ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνδυασμός τεχνικών προσφέρει όαση δροσιάς σε σχολείο στην Ινδία

28 Αυγούστου 2024, 09:23

images

Στην απίστευτη ζέστη της ερήμου Ταρ της Ινδίας, όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου, ένα αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό σχολείο αποτελεί μια όαση δροσιάς, χάρη σε έναν συνδυασμό παλιών τεχνικών και μοντέρνου σχεδιασμού.

Το σχολείο θηλέων Ρατζκουμάρι Ρατναβάτι χρησιμοποιεί τον ίδιο κίτρινο ψαμμίτη με το φρούριο του 12ου αιώνα κοντά στη δυτική πολιτεία Ρατζαστάν, που ονομάστηκε η «χρυσή πόλη», λόγω του χρώματος του βράχου.

Όπως και το φρούριο, το σχολείο έχει χοντρούς τοίχους από μπάζα που βοηθούν στον περιορισμό της θερμότητας, ενώ το εσωτερικό είναι επιχρισμένο με ασβέστη, ένα πορώδες υλικό που ρυθμίζει την υγρασία και βοηθά στη φυσική ψύξη.

Σε αντίθεση με το αρχαίο φρούριο, η οροφή του σχολείου είναι επενδυμένη με ηλιακά πάνελ, τα οποία παρέχουν όλη την ηλεκτρική ισχύ του σχολείου, σε μια περιοχή με συχνές διακοπές ρεύματος.

Οι θερμοκρασίες μέσα στο σχολείο, που σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Νταϊάνα Κέλογκ, με έδρα τις ΗΠΑ και κατασκευάστηκε από ντόπιους εργάτες, πολλοί από τους οποίους γονείς μαθητών, μπορεί να είναι έως και 20 τοις εκατό χαμηλότερες.

Οι αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου, με 170 μαθητές, είναι διατεταγμένες γύρω από μια ανοιχτή ελλειπτική αυλή που μοιάζει με ρωμαϊκό Κολοσσαίο και οι τοίχοι με πλέγματα αεραγωγών δημιουργούν σκιά ενώ επιτρέπουν τη ροή του αέρα ψύξης.

Τα υπερυψωμένα παράθυρα επιτρέπουν στον ζεστό αέρα να διαφεύγει καθώς ανεβαίνει. Το νερό της βροχής συλλέγεται από την επίπεδη οροφή.

Η Ινδία φέτος έζησε τον μεγαλύτερο καύσωνα που είχε ποτέ με θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς κελσίου.

Σχετικά Άρθρα