Τέσσερις ακόμα θάνατοι από covid-19 στην Ελλάδα
10 Απριλίου 2020, 18:45
Όπως ενημέρωσε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, έχουμε παγκοσμίως 1.600.000 κρούσματα, 366.400 που ανέρρωσαν και 97.236 θανάτους. Οι ΗΠΑ έχουν 469.000 κρούσματα και 25.937 έχουν αναρρώσει. Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 56 νέα κρούσματα και συνολικά 2011 από την αρχή της πανδημίας με το 57% να είναι άνδρες. Οι μεταξύ 18-39 ετών καταλαμβάνουν το 30,8% των κρουσμάτων, οι άνω των 65 ετών το 23% και οι κάτω των 17 ετών είναι στο 2,8% των κρουσμάτων.
Από το σύνολο, τα 525 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 776 είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα. Σήμερα 77 ασθενείς είναι σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 67 έτη και 14 είναι γυναίκες. Το 75% είχε υποκείμενο νόσημα και 15 έχουν εξέλθει των νοσοκομείων. Ανακοινώθηκαν επίσης σήμερα 4 ακόμα θάνατοι και 90 συνολικά στη χώρα εκ των οποίων οι 26 ήταν γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 73 έτη και το 73% είχε υποκείμενο νόσημα. Έχουν γίνει 35.432 τεστ.
Επιστημονικά νέα
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σε έρευνα που έγινε σε 55 χώρες και την Ελλάδα, φάνηκε ότι μόνο το 20% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζεται με το συνήθη τρόπο. "Χρειάζεται προσοχή διότι η έλλειψη της καλύτερης θεραπευτικής αντιμετώπισης και της έγκαιρης μετάβασης σε νοσοκομείο μπορεί να οδηγήσει σε κακή έκβαση. Με δεδομένο ότι το χρονικό παράθυρο για θρομβόλυση είναι οι 4,5 ώρες, οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα να φτάνουν άμεσα στα νοσοκομεία.
Με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά στην Λάρισα
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, το Συμβούλιο Ευρώπης ζήτησε προ διημέρου με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, ότι από τις κυβερνήσεις να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να μειωθούν οι διακρίσεις για τον πληθυσμό αυτό. "Φέτος η έκκληση πρέπει αν ακουστεί περισσότερο καθώς οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε ξεχωριστούς οικισμούς και υποβαθμισμένες κατοικίες . Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν μέσα απομόνωσης σε κατοικίες με πολλά άτομα. Κι έχουν και μειωμένη πρόσβαση σε παροχές. Δεν πρέπει να γίνουν στόχος μίσους. Κάποιοι στο εξωτερικό τους αναφέρουν ως "απειλή". Δεν είναι απειλή. Είναι ευάλωτη ομάδα.
Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους με την πανδημία. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην Υγεία όπως συμβαίνει με όλες τις ευάλωτες ομάδες. Δεν υπάρχει χώρος για διχασμό, μίσος, στις κοινωνίες. Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα μας βοηθήσουν σε αυτήν την κρίση" είπε ο κ. Τσιόδρας.