ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΥΠΟΙΚ: Δεν «κόβεται» το ταμείο υγείας ευρύτερου δημόσιου τομέα

13 Μαΐου 2024, 06:04

images

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται για την ώρα να προβεί σε ρυθμίσεις οι οποίες να αποσκοπούν στην κατάργηση των συμπληρωματικών ταμείων υγείας που εφαρμόζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και καλύπτουν υπηρεσίες φροντίδας εκτός ΓεΣΥ.

Οι έντονες αντιδράσεις των συντεχνιών προκλήθηκαν μετά την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, βάσει της οποίας οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι της δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, δεν δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Η ΠΑΣΥΔΥ με επιστολή της προς την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, την οποία κοινοποιεί στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, κάνει λόγο για πικρία και απογοήτευση της οργάνωσης, «η οποία επιτείνεται και από το γεγονός ότι το υπό αναφορά εγχείρημα στερείται ορθολογικής βάσης».

Στην επιστολή, την οποία παραθέτουμε αυτούσια, επισημαίνεται ότι η απόφαση της Βουλής, θέτει σε δυσμενή μοίρα τους δημοσίους υπαλλήλους έναντι άλλων ομοειδών κατηγοριών εργαζομένων του κρατικού τομέα, όπως είναι για παράδειγμα: Oι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι ωρομίσθιοι και οι εργαζόμενοι στον κυπριακό στρατό, που συνεχίζουν να απολαμβάνουν του ωφελήματος, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης».

O ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, που κλήθηκε από το YgeiaWatch να σχολιάσει το θέμα που εγείρεται σε ότι αφορά τις διακρίσεις ανάμεσα σε δύο κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Δεν έχουμε στα χέρια μας αίτημα από οποιοδήποτε κόμμα προς τούτο. Το αίτημα πρέπει να τεθεί επισήμως στην επιτροπή οικονομικών ούτως ώστε να μελετηθεί», δήλωσε ο κ. Παντελή.

Η τροπολογία για κατάργηση των κανονισμών κατατέθηκε από πλευράς ΔΗΣΥ δια του βουλευτή του Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch χαρακτήρισε αδιανόητο το ίδιο το δημόσιο να επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού υποστήριξε ότι αυτή είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ για ισότιμη και καθολική κάλυψη.

«Με το μέτρο το οποίο ψηφίστηκε δεν αίρεται αυτό που εμείς θεωρούμε στρέβλωση για άλλες ομάδες», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα του απαιτεί από την κυβέρνηση να θέσει ενώπιον της Βουλής τροποποιητικούς κανονισμούς με τους οποίους θα εφαρμόζεται ακριβώς η ίδια ρύθμιση και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα σώματα ασφαλείς αλλά και οι κρατικοί αξιωματούχοι.

«Αναμένουμε πως η κυβέρνηση θα θέσει ενώπιον της Βουλής τροποποιητικούς κανονισμούς, ούτως ώστε η ίδια ρύθμιση που έχει ψηφιστεί για τους δημόσιους υπαλλήλους να εφαρμοστεί για το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως το ίδιο αίτημα υποστήριξε και η πλειοψηφία των βουλευτών, τόσο κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών, όσο και στην Ολομέλεια.

Πατάνε πόδι οι συντεχνίες

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε τη διαδικασία που ακολούθησε η Βουλή ως μονομερή ενέργεια η οποία, όπως υπέδειξε, δεν συνάδει με την καλώς νοούμενη πρακτική του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ συνδικαλιστικού κινήματος και των δύο εξουσιών, της εκτελεστικής και της νομοθετικής.

«Δεν είναι δυνατό να προωθείται μία τέτοια τροπολογία η οποία επηρεάζει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης και να μην καλείται το αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο στο δημόσιο να εκφέρει άποψη», παρατήρησε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.

Ο κ. Ματθαίου ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής δεν πρόκειται να γίνει αποδεχθεί καθώς, όπως σημείωσε, προκύπτει μεταξύ άλλων και διάκριση σε βάρος των επηρεαζόμενων δημοσίων υπαλλήλων από τη στιγμή κατά την οποία του ωφελήματος αυτού καρπούνται οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ υπενθύμισε ότι η οργάνωση και τα μέλη του απεμπόλησαν κεκτημένο δικαίωμα για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, το οποίο, όπως επεσήμανε, αποτελεί κορυφαία κατάκτηση για τον κύπριο πολίτη.

«Είναι κρίμα που η Βουλή των Αντιπροσώπων εισάγει πρωτοφανείς διαδικασίες οι οποίες σε τελευταία ανάλυση πλήττουν το θεσμό της τριμερούς συνεργασίας σε καθαρά εργασιακά θέματα», υπέδειξε ο κ. Ματθαίου και πρόσθεσε ότι από την τροπολογία αυτή επηρεάζονται περισσότερο οι συνταξιούχοι του δημοσίου.

Κατά την ΠΑΣΥΔΥ το ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος στη κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, είχε βάλει τη θέση ότι δεν θα ήταν ορθό να περάσει μία τέτοια τροπολογία.

Σύμφωνα με τον Στράτη Ματθαίου, πέραν του γεγονότος ότι εγείρεται θέμα διάκρισης, θα προκληθούν, όπως υποστήριξε, διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως να ταλανίσουν την εργατική ειρήνη στο δημόσιο.  

Η ΠΑΣΥΔΥ έχει ήδη ζητήσει να έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Στο ίδιο τέμπο και η θέση της συντεχνίας Ισότητα, η οποία από πλευράς της εκφράζει απογοήτευση για την «πρωτοφανή και εχθρική προς τα συνδικαλιστικά θέσμια ενέργεια του Νομοθετικού Σώματος», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Καλώντας τη Βουλή να προβεί σε «διόρθωση της αδικίας», όπως την χαρακτηρίζει, δηλώνει έτοιμη να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για ακύρωση της απόφασης και καλεί όλες τις Συντεχνίες με μέλη επηρεαζόμενους υπαλλήλους και συνταξιούχους σε συστράτευση.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Επισυνάπτεται η επιστολή της ΠΑΣΥΔΥ. 

PASYDYEpistoli.pdf

Σχετικά Άρθρα