Το έριξαν στο αλκοόλ οι μαθητές - Ανησυχίες Αρχής Εξαρτήσεων
05 Δεκεμβρίου 2023, 12:44
Ανησυχία προκαλεί η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τον τελευταίο μήνα από τους μαθητές της Κύπρου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Δρ. Χρήστος Μηνά.
Ο Δρ, Μηνά μιλούσε στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ ανάμεσα σε ανήλικα άτομα και έγκυες και θηλάζουσες μητέρες» που διοργάνωσε η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Δρ. Μηνά, οι μαθητές στην Κύπρο φαίνεται να καταναλώνουν αλκοόλ πιο συχνά από τους μαθητές στην Ευρώπη, ωστόσο η μέση ποσότητα αλκοόλ (σε cl καθαρού αλκοόλ) που καταναλώνεται από τους μαθητές στην Κύπρο, βρίσκεται σε χαμηλότερα ποσοστά από το μέσο όρο της έρευνας.
Επίσης σε ότι αφορά την μέθη κατά τον τελευταίο μήνα, το ποσοστό των μαθητών που ανέφερε τέτοια συμπεριφορά (11%), είναι χαμηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της έρευνας (13%).
Σε ότι αφορά την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών σε μια περίσταση κατά τον τελευταίο μήνα, ειδικά ανάμεσα στα αγόρια (44%), συνεχίζει να ξεπερνά σημαντικά τον μέσο όρο της έρευνας (36%).
«Η αρχική χρήση ουσιών μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το που μπορούν να βρουν οι νέοι αλκοόλ ή άλλες ουσίες, όπως τα διάφορα υποστατικά που πωλούν αλκοόλ ή και καπνικά προϊόντα, τα πάρκα, τα σχολεία, τα σπίτια, ή τα πάρτι», επεσήμανε.
Συχνά, πρόσθεσε, προκύπτει το ερώτημα για το ποιος είναι ο ρόλος της πολιτείας για την αποτροπή και μείωση της προσβασιμότητας ανήλικων ατόμων στο αλκοόλ και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς.
Στην Κύπρο, όπως έχει διαφανεί από την πανευρωπαϊκή έρευνα μαθητικού πληθυσμού ESPAD, το ποσοστό των ανήλικων μαθητών που θεωρεί πολύ εύκολη/ εύκολη την πρόσβαση στο αλκοόλ είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη (87%) και ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της έρευνας (78%), ανέφερε ο Δρ. Μηνά.
«Με βάση τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας μαθητικού πληθυσμού ESPAD (2019), παρατηρείται μείωση στο ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν κατανάλωση αλκοόλ κατά τις 30 μέρες και κατά το έτος 2019 η μείωση αυτή αφορούσε τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια», σημείωσε.
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά 10% τον μέσο όρο της έρευνας, το οποίο ανερχόταν στο 47% του συνόλου των μαθητών.
Σύμφωνα με τον Δρ. Μηνά, οι διαφορετικοί παράγοντες έναρξης χρήσης ουσιών συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ, έχει φανεί ότι επηρεάζονται από το φύλο, τη φυλή ή την εθνικότητα και τη γεωγραφική θέση.
Σημαντική η συμμόρφωση με νομοθεσία
«Με βάση επιστημονική τεκμηρίωση, το πιο αποτελεσματικό μέτρο πολιτικής για την αποτροπή της χρήσης αλκοόλ από ανήλικα άτομα είναι η συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την πώληση αλκοολούχων ποτών, και συγκεκριμένα η εφαρμογή του ορίου ηλικίας, 18 ετών για την Κύπρο, για την πώληση και διάθεση αλκοόλ».
Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γονείς
Οι γονείς είναι τα άτομα που θα επηρεάσουν κατά πόσο και πότε οι έφηβοι θα αρχίσουν τη χρήση αλκοόλ, όπως επίσης και τα πρότυπα κατανάλωσης, τόνισε ο Δρ. Μηνά
«Τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ των γονιών όπως επίσης και τα όρια που θέτει η οικογένεια σχετικά με τη χρήση είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες. Για παράδειγμα αν οι γονείς κάνουν χρήση αλκοόλ μπροστά στα παιδιά τους, η κατανάλωση θα πρέπει να είναι υπεύθυνη».
·Να μιλάμε στα παιδιά από μικρές ηλικίες και να προσαρμόζουμε τη συζήτηση για την κατανάλωση αλκοόλ ανάλογα με την αντίληψη τους στην κάθε ηλικιακή ομάδα. Οι έφηβοι που γνωρίζουν τις απόψεις των γονιών τους σχετικά με τη χρήσης αλκοόλ από ανήλικους είναι πιο πιθανόν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους για αποχή.
·Τα παιδιάχρειάζονται όρια. Οι γονείς χρειάζεται να θέσουν τα όρια από νωρίς στα παιδιά τους και να είναι συνεπείς με τις προσδοκίες που έχουν όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ. Τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά όταν τα μηνύματα βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα παρά σε μύθους με στόχο τον εκφοβισμό.
· Η ενεργή συμμετοχή του γονιού στη ζωή του παιδιού του διασφαλίζει τη προστασία του. Είναι σημαντικό ο γονιός να γνωρίζει με ποιους κάνει παρέα το παιδί του, που συχνάζουν και πως περνούν το χρόνο τους για την ασφάλεια του.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ήπατος Ασθενών και Φίλων Κύπρου, κα Γιαννούλλα Κουλλά, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον επτά μορφές καρκίνου: καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, του λαιμού (λάρυγγα και φάρυγγα), του παχέος εντέρου, του μαστού και ιδιαίτερα του ήπατος. Τόνισε την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για την εκπαίδευση των νέων, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση εκστρατειών ενημέρωσης σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: Αλκοόλ, εξαρτήσεις