To ΥΠΑΝ στηρίζει προσπάθεια για διασφάλιση ψυχικής υγείας αθλητών
22 Οκτωβρίου 2024, 16:53
Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) στηρίζει και ενισχύει την προσπάθεια για καλλιέργεια μηχανισμών υποστήριξης της ψυχικής υγείας των αθλητών και του αθλητισμού στα σχολεία, ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ, Δρ Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την πρώτη μέρα του διήμερου Επιστημονικού Αθλητικού Συνεδρίου του ΚΟΑ, που έλαβε χώρα την Τρίτη στο Κλειστό Γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», στη Λευκωσία και που ήταν αφιερωμένη στην ψυχική υγεία. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης και η Παραολυμπιονίκης Μαρία Μάρκου.
Η κ. Χασάπη έκανε λόγο για ένα όραμα όπου η ψυχική υγεία θα εκτιμάται και θα προάγεται ως υπέρτατο κοινωνικό αγαθό. Ο αθλητισμός ενισχύει τη γενική υγεία και προσφέρει πολλά οφέλη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ΥΠΑΝ στηρίζει και ενισχύει την προσπάθεια για καλλιέργεια μηχανισμών υποστήριξης της ψυχικής υγείας των αθλητών και του αθλητισμού στα σχολεία.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Γιάννης Ιωάννου, εξέφρασε την πρόθεση του οργανισμού για καθιέρωση του συνεδρίου. «Έχοντας ξεπεράσει τα ταμπού του παρελθόντος, μπορούμε να μιλήσουμε ανοικτά για ένα θέμα που απασχολεί πολλούς αθλητές και αθλήτριες», τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «το συνέδριο θα μας κάνει όλους σοφότερους».
Η Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ακαδημίας, Κάλλη Χατζηιωσήφ, ανέφερε ότι η συνεχής επιμόρφωση αποτελεί πρωταρχική ανάγκη και επιτακτική υποχρέωση για τον ΚΟΑ. Ακόμη. εστίασε στη σημασία της ψυχικής υγείας στον αθλητισμό, επισημαίνοντας ότι προσδοκά την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από το συνέδριο.
Στην παρουσίασή της, η Δρ Μαρία Καρεκλά, Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μίλησε για τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ψυχική υγεία στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την ανάγκη δημιουργίας στρατηγικής για τη διασφάλιση και την προαγωγή της ψυχικής υγείας για όλους. Επιπλέον, παρουσίασε τους πυλώνες της στρατηγικής που έχει εκπονηθεί, οι οποίοι συνίστανται στην πρόληψη, την κοινωνική ενσωμάτωση, τη μείωση του στίγματος και την προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας.
Ο Αχιλλέας Υφαντίδης, Ψυχολόγος Υψηλής Απόδοσης, επικοινωνιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Σχολών Προπονητών της ΟΥΕΦΑ και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), ανέλυσε τους «αόρατους εχθρούς» ενός προπονητή, οι οποίοι είναι η αντίληψη που έχει για τον εαυτό του, οι εσωτερικές πηγές άγχους, η αδυναμία αντίληψης της έννοιας της «λούφας» των αθλητών, η έννοια της ανωνυμίας, ο τρόπος επιβράβευσης των αθλητών, τα εξωαγωνιστικά πάθη και οι επιθυμίες τους.
Από την πλευρά της, η Δρ Μαρία Ψυχουντάκη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Αθλητική Ψυχολόγος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέλυσε τα στοιχεία που συγκροτούν το ψυχικά υγιές προφίλ ενός νεαρού πρωταθλητή. Ανέφερε ως προϋποθέσεις για την αγωνιστική εξέλιξη ενός αθλητή την ψυχοσωματική του υγεία, την αναγνώριση των ζητημάτων που τον απασχολούν, τις συνήθειές του, το σωματικό του βάρος, την ομαλή μετάβασή του στα διάφορα στάδια της ζωής και την ανταπόκρισή του στις προκλήσεις της ζωής. Η δυσλειτουργική τελειοθηρία φορτώνει άγχος στους αθλητές και αφαιρεί την ενέργειά τους, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η αθλητική ψυχολογία στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση ενός αθλητή.
Στην παρουσίασή του, ο Δρ Αδάμος Παπαντωνίου, Κλινικός Αθλητικός Ψυχολόγος, σημείωσε ότι πηγές ανθεκτικότητας για έναν αθλητή αποτελούν μεταξύ άλλων η αίσθηση της συντροφικότητας και του ανήκειν, η προσαρμογή στις δύσκολες περιστάσεις και στις ανατροπές, η αυτοεκτίμηση, η άντληση νοήματος από όσα κάνει, η δυνατότητα για αποδράσεις που θα τον ανανεώνουν, καθώς και η ισορροπία μεταξύ παρόντος και μέλλοντος για επίτευξη των στόχων του. «Η απόρριψη και η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας της ψυχικής ενδυνάμωσης και μπορεί να τροφοδοτήσει την επιθυμία για διάκριση», υπέδειξε.
