Το χρονοδιάγραμμα για Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης
22 September 2023, 18:03
Απαντήσεις δίνει η Υπουργός Υγείας κ. Πόπη Κανάρη σε ο,τι αφορά ερώτημα που υπέβαλε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου σχετικά με τον έλεγχο των ιατρικών πράξεων.
Στο ερώτημα της προς την Υπουργό η κ. Χαραλαμπίδου ζητούσε να ενημερωθεί κατά πόσο θα γίνουν άμεσα ενέργειες για την εισαγωγή του Medical Audit αλλά και ενημέρωση σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα υιοθέτησης και εφαρμογής του.
Όπως σημειώνει η κ. Χαραλαμπίδου, κατά παραδοχή του προέδρου του ΟΑΥ, αυτό θα έπρεπε να είχε εισαχθεί προ της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
«Με το Medical Audit ελέγχονται οι ιατρικές πράξεις, η ποιότητα των ιατρικών πράξεων και σίγουρα προλαμβάνονται τυχόν καταχρηστικές πράξεις. Αυτό συνεπάγεται τη βέλτιστη ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών», εξηγεί.
Σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού Υγείας, η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης έχει εγκριθεί βάσει απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου και περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου για την περίοδο 2021-2026, με συνολική χρηματοδότηση €3.000.000.
Βασικός στόχος του έργου όπως αναφέρει η κ. Κανάρη, είναι η προετοιμασία, ο έλεγχος και η αξιολόγηση από ομάδα εμπειρογνωμόνων, τουλάχιστον 90 κλινικών πρωτοκόλλων, που θα βασίζονται στην ιατρική, βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων και στις Οδηγίες Κλινικής Πρακτικής.
Παράλληλα, στόχος είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας (συμβεβλημένους με το ΓΕΣΥ και μη), σε όλες τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες (ΚΚΟ), κλινικές διαδρομές και πρωτόκολλα.
Όπως ενημερώνει η Υπουργός , η αγορά υπηρεσιών για διαχείριση του έργου για την ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, έχει κατακυρωθεί κατόπιν διαγωνισμού.
Προγραμματισμός:
- 2ο τρίμηνο 2023 - Σχεδιασμός μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
- 3ο τρίμηνο 2023 - Αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για ετοιμασία πρωτοκόλλων, clinical audit και peer review.
- 4ο τρίμηνο 2024 - Ολοκλήρωση 50 κλινικών πρωτοκόλλων
- Ολοκλήρωση 40 κλινικών πρωτοκόλλων (2ο τρίμηνο 2025)
- 2ο τρίμηνο 2025 - Σχεδιασμός και εφαρμογή πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και ετοιμασία νομοθετικού πλαισίου αποστολής και λειτουργίας Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.
Κλείνοντας η Υπουργός διευκρινίζει ότι, στα πλαίσια του έργου αυτού θα εφαρμοστεί αρχικά ο έλεγχος των κλινικών πράξεων (Clinical Audit) για τα πρώτα 90 κλινικά πρωτόκολλα και στη συνέχεια ο ρόλος αυτός θα αναληφθεί από το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης που θα δημιουργηθεί.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: ΓΕΣΥ, γιατροί, Νοσοκομεία, ΟΑΥ