ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Προεδρικό Μέγαρο μετατρέπεται σε "Zero Waste to Landfill"

24 Απριλίου 2023, 14:10

images

Η κοινή πρωτοβουλία για μετατροπή τoυ Προεδρικού Μεγάρου σε κτήριο "Zero Waste to Landfill" (Μη παραγωγή Απορριμμάτων) παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στον υπαίθριο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου από την Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, και την Επίτροπο Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Στην ομιλία της, η κ. Χριστοδουλίδη είπε ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στη μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε κτήριο zero waste to landfill (δηλαδή κτήριο με μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές), μια φιλοσοφία που ενθαρρύνει τον επανασχεδιασμό των πόρων, την επαναχρησιμοποίηση και τoν μηδενισμό των αποβλήτων.

Στόχος δηλαδή του έργου, συνέχισε, είναι να εφαρμοστούν νέα πρότυπα οργάνωσης και συμπεριφοράς, ώστε να μειωθεί δραστικά η τελική παραγωγή αποβλήτων.

"Με αυτό τον τρόπο βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας όχι μόνο στην αλλαγή νοοτροπιών, αλλά και στην επίτευξη των φιλόδοξων αλλά αναγκαίων στόχων που έθεσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή µέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του νομοθετικού πακέτου Fit-For-55, που και η Κύπρος πρέπει να εφαρμόσει", είπε η κ. Χριστοδουλίδη.

Εξήγησε ότι την έμπνευση για αυτή την κοινή πρωτοβουλία την έδωσε ο ίδιος ο χώρος μαζί με την απόλυτη ανάγκη αυτοί που κυβερνούν να αποτελούν θετικά πρότυπα και να αξιοποιούν ό,τι προσωρινά υπάγεται υπό τη διαχείριση τους προς όφελος της κοινωνίας, για το δημόσιο συμφέρον που σαφώς εμπεριέχει τη δημόσια υγεία.

"Στις πρώτες λίγες εβδομάδες δεν καταφέραμε πολλά, ως προς το περιβόλι και των ελαιώνα, εφόσον απαιτείται για όλα σχεδιασμός, συστηματική καλλιέργεια, φροντίδα σε ετήσια βάση. Όμως καταφέραμε και φτιάξαμε από τη σοδειά που απέμεινε και μπορούσε να αξιοποιηθεί Μάρτιο-Απρίλιο, φρέσκο χυμό πορτοκάλι και μπόλικη σπιτική λεμονάδα. Συμβολικός κυρίως ο σκοπός της πρώτης μας μικρής δράσης. Δεν σπαταλάμε τίποτα και έπρεπε να γίνει με κάποιο τρόπο η αρχή", είπε.

Σε ό,τι αφορά το περιβόλι και τον ελαιώνα, στο πλαίσιο του ZERO Waste, στόχος είναι, είπε, η καταγραφή των δέντρων και η συστηματική καλλιέργεια, να συλλέγονται οι καρποί και να αξιοποιούνται σε διάφορες δράσεις κυρίως φιλανθρωπικές.

Φιλοδοξούμε, επίσης, συνέχισε, αφού γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, το περιβόλι αυτό να εξελιχθεί σε βιολογική καλλιέργεια, αλλά και να αξιοποιηθεί ως χώρος για επισκέψεις μαθητών για παράδειγμα κατά τις περιόδους συγκομιδής, με μικρό εκδρομικό χώρο.

Η Πρώτη Κυρία είπε ακόμη ότι στους κήπους του Προεδρικού συνεργάζεται ήδη η Προεδρία με το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Γεωργίας και τους κηπουρούς της Προεδρίας ώστε να αποκτηθούν διάφορα είδη κυπριακής χλωρίδας, καλλωπιστικής, για να μετατραπεί σιγά σιγά το τοπίο σε ένα καλό και όμορφο δείγμα της κυπριακής φύσης και να το απολαμβάνει ο ξένος, αλλά και ο Κύπριος επισκέπτης.

