ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνάντηση Υπ. Υγείας με συντεχνίες γιατρών για αποτροπή απεργίας

01 Ιουλίου 2024, 08:53

images

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα, βρίσκεται η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού, με εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ), με στόχο την αποφυγή της εξαγγελθείσας για αύριο 48ωρης απεργίας των κυβερνητικών ιατρών.

Σε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι πάει στην σημερινή συνάντηση με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία ωστόσο δεν θέλησε να γνωστοποιήσει.

«Στόχος να υπάρξει συμφωνία για την καταβολή των κινήτρων στους γιατρούς για το 2023 και από την άλλη να δημιουργηθεί μια καλή βάση, για έναρξη εντός των επόμενων μηνών του διαλόγου για ανανεώση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που αφορά τα οικονομικά κίνητρα που λαμβάνουν οι γιατροί του δημοσίου για τις υπηρεσίες που προσφέρουν εντός ΓεΣΥ για τα έτη 2024-2026».

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί́ του δημοσίου εξήγγειλαν 48ωρη απεργία υποστηρίζοντας ότι  δεν ικανοποιηθήκαν τα αιτήματά τους από την πρόταση που τους έγινε από τον Οργανισμό αναφορικά με την καταβολή των κινήτρων το 2023.

Με καλή διάθεση στη συνάντηση συντεχνίες, ΟΚΥπΥ

Δηλώσεις πριν τη συνάντηση έκαναν και ο πρόεδρος του κλάδου ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου και ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου οι οποίοι ανέφεραν ότι προσέρχεται στη συνάντηση με καλή διάθεση.

Από την πλευρά του ο κ. Λάμπρου σημείωσε ότι, «δεν είναι μόνο το οικονομικό κομμάτι που απασχολεί τους γιατρούς αλλά τίθεται θέμα συμπεριφοράς αλλά και σεβασμού του ΔΣ του ΟΚΥπΥ προς τους γιατρούς. Οι γιατροί πάνε στην συνάντηση με καλή διάθεση και την ελπίδα ότι θα βρεθεί η λύση προκειμένου να αποφευχθεί η απεργία».

«Στόχος όλων πρέπει να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά και το να μην χάσουν ασθενείς τα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα ραντεβού που θα χαθούν αν γίνει η απεργία, μπορούν να επαναπρογραμματιστούν, αλλά κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι ο ασθενής που χάνει αύριο το ραντεβού του, εξαιτίας μιας απεργίας, θα επιλέξει ξανά το δημόσιο, και δεν θα επιδιώξει να πάει σε κάποιο γιατρό εντός ΓεΣΥ, στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Υπ. Υγείας: Nα αναλογιστούν τις συνέπειες μιας απεργίας

Nα αναλογιστούν τις συνέπειες μιας απεργίας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους, με ανάρτησή του, το Σάββατο, στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα «Χ», ο Υπουργός Υγείας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απεργία θα αποφευχθεί.

Τους κάλεσε, επίσης, να δείξουν συνεργασία, υπευθυνότητα και κατανόηση ώστε να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια συμφωνία που θα είναι προς όφελος όλων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελούν ούτε τη λύση ούτε την απάντηση στα προβλήματα, και ζήτησε τα όποια αιτήματα των εργαζομένων να κυμαίνονται εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του ΟΚΥπΥ.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα