ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το healthtech στην υπηρεσία της αντιμετώπισης κόστους περίθαλψης

15 Ιανουαρίου 2025, 08:18

images

Σημαντικό θα είναι το κόστος για ιατρική περίθαλψη σε παγκόσμιο επίπεδο το 2025, σύμφωνα με το World Economic Forum (WEF), το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη επέκτασης της πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη μέσω προηγμένων τεχνολογιών.

Σύμφωνα με άρθρο που εξετάζει το πώς η τεχνολογία της υγείας υπερβαίνει σύνορα και εμπόδια με στόχο την μετεξέλιξη της παγκόσμιας ιατρικής περίθαλψης, οι ιατρικές δαπάνες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με διψήφιο ρυθμό για τρίτη διαδοχική χρονιά το 2025, με τις εκτιμήσεις να υποδεικνύουν μέση αύξηση της τάξης του 10,4% παγκοσμίως.

Η άνοδος αυτή οδηγείται από πολλούς παράγοντες, σημειώνεται, όπως τα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας και η αυξημένη ζήτηση για ιδιωτική περίθαλψη, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική όπου οι προβλέψεις ανάπτυξης των ιατρικών δαπανών αγγίζουν το 12,3% και 12,1% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, οι συστηματικές ανεπάρκειες επιμένουν, υποδεικνύεται, αφού περίπου $1,8 τρισ. δαπανώνται ετησίως διεθνώς, σε πρωτοβουλίες για την υγεία, οι οποίες ωστόσο συμβάλλουν ελάχιστα σε θετικά αποτελέσματα.

Ακόμη, οι διακυμάνσεις σε ότι αφορά την πρόσβαση εντείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, με την πρόοδο επέκτασης των υπηρεσιών υγείας σε σχέση με την κάλυψη, να έχει επιβραδυνθεί από το 2015, αφήνοντας περισσότερους από 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.

Στροφή στις ρομποτικές επεμβάσεις

Σύμφωνα με το WEF, οι ρομποτικές επεμβάσεις μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια και γρηγορότερη ανάρρωση για τους ασθενείς.

Εν μέσω λοιπόν των πιο πάνω προκλήσεων, υποδεικνύει ο οργανισμός, «μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο πιθανοτήτων» που σηματοδοτεί ουσιαστικά τις μεταβατικές δυνατότητες της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη.

Υπενθυμίζεται συγκεκριμένα, ότι με τη χρήση προηγμένης ρομποτικής τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση μαστεκτομής, μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια, γρηγορότερη ανάρρωση και βελτιωμένα αποτελέσματα.

Η επιτυχία αυτή, τονίζεται, υπογραμμίζει τις δυνατότητες της καινοτομίας και τη σημασία των επενδύσεων σε τεχνολογίες που προσφέρουν ωφελήματα στους ασθενείς.

Η τεχνητή νοημοσύνη (TN), η τηλεϊατρική, οι συσκευές που μπορούν να φορεθούν και ολοκληρωμένες ψηφιακές πλατφόρμες αποτελούν επίσης μετεξέλιξη της φροντίδας ασθενών παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η ΤΝ έχει επιδείξει διαγνωστικές δυνατότητες συγκρίσιμες με αυτές έμπειρων γιατρών, ειδικότερα σε ότι αφορά την αναγνώριση ασθενειών όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Μάλιστα, οι διαγνώσεις ΤΝ έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος θεραπείας μέχρι και 50%, αλλά και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για την υγεία κατά 40%.

Τηλεϊατρική και συσκευές

Σε σχέση με την τηλεϊατρική και τις συσκευές που οι άνθρωποι μπορούν να φορέσουν, οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αναφέρεται επεκτείνονται.

Σύμφωνα με το WEF, η ενοποίηση δεδομένων και η ψηφοποίηση πληρωμών ενισχύουν περαιτέρω την εμπειρία του ασθενή μέσω της απλοποίησης της διαχείρισης. Μελέτες έχουν ακόμη υποδείξει ότι περίπου το 70% των ασθενών είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν μία ενοποιημένη ψηφιακή πλατφόρμα για τις ανάγκες της ιατρικής τους περίθαλψης, ενώ το 60% επιθυμεί περισσότερη πληροφόρηση όταν παίρνει αποφάσεις επί του θέματος.

Τα πιο πάνω, επισημαίνει ο οργανισμός, αποτελούν παραδείγματα στο πώς η ιατρική περίθαλψη είναι όλο και πιο κοντά στο σημείο τομής της πρώτης σημαντικής καινοτομίας και στην ανταπόκριση σε επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις σε βαθιά κλίμακα.

Επιπρόσθετα, το WEF τονίζει την ανάγκη βελτιστοποίησης της χρηματοδότησης της ιατρικής περίθαλψης, εν μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες εξελίξεις στον τομέα της υγείας.

Τονίζεται επίσης η ανάγκη όπως οι παράγοντες που χαράσσουν πολιτική και προωθούν την καινοτομία να καθιερώσουν νέα μονοπάτια εργασίας με στόχο τη διασφάλιση του ρυθμού ανάπτυξης των τεχνολογικών εξελίξεων σε συνάρτηση με τους κανονισμούς, προστατεύοντας την ίδια ώρα τις αρχές της ιατρικής περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών.

Υπογραμμίζεται πρόσθετα, ότι η ισότητα θα πρέπει να καθιερωθεί ως μία κατευθυντήρια αρχή, καθώς με την αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας και ελέγχοντας το κόστος, υπάρχει μία σημαντική ευκαιρία να ξεπεραστούν εμπόδια και να επεκταθεί η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους, με τη δημιουργία συστημάτων που είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και ισότιμα.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα