυξημένη ζήτηση από τις σχολικές μονάδες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης τους και αύξηση της προφοράς τους από το ΓΕΠ», τονίζεται.

Πρόσθετα, η παραχώρηση υπηρεσιών τεσσάρων εκπαιδευτικών λειτουργών και ιδιαίτερα η ανανέωση παραχώρησης των υπηρεσιών τους στο ΓΕΠ, κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω, της συνεχιζόμενης σημαντικής και πολύ αυξητικής τάσης υποβολής παραπόνων στο ΓΕΠ από πολίτες, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αφού ο θεσμός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο πλέον αρμόδιος θεσμός για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν στην Κύπρο και των συνεχόμενων αυξημένων αναγκών των πολιτών σε θέματα που αφορούν τα παιδιά, την εκπαίδευση τους κλπ.

Αναφέρεται ότι η ανανέωση παραχώρησης των υπηρεσιών των τεσσάρων εκπαιδευτικών λειτουργών, Ε. Κοτζιαμάνη, Χρ. Πασά, Αν. Σιαμπτάνη και Μ. Κορομία, κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα