ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συχνό πρόβλημα το έκζεμα χεριών - Τί συστήνουν οι ειδικοί

24 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Η φροντίδα των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντική τον χειμώνα, καθώς το κρύο, ο άνεμος και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του δέρματος . Οι σκληρές συνθήκες του χειμώνα μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα, ρωγμές, κοκκινίλες, ακόμα και ερεθισμούς.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Πρόεδρος της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Μαργαρίτα Μαυρογένη αναφέρει ότι το έκζεμα των χεριών ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα.

Όπως εξηγεί, στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, υπάρχει ο δερματικός φραγμός, ο οποίος αποτελείται από τα κερατινοκύτταρα το ένα δίπλα στο άλλο και τα λιπίδια που βρίσκονται ανάμεσά τους.

«Ο ρόλος του δερματικού φραγμού είναι να μας προστατεύει από εξωτερικά μικρόβια και ιούς που προσπαθούν να εισβάλλουν στον οργανισμό μας καθώς και να εμποδίζει τη διαδερμική απώλεια νερού από το εσωτερικό του οργανισμού μας. Ο ρόλος συγκεκριμένα των λιπιδίων/κεραμιδίων είναι να παραμένει ενυδατωμένη η επιδερμίδα και να είναι ομαλή η κερατινοποίηση, δηλαδή η απόπτωση των νεκρών των κυττάρων της επιδερμίδας», προσθέτει.

Λόγω όμως των εναλλαγών της θερμοκρασίας, ο δερματικός φραγμός ερεθίζεται, σκάει και εμφανίζει ερεθισμό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ερχόμαστε αντιμέτωποι με το έκζεμα.

Πώς αντιμετωπίζουμε το έκζεμα στα χέρια

  • Φοράμε γάντια για προστασία από το κρύο
  • Μετά από κάθε πλύσιμο εφαρμόζουμε ειδικές κρέμες χεριών αναπλαστικές που ενισχύουν τον δερματικό φραγμό, αναπληρώνοντας τα λιπίδιά του. Αυτό θα βελτιώσει την εμφάνιση των χεριών μας έως και 70% εάν είμαστε σχολαστικοί.
  • Προτιμάμε προϊόντα με λιγότερο ερεθιστικά συστατικά (αιθανόλη) ή σε μικρότερη συγκέντρωση.
  • Χρησιμοποιούμε γάντια και στις υπόλοιπες ενασχολήσεις μας, όπως πλύσιμο ρούχων, πιάτων κλπ.

«Εάν βέβαια η εικόνα είναι έντονη με πολλές ρωγμές, έντονο κνησμό – καύσο, ερυθρότητα και μικροαιμορραγίες, τότε ίσως χρειαστεί αγωγή λίγων ημερών με κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή, μετά από συνεννόηση με τον δερματολόγο μας», συμπληρώνει.

Επώδυνη φλεγμονή οι χιονίστρες

Οι Χιονίστρες (ή χείμετλα) οι οποίες και αυτές κάνουν την εμφάνιση τους τον χειμώνα είναι η επώδυνη φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα, που συμβαίνει λόγω της έκθεσης στο κρύο.

Συγκεκριμένα, οι χιονίστρες μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, κόκκινες κηλίδες, οίδημα και φουσκάλες στα χέρια και τα πόδια.

Σύμφωνα με τη γιατρό, τα ακριβή αίτια που προκαλούν τις χιονίστρες δεν είναι γνωστά.

«Είναι πιθανό να εμφανίζονται λόγω μη φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού στην εναλλαγή κρύου και ζέστης η οποία μπορεί να προκαλέσει γρήγορη διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα χωρίς όμως να ανταποκρίνονται αντιστοίχως τα μεγαλύτερα αγγεία της ευρύτερης περιοχής, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή ροή του αίματος και προκαλώντας διαρροή αίματος στους γύρω ιστούς», εξηγεί.

Τα συμπτώματα από τις χιονίστρες μπορεί να περιλαμβάνουν: Μικρές περιοχές στο δέρμα που γίνονται κόκκινες και σας προκαλούν φαγούρα. Συνήθως αυτές είναι στα άκρα, πιθανές φουσκάλες ή δερματικά έλκη, οίδημα στο δέρμα, αίσθημα «καψίματος» ,αλλαγές στο χρώμα του δέρματος από κόκκινο σε σκούρο μπλε, οι οποίες συνοδεύονται και από πόνο.

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για χιονίστρες περιλαμβάνουν:

  • Ρούχα που είναι σφιχτά ή αφήνουν το δέρμα εκτεθειμένο στο κρύο.
  • Το φύλο και το βάρος του ατόμου. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν χιονίστρες σε σύγκριση με τα παιδιά και τους άνδρες. Επίσης, οι άνθρωποι που ζυγίζουν περίπου 20% λιγότερο από ό,τι αναλογεί στο ύψος τους έχουν αυξημένο κίνδυνο.
  • Κακή κυκλοφορία αίματος. Τα άτομα με κακή κυκλοφορία αίματος τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, κάτι που τα καθιστά πιο επιρρεπή σε χιονίστρες.
  • Κάπνισμα

Οι χιονίστρες, όπως επισημαίνει η Δρ. Μαυρογένη, συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους μετά από μία έως τρεις εβδομάδες.

«Μπορεί, ωστόσο, να υπάρξουν υποτροπές εποχιακά για πολλά χρόνια. Η θεραπεία περιλαμβάνει την προστασία από το κρύο και τη χρήση λοσιόν, για απάμβλυνση των συμπτωμάτων».

Σε ενήλικες στους οποίους οι χιονίστρες επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά τη λήψη μέτρων προστασίας μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία με:

  • Τοπικά κορτικοστεροειδή για εφαρμογή στην πάσχουσα περιοχή.
  • Φάρμακα για καλυτέρευση της μικροκυκλοφορίας με στόχο τη διαστολή των αγγείων και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Τέλος η γιατρός σημειώνει ότι, οι χιονίστρες συνήθως δεν οδηγούν σε μόνιμη βλάβη, ωστόσο, προσθέτει είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη


Σχετικά Άρθρα