Το Ισραήλ ανακοινώνει επιστημονική συνεργασία με τα ΗΑΕ για κορωνοϊό
26 Ιουνίου 2020, 08:05
Δύο ιδιωτικές εταιρίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεργαστούν με δύο ισραηλινές εταιρείες πάνω σε ιατρικά προγράμματα, περιλαμβανομένων αυτών για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, WAM.
Νωρίτερα χθες, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η χώρα του και τα ΗΑΕ θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μίλησε για επιστημονική "συνεργασία" για την καταπολέμηση της Covid-19 με τα ΗΑΕ, χώρα με την οποία το εβραϊκό κράτος δεν έχει επίσημες σχέσεις.
"Η συνεργασία αυτή θα γίνει στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, της τεχνολογίας και σε τομείς που θα βελτιώσουν την υγειονομική ασφάλεια σε όλη την περιοχή", δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με την ανακοίνωση που ήταν γραμμένη στα εβραϊκά.
"Αυτό είναι το αποτέλεσμα εκτενών και εντατικών επαφών που έγιναν τους τελευταίους μήνες", πρόσθεσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει από 1ης Ιουλίου τη στρατηγική της για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Αναστολή, που προτείνει την προσάρτηση αυτή.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Ισραήλ αυξήθηκε στα 22.400 χθες Πέμπτη, καθώς επιβεβαιώθηκαν 356 νέα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 αυξήθηκε στους 309 νεκρούς, από 308. Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε στους 47 (+1) από το σύνολο των 186 ασθενών οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι.
Ο αριθμός των ανθρώπων που κρίθηκε πως έχουν αποθεραπευθεί έφθασε τους 16.007 (+67).
Ωστόσο, ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων ανερχόταν χθες σε 6.084 είναι ο υψηλότερος που καταγράφουν οι αρχές από την 3η Μαΐου.
Νωρίτερα χθες, ειδική διυπουργική επιτροπή ενέκρινε την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στις παραθαλάσσιες πόλεις Μπατ Γιαμ και Ασντόντ, εξαιτίας του υψηλού δείκτη θνητότητας ο οποίος καταγράφεται σε αυτές, ενημέρωσαν με κοινό δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και το υπουργείο Υγείας.
Η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει κλείσιμο των σχολείων, απαγόρευση των συγκεντρώσεων περισσοτέρων από δέκα ανθρώπων και την αυστηρότερη εφαρμογή των γενικών περιοριστικών μέτρων.
Πορτογαλία
Οι κάτοικοι 19 συνοικιών των βόρειων προαστίων της Λισαβόνας όπου επιμένουν εστίες μόλυνσης του κορωνοϊού θα περιοριστούν εκ νέου στο σπίτι τους από 1ης Ιουλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Στο όνομα ενός "πολιτικού καθήκοντος περιορισμού στο σπίτι" που θα ισχύσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, οι πολίτες αυτοί δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, να ψωνίσουν, να αγοράσουν φάρμακα.
Σε αυτές τις συνοικίες που γειτονεύουν μεταξύ τους αλλά κατανέμονται σε πέντε δήμους, όπως ο δήμος Λισαβόνας, οι συναθροίσεις περιορίζονται στα πέντε άτομα έναντι 10 που ισχύει σε όλη την περιφέρεια της πρωτεύουσας και 20 στην υπόλοιπη Πορτογαλία.
Σε μια χώρα σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ημερησίως αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400, ενώ είχε πέσει σχεδόν στα 100 στις αρχές Μαΐου.
Συνολικά, η Πορτογαλία καταγράφει λίγο περισσότερα από 40.000 κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 1.500 θανάτους.
Αυστρία
Μικρή αύξηση, κατά 27, παρουσίασε μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν στην Αυστρία από κορωνοϊό και ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη ανερχόταν χθες στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Κύπρου) σε 459, ενώ την ίδια στιγμή, από προχθές έως χθες, έχουν αποθεραπευτεί 15 άνθρωποι.
Σε νοσοκομείο εξακολουθούν να νοσηλεύονται 71 άνθρωποι και από αυτούς οι 11 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, συνολικά έχουν καταγραφεί έως σήμερα 17.420 επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 671 και έχουν διενεργηθεί 584.243 διαγνωστικά τεστ.
Στο μεταξύ, μετά τη μαζική εμφάνιση κρουσμάτων στη γερμανική εταιρεία επεξεργασίας κρέατος "Toennies", στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η Αυστρία δεν θα απαγορεύσει τις προσγειώσεις αεροσκαφών προερχόμενων από την περιοχή αυτή, στη βάση της μερικής ταξιδιωτικής οδηγίας που εκδόθηκε χθες στη Βιέννη.
Μετά την ταξιδιωτική προειδοποίηση, εξαιτίας των πολυάριθμων κρουσμάτων Covid-19 στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η Κυβέρνηση του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας συνέστησε στους πολίτες από αυτήν την περιοχή της Γερμανίας να αναβάλουν τις διακοπές τους στην Καρινθία.
Παρόλα αυτά, τοπικοί επιχειρηματίες τουρισμού στην Καρινθία θέλουν να συνεχίσουν δέχονται αυτούς τους παραθεριστές, και ταυτόχρονα προειδοποιούν για υπερβολικούς φόβους και ανησυχίες.
Εξάλλου, ο αριθμός υπογραμμίζει την έκταση της μόλυνσης στο χειμερινό αυστριακό θέρετρο του Τυρόλου Ισγκλ: το 42,4% των συμμετασχόντων σε σχετική έρευνα είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Μια νέα μελέτη πυροδοτεί και πάλι συζητήσεις για τον ρόλο του χειμερινού θερέτρου σκι Ισγκλ της Αυστρίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ινσμπρουκ, το 42,4% των πολιτών που έκαναν τέστ ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού. Τα αντισώματα στο αίμα θεωρούνται αποδεικτικά στοιχεία μιας πρόσφατης μόλυνσης. "Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, δήλωσε την Πέμπτη στο Ινσμπρουκ, η διευθύντρια του Ινστιτούτου λοιμοξιολογίας, Ντοροτέε φον Λάερ.
Για σύγκριση: Σε ένα από τα πρώτα hotspot κορωνοϊού στη Γερμανία, στο Γκάνγκελτ της περιοχής Χάινσμπεργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου, είχε μολυνθεί σχεδόν το 15% των κατοίκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ, μετά από ανάλογες έρευνες στο Νότιο Τιρόλο το ποσοστό ήταν 27% και στη Γενεύη 10%.
Το Ισγκλ θεωρείται το σημείο μηδέν για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδεται στο Ισγκλ. Και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι έχουν μολυνθεί εκεί.
Μια επιτροπή του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Τιρόλου θα εξετάσει τώρα προσεκτικά την ιδιαίτερα επικρινόμενη διαχείριση κρίσεων της περιοχής. Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ισγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου. Κατά την άποψη των επικριτών και των ασθενησάντων, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τα άτομα που είχαν θετικά αποτελέσματα για αντισώματα, μόνο το 15% έλαβε τη διάγνωση, δήλωσε η φον Λάερ. "Το 85% των προσβληθέντων από κορωνοϊό τον ξεπέρασαν χωρίς να το παρατηρήσουν (ήταν ασυμπτωματικοί)". Παρά το υψηλό επίπεδο αντισωμάτων, η ανοσία της αγέλης δεν επιτεύχθηκε ούτε στο Ισγκλ. Καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των κρουσμάτων ήταν η καραντίνα και η κοινωνική απόσταση", τόνισε.
Η έρευνα αποδεικνύει ότι ο ιός Sars-CoV-2 πρέπει να είχε διαδοθεί στο Ισγκλ ήδη από τον Φεβρουάριο, επειδή τόσο οι τουρίστες, όσο και οι ντόπιοι, είχαν μολυνθεί μαζικά, δήλωσε ο Πέτερ Κόλμπα της Ένωσης Προστασίας των Καταναλωτών (VSV) της Αυστρίας. "Εάν είχαν ελεγχθεί εγκαίρως και λόγω ασαφών συμπτωμάτων, οι αρχές θα έπρεπε να ενεργήσουν νωρίτερα. Αυτό θα είχε σώσει χιλιάδες τουρίστες από την μόλυνση, μερικούς από τους οποίους από σοβαρές συνέπειες", λέει ο Κόλμπα.
Περισσότεροι από 6.000 παραθεριστές του Τιρόλου, εκ των οποίων 4.000 Γερμανοί, έχουν καταγραφεί ως θύματα. Ο Κόλμπα είχε μηνύσει τη διαχείριση κρίσεων του κορωνοϊού του Τιρόλου και προτίθεται να ασκήσει αγωγή.
"Δεδομένου ότι το Ισγκλ είναι μια κοινότητα που έχει επηρεαστεί πάνω από το μέσο όρο από την πανδημία λόγω των λεγόμενων Superspreading-Events και αποκλείστηκε με τα αυστηρά μέτρα καραντίνας από τον έξω κόσμο, η έρευνα θα μπορούσε να παράσχει σημαντικές πληροφορίες για την εξάπλωση του ιού και την πορεία της λοίμωξης", κατά το πανεπιστήμιο.
Στη έρευνα συμμετείχε και περίπου το 80% των κατοίκων του Ισγκλ και εξετάστηκαν 1473 άτομα μεταξύ 21 και 27 Απριλίου.
Βραζιλία
Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.141 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 39.483 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανήλθε έτσι σε 54.971 νεκρούς, ενώ συνολικά πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον προσβληθεί στην επικράτεια. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Κίνα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη ενημερώθηκε για 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, 11 περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης και δύο "εισαγόμενα" κρούσματα, κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες που φθάνουν μολυσμένοι από το εξωτερικό στην επικράτεια.
Και τα 11 κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αναφέρθηκαν από τις υπηρεσίες υγείας του Πεκίνου, σύμφωνα με το καθημερινό ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση.
Δεν σημειώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, κατά το υπουργείο.
Έξι ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 389, οι οκτώ σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.462 κρουσμάτων μόλυνσης.
Βραζιλία
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαίχ Μπολσονάρου, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι μπορεί να είχε προσβληθεί πρόσφατα από τον νέο κορωνοϊό και ότι ενδέχεται να υποβληθεί εκ νέου σε τεστ, αν και μερικές εβδομάδες είχε υποβληθεί δύο φορές σε τέτοιες εξετάσεις και τα αποτελέσματά τους ήταν αρνητικά.
Ο Μπολσονάρου είχε διαβεβαιώσει μεν πως τα τεστ επέστρεψαν αρνητικά, αλλά έδωσε μάχη στο δικαστήριο για να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των νοσοκομειακών εξετάσεων, εγείροντας αμφιβολίες.
Ο αρχηγός του κράτους βάλλεται από πολλούς για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση, καθώς η χώρα υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα της πανδημίας στον πλανήτη.
Μεξικό
Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 736 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.104 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει έτσι τους 25.060 νεκρούς επί συνόλου 202.951 επισήμως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.
Στελέχη της μεξικανικής Κυβέρνησης τονίζουν πως στην πραγματικότητα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.
Γερμανία
Ακόμη 21 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα εντοπίστηκαν άλλα 477 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 9.948 νεκρούς επί συνόλου 192.556 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.