Τέλος στις μάσκες στα τέλη Ιουνίου
15 Ιουνίου 2021, 07:25
Προσδοκίες ότι τα ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα και η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος που εξελίσσεται κανονικά, θα επιτρέψουν την αφαίρεση της μάσκας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, εκφράζουν οι επιδημιολόγοι. Ταυτόχρονα, ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ινδική μετάλλαξη του ιού.
Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, τοποθετεί την αφαίρεση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όταν η εμβολιαστική κάλυψη φθάσει στο 65% του πληθυσμού, κάτι που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως επισημαίνει.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας μέχρι και τις 12 Ιουνίου, ποσοστό 59,3% του πληθυσμού που δύναται να εμβολιαστεί, έλαβε την 1η δόση. Επίσης, ποσοστό 40% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα.
Ο κ. Καραγιάννης, χαρακτήρισε δικαιολογημένη τη δυσανασχέτηση των πολιτών για τις μάσκες λόγω και των ψηλών θερμοκρασιών, υποδεικνύοντας ωστόσο, ότι «πρέπει οπωσδήποτε να διατηρήσουμε αυτή την εικόνα αν θέλουμε να κινηθεί και ο τουρισμός και να μπούμε και στην πράσινη λίστα του ECDC».
Στην εξίσωση η ινδική μετάλλαξη
Ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη του ιού, λέγοντας ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη βρετανική και μολύνει ακόμη και παιδιά, ενώ μετακινείται μεταξύ των νεοτέρων ηλικιών οι οποίες δεν έχουν εμβολιασθεί επαρκώς.
«Το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης φαίνεται ότι είναι κατά 40% έως 50% πιο μεταδοτικό από τη βρετανική η οποία ήταν μέχρι 60% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού».
Ανησυχία για πύλες εισόδου
Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Κολιού, δήλωσε στη StockWatch ότι «στη Βρετανία είναι πολύ ανησυχητική η κατάσταση διότι υπήρξαν και θάνατοι εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις».
Με αυτό το δεδομένο η Ευρώπη άρχισε να μελετά το ενδεχόμενο και για τρίτη δόση εμβολίου είπε, προσθέτοντας ότι «και στην Κύπρο χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι από τα τέλη Ιουνίου θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι φοιτητές από διάφορες χώρες».
Σχετικά με την αφαίρεση της μάσκας, είπε ότι εξ’ αρχής ο στόχος ήταν να απαλλαγούμε από τη μάσκα όταν η εμβολιαστική κάλυψη φθάσει στο 65%.
Όσον αφορά την ανοσία της αγέλης ανέφερε ότι «θα πρέπει το 65% του πληθυσμού να έχει εμβολιασθεί και με τις δυο δόσεις, αν και με τη μία δόση θεωρείται αρκετά καλή η εμβολιαστική κάλυψη».
Σημαντική προστασία η μάσκα έναντι μεταλλαγμένων στελεχών
Αδιαμφισβήτητη είναι η αξία της μάσκας ως ένας φραγμός στη διασπορά του ιού και των μεταλλαγμένων στελεχών που μας αφορούν αυτή τη στιγμή, ειδικά στους εσωτερικούς χώρους, δήλωσε στη StockWatch, το μέλος της επιστημονικής ομάδας Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά.
Πρόσθεσε ότι «όταν το ποσοστό ανοσίας ανέβει σε πολύ ψηλό επίπεδο ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού τότε μπορούν να δοθούν περαιτέρω χαλαρώσεις οι οποίες θα αφορούν την αφαίρεση της μάσκας κατ’ αρχήν σε εξωτερικούς χώρους».
Σε ότι αφορά την ινδική μετάλλαξη η κ. Πανά αναφέρθηκε στη Βρετανία όπου αν και είχε επιτευχθεί ψηλός δείκτης προστασίας μέσα από τους εμβολιασμούς, όπως σημείωσε, εντούτοις η απότομη αύξηση την ινδικής μετάλλαξης σήμανε συναγερμό στη χώρα.
Σύμφωνα με την κ. Πανά, το κλειδί για να επιτευχθεί ο στόχος της υψηλής θωράκισης του πληθυσμού είναι ο εμβολιασμός.
«Δεύτερος πυλώνας είναι η ταχεία ιχνηλάτηση του ιού και των μεταλλαγμένων στελεχών και ο τρίτος είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας με απλές κινήσεις όπως το πλύσιμο των χεριών, η τήρηση των αποστάσεων σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους, όπως και η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους», είπε.
Σημείωσε ότι η αφαίρεση της μάσκας θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους υπογραμμίζοντας ότι «δεν τελειώσαμε με την πανδημία».
Θορυβημένο και το Υπουργείο Υγείας
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης στην Κύπρο, αποφάσισε να εφαρμόσει δικλείδες ασφαλείας στο νέο Διάταγμα που εξέδωσε χθες σε σχέση με τα άτομα τα οποία αφικνούνται στην Κύπρο από την Ινδία ή μέσω αυτής.
Σύμφωνα με το νέο Διάταγμα, απαγορεύεται η άφιξη και/ή είσοδος στη Δημοκρατία οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος της Ινδίας, ανεξαρτήτως εάν κατέχει σε ισχύ άδεια εισόδου ή/και άδεια διαμονής στη Δημοκρατία.
Της Ηρώς Ευθυμίου