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ τεσσάρων Κυπρίων και Ελλήνων Ολυμπιονικών, την οποία συντόνιζε ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ).
Ο Παύλος Κοντίδης, Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, είπε ότι ο πρωταθλητισμός είναι τρόπος ζωής. «Μου αρέσει η πρόκληση, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για αυτό που κάνω μού δίνουν δύναμη και νόημα», σημείωσε. «Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, αυξάνεις την πιθανότητα να πετύχεις τον στόχο σου. Δεν το κάνεις για κανέναν άλλον, αλλά για τον εαυτό σου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αντλεί δύναμη και από τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην αναγνώριση που απολαμβάνει από τους συμπατριώτες του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον κόσμο για την αγάπη του. Αναφερόμενος στην προετοιμασία του για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε ότι η ψυχική κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε συμβάν.
Ο Παύλος Κοντίδης σημείωσε ότι ζει το παρόν χωρίς να εστιάζει σε άλλα πράγματα, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνει τις μέγιστες αποδόσεις του. Το ζήτημα είναι να βρίσκονται έξυπνες λύσεις για την κατοχύρωση και την υποστήριξη των αθλητών από την Πολιτεία, υπέδειξε.
Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η αυτοκριτική σε έναν αθλητή, γιατί μόνο έτσι μπορεί να βελτιωθεί. «Έχουμε να μάθουμε πολύ περισσότερα από τα αρνητικά αποτελέσματα παρά από τις νίκες», τόνισε.
Από την πλευρά της, η Μαρία Μάρκου, Παραολυμπιονίκης στην άρση βαρών σε πάγκο αναφέρθηκε στην πορεία της ως αθλήτριας, προσθέτοντας ότι είχε πάρει την απόφαση να συνεχίσει στον αθλητισμό παρά τις προκλήσεις που συνάντησε λόγω της αναπηρίας και του τραυματισμού της.
Τόνισε ακόμη ότι ο προπονητής είναι το Α και το Ω για έναν αθλητή, πρέπει να βοηθά τον αθλητή να αναπτύσσεται. «Δεν πρέπει να σταματάμε με μια αποτυχία», επεσήμανε. Είναι πολύ σημαντική η επαγγελματική αποκατάσταση ενός αθλητή μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας, συμπλήρωσε. Ούσα εκπαιδευτικός, η Μαρία Μάρκου είπε ότι δίνεται σημασία στα σχολεία στην ανάπτυξη της διά βίου άθλησης.
Ο Σάββας Καρυπίδης, Ολυμπιονίκης στο χάντμπολ και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας της Κατερίνης αναφέρθηκε εν συντομία στην αθλητική του σταδιοδρομία, καθώς και σε περιόδους όπου κλονίστηκε η ψυχική του υγεία. «Ο πρωταθλητισμός είναι ένας μαραθώνιος», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «σημασία έχει να είμαστε καλά και να μην ξεπερνάμε τα όρια».
Εν συνεχεία, είπε ότι είχε φτάσει στο σημείο να επιθυμεί να διακόψει την προπόνησή του λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς ενός προπονητή απέναντί του. Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι τα βιώματά του στον αθλητισμό είναι τα εφόδιά του στην τρέχουσα εργασία του.
Η Βούλα Κοζομπόλη, Αργυρή Ολυμπιονίκης στην υδατοσφαίριση, Πρόεδρος των Ελλήνων Olympians, Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αναφέρθηκε εν συντομία στην αθλητική της πορεία, τα εμπόδια και τις προκλήσεις που συνάντησε, καθώς και την απόφασή της να σπουδάσει και να μεταπηδήσει στη διοικητική πλευρά του αθλητισμού.
Αναφερόμενη στην τρέχουσα εργασία της, είπε ότι της αρέσουν οι προκλήσεις, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που έμαθε από την πορεία της στον αθλητισμό. Επιπρόσθετα τόνισε ότι επιβάλλεται η συνεργασία των αθλητών με τους αθλητικούς ψυχολόγους. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το μπούλινγκ έχει μεγάλη διάδοση όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στα αθλητικά σωματεία. Ο πρωταθλητισμός είναι τρόπος ζωής, είπε. Καταληκτικά, σημείωσε ότι πρέπει να βάζουμε τον πήχη ξεκινώντας από τον μικρό στόχο και μετά πηγαίνοντας στον μεγαλύτερο.
Στο Συνέδριο παρέστησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Ελλάδας, Γιώργος Μαυρωτάς, εκπρόσωποι αθλητικών φορέων και Πανεπιστημίων, καθώς και πρώην Πρόεδροι του ΚΟΑ και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του ΚΟΑ.
Tags: αθλητισμός, ψυχική υγεία