"Η φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων (zero waste) μετατρέπεται πλέον σε ανάγκη. Η αρχή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από τον χώρο που περνάει κάθε μέρα όλη η οικογένεια, από το σπίτι μας αλλά και από το χώρο εργασίας μας. Ξεκινούμε από τους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου που πρέπει να αποτελεί τον καθρέφτη και την καλή εικόνα του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις", κατέληξε.

Στην δική της ομιλία, η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι μετατρέποντας το Προεδρικό σε κτήριο Zero Waste to Landfill εννοούμε πως όλες οι ροές αποβλήτων έχουν τύχει ορθολογιστικής διαχείρισης με 100% επαλήθευση πως δεν κατέληξαν στις χωματερές, αλλά επαναχρησιμοποιήθηκαν ή ανακυκλώθηκαν σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις. Μέσα από τη σημερινή πρωτοβουλία, είπε, το Προεδρικό συμβάλλει στη διατήρηση των πόρων και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός του και την ίδια στιγμή αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα αναβάθμισης και προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Εξήγησε ότι αναφέροντας Προεδρικό Μέγαρο δεν εννοούμε μόνο κτήριο αλλά και το ομώνυμο Πάρκο έκτασης 15 περίπου εκταρίων που το περιβάλλει και το οποίο πέρα από τις υπηρεσίες δασικής αναψυχής που προσφέρει στους επισκέπτες, έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικό περιβαλλοντικό/οικολογικό ρόλο, αφού φιλοξενεί αρκετά είδη της πανίδας του τόπου μας.

Έτσι, συνέχισε, στο πλαίσιο υποστήριξης των ειδών αυτών, που είτε διαβιούν μόνιμα στο Πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου είτε το χρησιμοποιούν περιστασιακά για σκοπούς κάλυψης των αναγκών τους, έχουν υλοποιηθεί διάφορες ενέργειες προς ενίσχυση της βιοποικιλότητας, όπως η μετονομασία του περιβολιού σε «Κήπο Επικονιαστών» και εμπλουτισμός του με μελισσοτροφικά φυτά, η τοποθέτηση δύο τεχνητών φωλιών για ανθρωποπούλια και δέκα τεχνητών φωλιών για μικροπούλια (τσαγγαρούδι ή πέμπετσος), η τοποθέτηση πέντε φωλιών για νυχτερίδες, η τοποθέτηση δύο ποτίστρων για κάλυψη των αναγκών σε νερό, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η συντήρηση των υφιστάμενων ξερολιθιών και δημιουργία νέων για σκοπούς υποστήριξης της ερπετοπανίδας (σαύρες και φίδια).

Τους επόμενους μήνες, ανέφερε η Επίτροπος, θα γίνει επιπλέον εμπλουτισμός του Κήπου Επικονιαστών με φρουτόδεντρα (μεσπιλιά, ροδιά, χρυσομηλιά, μουριά, σταφύλι, συκιά) για παροχή τροφής σε διάφορα είδη πουλιών και θηλαστικών, όπως η φρουτονυχτερίδα, ο γνωστός μας νυκτοπάππαρος, σκατζόχοιροι, φάσσες, σπουργίτια, κ.λπ).

Επιπλέον είπε ότι στον χώρο του Προεδρικού εγκαταστάθηκαν δύο κομποστοποιητές στους οποίους θα τοποθετούνται τα οργανικά απόβλητα, θα υπάρξει πλήρης τερματισμός χρήσης πλαστικών μπουκαλιών. Για τον σκοπό αυτό και για κάλυψη των αναγκών όσων εργάζονται στο Προεδρικό Μέγαρο, η Cyta παραχώρησε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού που φέρουν το σλόγκαν της εκστρατείας «Το Μηδέν, το μείζον».

"Για να επιτύχουμε την επαλήθευση Zero Waste to Landfill θα πρέπει να ανακυκλώνουμε ή να επαναχρησιμοποιούμε σε ποσοστό πέραν του 95% των αποβλήτων μας. Σε δώδεκα μήνες από σήμερα θα είμαστε σε θέση να σας πούμε τα ποσοτικά δεδομένα επίτευξης των στόχων που μόλις ανακοινώσαμε", κατέληξε η Επίτροπος.

 


Σχετικά Άρθρα