Ταλαιπωρούνται νεφροπαθείς στη Λάρνακα
20 Ιανουαρίου 2024, 07:02
Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται νεφροπαθείς στη Λάρνακα καθώς λόγω έλλειψης κλινών και προσωπικού, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Λευκωσία και ελεύθερη Αμμόχωστο για να εξυπηρετηθούν.
Σύμφωνα με το βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη, που υπέβαλε σχετικό ερώτημα στην τέως υπουργό υγείας Πόπη Κανάρη, το Νεφρολογικό Τμήμα και η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όπως έλλειψη κλινών και προσωπικού, με αποτέλεσμα να είναι μονίμως υπερπλήρη.
«Αυτό έχει ως επακόλουθο την ταλαιπωρία των ασθενών της επαρχίας Λάρνακας και επιπρόσθετα οι ασθενείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Λευκωσία, για να εξυπηρετηθούν, κάτι που αποτελεί διάκριση εις βάρος των κατοίκων της Λάρνακας, αλλά και έχει επιπλέον κόστη», τονίζει.
Σύμφωνα με την απάντηση της τέως υπουργού υγείας, ο αριθμός ασθενών που μεταβαίνουν από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, για να εξυπηρετηθούν είναι περίπου 5 άτομα και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, περίπου 8 άτομα.
Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών
Αναφορικά με το ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, επεσήμανε η κ. Κανάρη, εκκρεμεί η πρόσληψη ενός ιατρικού λειτουργού, θέση η οποία προκηρύσσεται από τις 27/10/2022, χωρίς να έχει εξευρεθεί κατάλληλος υποψήφιος.
Επιπρόσθετα, ανέφερε, έχει προσληφθεί δεύτερος ιατρικός λειτουργός στο Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου 2023. Με την εν λόγω πρόσληψη αναμένεται να εξυπηρετούνται και ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.
Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με την απάντηση της κ. Κανάρη, το διοικητικό συμβούλιο έχει εγκρίνει την πρόσληψη 3 νοσηλευτικών λειτουργών για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας που αφορά το έτος 2023, οι οποίοι προορίζονται να καλύψουν επερχόμενες αφυπηρετήσεις ή κενά σε τμήματα.
Θα απελευθερωθούν κλίνες
Αναφορικά με την έλλειψη κλινών του Νεφρολογικού Τμήματος και της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, επεσήμανε η τέως υπουργός, με την πρόσληψη του δεύτερου ιατρικού λειτουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου θα αυξηθεί ο αριθμός ασθενών που εξυπηρετούνται στο εν λόγω νοσηλευτήριο, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
Η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας αποτελείται από 21 θέσεις και 2 yellow units, που αφορούν θέσεις απομόνωσης. Το Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας αποτελείται από 10 κλίνες με δυνατότητα 6 μηχανών αιμοκάθαρσης.
Στο Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας εργοδοτούνται 17 νοσηλευτικοί λειτουργοί και στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης εργοδοτούνται 29 νοσηλευτικοί λειτουργοί.
Στο Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας εργοδοτούνται 4 ιατρικοί λειτουργοί.
Το Τμήμα Νεφρολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αποτελείται από τα εξής 6 Τμήματα: τη Νεφρολογική Κλινική, το Τμήμα Αιμοκάθαρσης, το Τμήμα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, το Εξωτερικό Ιατρείο Νεφρολογίας, το Τμήμα Ημερήσιας Φροντίδας Νεφροπαθειών και το Τμήμα Πλασμαφαιρέσεων/ Αιμοκαθάρσεων. Το Τμήμα στελεχώνεται από 9 ιατρικούς λειτουργούς, 1 πανεπιστημιακό ιατρό και 84 νοσηλευτικούς λειτουργούς.
Αντίστοιχα, το Τμήμα Νεφρολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού αποτελείται από τον Νεφρολογικό Θάλαμο, τα Τμήματα Αιμοκάθαρσης και Περιτοναϊκής Κάθαρσης και τα Νεφρολογικά Εξωτερικά Ιατρεία. Το Τμήμα στελεχώνεται από 5 Ιατρικούς Λειτουργούς και 65 νοσηλευτικούς λειτουργούς.
Της Γεωργίας Χαννή
Tags: νεφρολιθίαση, νεφρός, πέτρα στους νεφρούς