Τρέχουν για χάπια ιωδίου από ενδεχόμενη έκθεση σε ραδιενέργεια
03 Μαρτίου 2022, 16:49
Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ο φόβος για μία ενδεχόμενη επίθεση με πυρηνικά έχει ξυπνήσει με τους πολίτες να σπεύδουν να προμηθευτούν χάπια ιωδίου τα οποία προστατεύουν από την έκθεση σε ραδιενέργεια.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιερά Ισσέγιεκ σε τηλεοπτική παρέμβαση στον ANT1, τα χάπια αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως από χειρουργούς πριν να προβούν σε εγχείριση για τν θυροειδή. Ενδεχομένως η παρασκευή τους γίνεται για αυτό το σκοπό.
Δήλωσε, ακόμη, ότι δεν μπορεί να τα πάρει κάποιος χωρίς συνταγή και σε μεγάλες ποσότητες. Η ανεξέλεγκτη και αχρείαστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στη δυσλειτουργία του θυροειδή καθώς και σε άλλες σοβαρές παρενέργειες, τόνισε.
Συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως να μην υπάρχουν τα χάπια σε απόθεμα από τους εισαγωγείς».
Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με επιστολή που έλαβαν από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, υπογραμμίζεται η προσοχή των φαρμακοποιών στην προσεκτική χορήγηση των δισκίων ιωδίου, λόγω του ότι ενδεχομένως να υπάρξει αυξημένη ζήτηση από το κοινό.
Κληθείσα να απαντήσει εάν σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης πότε θα πρέπει να τα χορηγηθεί κάποιος πολίτης, δήλωσε ότι «η ένδειξη είναι 24 ώρες πριν ή 4-6 ώρες αμέσως μετά την έκθεση στη ραδιενέργεια. Τα χάπια δεν θα επιτρέψουν την απορρόφιση του ραδιενεργού ιωδίου από τον θυροειδή, που μπορεί να οδηγήσει στη βλάβη του DNA των κυττάρων και σε καρκίνο».
«Θα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της αρμόδιας αρχής», υπογράμμισε.
Η κ. Ισσέγιεκ καλεί τον κόσμο «να μην προχωρήσει στην κατανάλωση αυτών των χαπιών, προτού να έχουμε το πρωτόκολλο και τον τρόπο που πρέπει να χορηγούνται από την αρμόδια αρχή, που είναι το Υπ. Υγείας».
Στη συνέχεια, στη δική του τηλεοπτική παρέμβαση στον ANT1, ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας Νικόλας Διέτης έκανε αναφορά στα χάπια ιωδίου λέγοντας ότι είναι η μορφή άλατος ιωδίου και αποτελούν μία μεγάλη πηγή ιωδίου.
Όπως ανέφερε, «σε περίπτωση αυξημένης ραδιενέργειας στο περιβάλλον συνήθως έχουμε το ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο εάν το απορροφήσουμε το χρησιμοποιεί ο θυροειδής αδένας για να παράξει θυροειδής ορμόνες και έτσι μπορούν να προκληθούν πολλές βλάβες μέχρι και καρκίνος του θυροειδούς».
«Με τη χρήση των χαπιών ιωδίου, αποτρέπουμε από τον οργανισμό να απορροφήσει το ραδιενεργό ιώδιο, και έτσι απορροφά το κανονικό ιώδιο», πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι τα χάπια αυτά προστατεύουν μόνο από το ραδιενεργό ιώδιο και όχι από άλλες μορφές ραδιενέργειας.
Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι το FDA σε άρθρο και οδηγία του το 2021 για τη ραδιενέργεια το χρησιμοποιεί ως ένα από τα φάρμακα. Υπάρχουν, επίσης, και άλλα φάρμακα που έχουν πιο στοχευμένη προστασία για άλλου είδους ραδιενεργά άτομα, που μπορούν να τα πάρουν όσοι έχουν προσβληθεί σε συγκεκριμένη ραδιενέργεια.
Στο ενδεχόμενο μίας πυρηνικής επίθεσης, ανέφερε ότι η έκθεση στον οργανισμό σε άλλα σημεία του σώματος, όχι μόνο στον θυροειδή, είναι μεγάλη και δραματική, έτσι τα χάπια ιωδίου δεν θα προστατέψουν καθόλου.
Ο κ. Διέτης σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με το FDA, οι οδηγίες για προστασία και αποφυγή από ραδιενέργεια είναι να καλυφθούμε μέσα σε κλειστό χώρο ούτως ώστε να υπάρχει χαμηλότερη έκθεση σε ραδιενέργεια.
Στις Σκανδιναβικές χώρες πολλοί έσπευσαν στα φαρμακεία να προμηθευτούν συμπληρώματα ιωδίου, ενώ σε πολλά φαρμακεία έχουν εξαντληθεί τα δισκία ιωδίου.
Παρόλα αυτά, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε δήλωση του ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να κλιμακώσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας με τη χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και για την ίδια τη Ρωσία.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: φάρμακα