ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Μακριά οι σκοπιμότητες από υγεία

08 Αυγούστου 2022, 07:35

images

Θέματα υγείας και ανθρώπινης ζωής δεν προσφέρονται για επιπόλαιες κρίσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αναφέρει σε ανακοίνωση του αναφορικά με το κόστος επιδοτούμενων ασθενών στην Κύπρο και φαρμάκων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, το Υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως γνώμονας του Υπουργείου είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στις διαδικασίες που ακολουθούνται για την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα και την έγκριση φαρμάκων από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει, στην ανακοίνωση του, ότι το Υπουργείο σε προτάσεις που υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2023, συμπεριέλαβε πρόνοιες ύψους 18 εκ. για τους επιδοτούμενους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, 25 εκ. για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό και 80 εκ. για φάρμακα που εγκρίνονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ).

Σημειώνει ότι τα ποσά αυτά αποτελούν εκτίμηση στη βάση πραγματικών δαπανών προηγούμενων χρόνων για σκοπούς προϋπολογισμού.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι με πέντε επιστολές στον Πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, επισύναπτε καταλόγους φαρμάκων για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήματα στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων και ζητούσε επανειλημμένα την αξιολόγηση αυτών των φαρμάκων για συμπερίληψη τους στους καταλόγους που αποζημιώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Προσθέτει ότι η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) είναι αρμόδια για την εξέταση αιτημάτων για ονομαστικά περιστατικά για χορήγηση φαρμάκων που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο φαρμάκων που αποζημιώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ή που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο κατάλογο και είναι εκτός των όρων και προϋποθέσεων που έθεσε ο ΟΑΥ.

«Με βάση τη θεσμοθετημένη διαδικασία, ο γιατρός αιτείται τη χορήγηση των πιο πάνω φαρμάκων στην επιτροπή ΕΟΑ, η οποία απαρτίζεται από τέσσερις ιατρούς και τρείς φαρμακοποιούς και το κάθε αίτημα εξετάζεται ενδελεχώς ξεχωριστά», αναφέρει.

Επισημαίνει ότι επί του παρόντος τα νέα καινοτόμα φάρμακα και οι νέες αναθεωρημένες φαρμακοθεραπείες που αφορούν όλο το εύρος των παθήσεων όπως καρκίνος, αιματολογικές, νευρολογικές, πνευμονολογικές, ψυχιατρικές, ρευματολογικές, αντιμικροβιακές, γονιδιακές, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις κ.ά. παρέχονται στους Κύπριους πολίτες, μόνο μέσω της έγκρισης των αιτημάτων από την ΕΟΑ.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι κατά τα έτη 2016-2020 οι εγκρίσεις της ΕΟΑ αφορούσαν αιτήματα μόνο από ιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων, του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής για τους δικαιούχους ασθενείς του προηγούμενου συστήματος (πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ περί 600 χιλ. δικαιούχους).

«Από το 2021 και έπειτα οι εγκρίσεις της ΕΟΑ αφορούν αιτήματα από όλους τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ (ΟΚΥπΥ, Ιδιωτικών νοσοκομείων, ιατρείων, Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, Mediterranean Hospital κ.α.) για όλους του δικαιούχους ασθενείς του ΓεΣΥ (περί των 950 χιλ. δικαιούχων)», προσθέτει.

Σημειώνει ότι η δαπάνη της ΕΟΑ δεν αφορά μόνο την έναρξη φαρμακοθεραπειών αλλά και τη συνέχιση τους.

«Δηλαδή, εάν εγκριθεί από την ΕΟΑ η συνέχιση της θεραπείας ενός ασθενή για τα επόμενα χρόνια, τότε εξακολουθεί να καλύπτεται από κονδύλι της ΕΟΑ. Ως εκ τούτου, όσοι περισσότεροι ασθενείς εγκρίνονται κάθε χρόνο, αυξάνεται και το συγκεκριμένο κονδύλι», συμπληρώνει.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι μετά την εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ και σε συνεννόηση με τον ΟΑΥ παραπέμπει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, για υπηρεσίες που στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να διεκπεραιωθούν στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

«Επί τούτου, υπάρχει σχετική επιστολή του Αν. Γενικού Διευθυντή ΟΑΥ προς το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας όπως οι εν λόγω υπηρεσίες διεκπεραιώνονται μέχρι την ένταξη τους στο ΓεΣΥ. Όλες ανεξαίρετα οι αποστολές γίνονται βάση θεσμοθετημένων διαδικασιών και θετικής γνωμοδότησης των Επιτροπών Ειδικών Ιατρών σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής, που ακολουθούνται από το Υπουργείο Υγείας», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι όλες οι παραπομπές διεκπεραιώνονται από το Υπουργείο Υγείας είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και αφορούν κατηγορίες υπηρεσιών υγείας, οι οποίες δεν κατέστη δυνατό να ενταχθούν μέχρι σήμερα στο ΓεΣΥ.

«Οι παραπομπές στο εξωτερικό, αφορούν πολύπλοκα και δύσκολα περιστατικά τα οποία χρήζουν πολυθεματικής ομάδας ή και εξειδικευμένης εμπειρίας και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλες οι διαδικασίες τυγχάνουν ετήσιου ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία», καταλήγει το Υπουργείο Υγείας.

Σχετικά Άρθρα