Το λεπτομερές σχέδιο ΟΑΥ για το ΓεΣΥ
04 Αυγούστου 2023, 16:26
Το λεπτομερές σχέδιο δράσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τον επόμενους μήνες, συζητήθηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, καθώς και εκπροσώπων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έθεσε ο ίδιος την ατζέντα για την σημερινή σύσκεψη, ζήτησε από τους αρμόδιους όπως η συζήτηση επικεντρωθεί στους τρεις βασικούς πυλώνες που είναι το θέμα της βιωσιμότητας του Γενικού Συστήματος Υγείας, το θέμα της ποιότητας των υπηρεσιών αλλά και η επίλυση των διαφόρων στρεβλώσεων και προβλημάτων τα οποία υπάρχουν στο Σύστημα.
Διαβεβαιώσεις στον ΠτΔ
Σε δηλώσεις του μετά από την σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι όσον αφορά την βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, έχουν διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο και με τα στοιχεία που του έχουν παρουσιάσει ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα βιωσιμότητας στον Οργανισμό με βάση τις υποθέσεις που έχουν κάνει και τόνισε ότι και για τον ίδιο τον Οργανισμό, αυτό είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας για αυτόν τον λόγο το παρακολουθούν συνεχώς.
«Οι προϋπολογισμοί μας πάντα προσπαθούμε και πάντα το πετυχαίνουμε να εντάσσονται στο πλαίσιο της αναλογιστικής μελέτης που έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας στη Γενεύη που διαβεβαιώνει ότι μέχρι το 2030 με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν έχει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας ο Οργανισμός».
Όσον αφορά την ποιότητα που ήταν το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι αναφέρθηκαν στα διάφορα μέτρα που παίρνει ο ΟΑΥ για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, τα νοσηλευτήρια και την ενδονοσοκομειακή φροντίδα.
«Αναφέραμε τα μέτρα για κατευθυντήριες γραμμές, έλεγχο των παραπεμπτικών, το 20% της αμοιβής να στηρίζεται σε ποιοτικά κριτήρια και άλλα. Παρόμοια κριτήρια έχουμε και για τους Ειδικούς γιατρούς και αναφερθήκαμε και στο νέο τρόπο αμοιβής των νοσηλευτηρίων με βάση την ποιότητα για το οποίο θα αρχίσει εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου».
Για τον τρίτο πυλώνα που είναι οι στρεβλώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαήλ , ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε ειδικά θέματα όπως είναι οι λίστες αναμονής, η προσφορά σε θέματα χημείων, ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και ο Οργανισμός έδωσε τις δράσεις τις οποίες θα λάβει για επίλυση των προβλημάτων.
«Εμείς είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τη συνάντηση, πήραμε ξανά την στήριξη, τόσο του Προέδρου, όσο και της Υπουργού Υγείας αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών ότι εφόσον έχουμε στο μυαλό μας την βιωσιμότητα και κάνουμε προσεκτικές κινήσεις θα προσπαθήσουμε τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια αυτό το οποίο κέρδισε ο Κυπριακός λαός να το θωρακίσουμε να το κάνουμε πιο δυνατό για να το παραδώσουμε στους επόμενους ακόμα καλύτερο» είπε.
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για κατάρρευση του ΓεΣΥ, ο κ. Μιχαήλ απάντησε ότι η τελευταία ανακοίνωση της ΟΕΒ που έγινε χθες ήταν μια εξάσκηση πίεσης για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
«Ήταν μια μικρή έμμεση απειλή ότι αν φύγουν κάποια νοσηλευτήρια από το σύστημα, ίσως να έχουμε προβλήματα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει αυτό το θέμα. Ήδη σήμερα τα νοσηλευτήρια θα πάρουν την τελική μας πρόταση και πιστεύουμε ότι 99.999% των νοσηλευτηρίων, θα προσέλθουν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις» πρόσθεσε .
Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι δράσεις που προτάθηκαν για τις λίστες αναμονής, απάντησε ότι «είναι βασικά η προσπάθεια περιορισμού των παραπεμπτικών από προσωπικούς γιατρούς με τους οποίους είμαστε σε γενική διαβούλευση, ώστε οι παραπομπές να στηρίζονται σε πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές».
«Πιο μακροχρόνια δράση είναι να αρχίσουμε διαβουλεύσεις με εκείνες τις εταιρείες όπου οι εντεταμένοι στο ΓεΣΥ είναι σε μικρούς αριθμούς για να δώσουμε περισσότερες επιλογές στους ασθενείς και την ίδια ώρα να εργαστούμε στο θέμα της κουλτούρας των ασθενών να μην πιέζουν για αχρείαστες ή πρόσθετες παραπομπές όπως είναι το παράδειγμα της δεύτερης, τρίτης ακόμα και της τέταρτης γνώμης που ζητούν οι ασθενείς για να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με το θέμα της υγείας τους».
«Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε ακόμη πολλά πράματα τα κάνουμε αλλά είναι κάτι που μας ανησυχεί πάρα πολύ αλλά και ο ίδιο το Υπουργείο Υγείας και συνεχώς βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με όλους τους παρόχους ώστε να επιλύσουμε όσο μπορούμε αυτό το πρόβλημα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνεργαστούμε όλοι και οι ίδιοι οι προσωπικοί γιατροί και οι ασθενείς ώστε να μειωθεί αυτό το φαινόμενο», τόνισε.
Τέλος αναφορικά με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ΟΑΥ που στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση, ο κ Μιχαήλ σημείωσε ότι στη σημερινή σύσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε ότι έχει εγκριθεί.
Π. Κανάρη: Διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα ΓεΣΥ
Η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη δήλωσε ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ έχει εξασφαλιστεί για τα επόμενα χρόνια με βάση το πλάνο και τις δράσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ενώ διαβεβαίωσε για την στενή παρακολούθηση του θέματος από το Υπουργείο Υγείας.
Η κ. Κανάρη είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον ΟΑΥ να παρουσιάσει τον τρόπο υλοποίησης των μέτρων και των δράσεων του περί τα τέλη Σεπτεμβρίου
Όσον αφορά τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς από προσωπικούς γιατρούς, η κα. Κανάρη ανέφερε ότι αυτό το θέμα αναπτύχθηκε μέσα από διάφορες δράσεις από τον ΟΑΥ και έδωσε ως παράδειγμα την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στη βάση του 80-20% που θα εισαχθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στην εισαγωγή κατευθυντήριων οδηγιών ώστε να υπάρχει καλύτερος εποπτικός έλεγχος και στην παροχή κινήτρων για δημιουργία ιδιωτικών κέντρων υγείας (group practices).
Όσον αφορά τους ειδικούς γιατρούς, η Υπουργός δήλωσε ότι θα εισαχθούν κριτηρίων από τον ΟΑΥ για περιορισμό των στρεβλώσεων σε σχέση με τα παραπεμπτικά.
«Επίσης οφείλουμε να παράσχουμε μια ισότιμη πρόσβαση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης σε όλους τους κατοίκους και είναι κάτι το οποίο θα το αναλάβει ΟΑΥ με προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, με πρόσθετες δράσεις.
Πρόσθεσε ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση με συγκεκριμένες ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις όπως ενδοκρινολόγοι, αλλεργιολόγοι κ.α.
Στο θέμα των καινοτόμων φαρμάκων, ανέφερε, αποφασίστηκε στη σύσκεψη όπως ένα αρκετά αυξημένο κονδύλι εισαχθεί στον προϋπολογισμό του 2024 από τον ΟΑΥ και όπως περιοριστεί το συγκεκριμένο κονδύλι που βρισκόταν στο Υπουργείο Υγείας.
Εξέφρασε επίσης συμφωνία με τα ποιοτικά κριτήρια του ΟΑΥ για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Παράλληλα είπε ότι το Υπουργείο έθεσε κάποια άλλα θέματα προς τον ΟΑΥ όπως η αύξηση της κατ’ οίκον νοσηλείας σε συγκεκριμένα άτομα τρίτης ηλικίας.
Εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα και οι δράσεις του ΟΑΥ είναι αποτελεσματικές και είπε ότι ο Πρόεδρος τους ζήτησε να παρουσιαστεί ο τρόπος υλοποίησής τους προς το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σε σχέση με τη συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ που είχε προηγηθεί, η κα. Κανάρη είπε ότι το βασικότερο θέμα του Οργανισμού είναι ότι παρέλαβε δημόσια νοσηλευτήρια που χρήζουν βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Παράλληλα είπε ότι έχουν απορροφήσει όλο το προσωπικό υγείας από το δημόσιο και προσλαμβάνουν και δικό τους προσωπικό και είναι θέματα που πρέπει να συζητήσουν στον προϋπολογισμό τους.
Ο στόχος του ΟΚΥπΥ ανέφερε είναι να μειωθεί το κόστος αλλά να αυξηθούν τα έσοδα του και είπε ότι ο Πρόεδρος τους ζήτησε να δείξουν τους τρόπους με βάση τους οποίους τα δημόσια νοσηλευτήρια θα μπουν σε καλό δρόμο όσον αφορά τη βιωσιμότητα και ποιότητα υπηρεσιών.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθής τιμολόγησης των ιατρικών πράξεων και σωστής ανάκτησης των δαπανών από τον ΟΑΥ και άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες, κάτι που όπως είπε μέχρι στιγμής στηριζόταν περισσότερο από το Υπ. Υγείας, ενώ δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου.
Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, την επέκταση υπηρεσιών στα δημόσια νοσηλευτήρια και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους. Για τον σκοπό αυτό πρόσθεσε έχουν περίπου 110 εκ. ευρώ από τα οποία τα 48 εκ. περίπου είναι στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ είπε ότι το Υπουργείο θα παρακολουθεί την υλοποίηση αυτών των έργων.
Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για μελέτη για πυρασφαλιστικό σύστημα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει σωστά με τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, η κα. Κανάρη είπε ότι δεν τέθηκε κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι η ανάγκη επικαιροποίησης μιας μελέτης που έγινε για τη βιωσιμότητα και τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΚΥπΥ.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη