ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα σωστά βήματα για μείωση καρδιακών επεισοδίων

14 Οκτωβρίου 2024, 13:10

images

Στη σημασία της πρόληψης για μείωση των καρδιακών επεισοδίων, εστιάζει η Δρ Ήρα Ηρακλέους, καρδιολόγος.

Σε δηλώσεις της στη μεσημβρινή εκπομπή του Apha με αφορμή την Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Διαφώτισης του κοινού που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, η Δρ Ηρακλέους, επεσήμανε ότι «όταν μιλάμε για καρδιαγγειακά νοσήματα, εστιαζόμαστε κυρίως στην αθηροσκληρωτική νόσο, αυτό δηλαδή που καταστρέφει τα αγγεία».

Τόνισε ότι στην αθηροσκληρωτικό νόσο, μπορούμε να δράσουμε και να κάνουμε πρόληψη.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που οδηγούν στα επεισόδια, ανέφερε, είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και η υπέρμετρη λήψη αλκοόλ.

Υπέδειξε ότι παρόλο που γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου, «δεν κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει, είτε σαν άτομα, είτε σαν κοινωνικά σύνολο».

Πρόσθεσε ότι για παράδειγμα, πρέπει να μετρήσουμε την πίεση ή τη χοληστερόλη μας αρχικά και μετά να προσπαθήσουμε να τη μειώσουμε.

«Εάν τα κάνουμε αυτά, τότε μπορούμε να μειώσουμε τα νοσήματα μέχρι και 25%», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τη Δρ Ηρακλέους, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, έχει πολλές αιτίες. Σε ηλικίες άνω των 35-40 και άνω, ανέφερε, κύριο αίτιο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι η αθηροσκληρωτική νόσος, η στεφανιαία νόσος.

«Θα πρέπει να εντοπίσουμε αυτούς τους παράγοντες και να τους καταστείλουμε», τόνισε.

Σημείωσε ότι από παιδιά θα πρέπει να ξέρουμε εάν κάποιος έχει ψηλή χοληστερόλη ή όχι.

Σημείωσε ότι όποιος πολίτης νιώσει κάποιο ενόχλημα, μικρό ή μεγάλο και εάν επαναλαμβάνεται, θα πρέπει να ζητά ιατρική βοήθεια.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα