ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τί περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το Συνήγορο του Ασθενή

29 Αυγούστου 2024, 10:56

images

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024».

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτέλεσε πάγιο αίτημα των οργανωμένων ασθενών, αλλά και όλων των πολιτών και κομμάτων, τονίζοντας ότι η ψήφισή του θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς όφελος της κοινωνίας και των ασθενών

Με το νομοσχέδιο αυτό, πρόσθεσε, το υπουργείο Υγείας κάνει ένα καθοριστικό βήμα προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, τόσο εντός όσο και εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας. «Οι καινοτομίες που προωθούνται μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι καθοριστικής σημασίας για την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Εισάγεται ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενούς, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα και καταγγελίες που αφορούν στα δικαιώματα των ασθενών. Επιπλέον, θα παρέχει ενημέρωση, πληροφορίες, και θα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και διαφωτιστικές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών.

Επιπρόσθετα, η ίδρυση Συμβουλευτικής Επιτροπής θα στηρίζει το έργο του Συνηγόρου του Ασθενή, ενώ ενισχύεται ο ρόλος των Επιτροπών Εξέτασης Παραπόνων Ασθενών. Τέλος, ορίζεται Λειτουργός Δικαιωμάτων των Ασθενών σε κάθε παροχέα υπηρεσιών υγείας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτών.

«Συνεπώς», υπέδειξε, αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι απλά ένα νομοθετικό κείμενο, «είναι μια δήλωση της δέσμευσής μας να στηρίξουμε τους ασθενείς μας, να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά τους και να προάγουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Καλώ τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει με την ψήφισή του, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η σημαντική πρωτοβουλία που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας».

Προτεραιότητα η υγεία και η προστασία των Δικαιωμάτων των Ασθενών

Στη σύσταση από το Υπουργικό Συμβούλιο του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Σώματος, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει ένα θέμα, στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα».

«Είπαμε πολλές φορές ότι το προεκλογικό μας πρόγραμμα είναι το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό, είπα πολλές φορές για τον τομέα της Υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ότι αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητάς της διακυβέρνησης μας. Θέτουμε τον ασθενή και τα δικαιώματα του στο επίκεντρο των πολιτικών μας αποφάσεων», τόνισε.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα υλοποιούμε ακόμη μια σημαντικότατη δράση του προεκλογικού προγράμματος, ένα πάγιο αίτημα των ασθενών που στόχο έχει την ενδυνάμωση της κατοχύρωσης και της προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών, ανεβάζοντας το επίπεδο σε σχέση με τα δικαιώματα των ασθενών, στο ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που έπρεπε να γίνει», πρόσθεσε.

«Αναφέρομαι στην εισαγωγή του ανεξάρτητου θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των οργανωμένων συνόλων των ασθενών, ήταν κάτι που υποσχέθηκα προεκλογικά, το υλοποιούμε σήμερα, με αρμοδιότητα να εξετάζει τα παράπονα και τις καταγγελίες που αφορούν τα δικαιώματα των ασθενών, όχι μόνο εντός του ΓεΣΥ αλλά και εκτός, και να αναλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, την ενημέρωση, την παροχή πληροφοριών, αλλά και την ετοιμασία σχετικών εισηγήσεων, διότι το πιο σημαντικό είναι να βελτιωνόμαστε μέσα από τους θεσμούς, τους οποίους αποφασίζουμε να συστήσουμε», σημείωσε.

Με την απόφαση που θα λάβουμε, πρόσθεσε, ιδρύεται, επίσης, Συμβουλευτική Επιτροπή, αποστολή της οποίας θα είναι να στηρίζει το έργο και τις δράσεις του Συνηγόρου του Ασθενή, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουμε και τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των Επιτροπών Εξέτασης των Παραπόνων των Ασθενών.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα