Συμμετοχή Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας στο έργο PATHED
28 Δεκεμβρίου 2022, 10:28
Στο έργο «Enabling Patient Access to their Health Data – PATHED» θα συμμετέχει η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου (ΕΑΗΥ), μέσω της εναρκτήριας συνεδρίασης των εργασιών των 17 ευρωπαίων εταίρων από 11 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την ομάδα της Κύπρου συντονίζει η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ), ως ο κατά Νόμο Αρμόδιος Φορέας για την Ηλεκτρονική Υγεία, καθώς επίσης συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς, το Υπουργείο Υγείας, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΕΚΨΠ), ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ακόμη, η πρόταση υποβλήθηκε στο πλαίσιο των Κοινών Δράσεων – Ευρώπη για την Υγεία (Joint Actions - EU4Health) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγκρίθηκε, μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία, με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα €2 εκατ. για περίοδο 18 μηνών.
Επιπρόσθετα, η Ομάδα Έργου διαθέτει τεχνογνωσία μέσω της συμμετοχής τους στο έργο MyHealth@EU και σε άλλα έργα ηλεκτρονικής υγείας ή δίκτυα συνεργασίας με εμπειρία στη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων υγείας και ηλεκτρονικής έκδοσης ιατρικής συνταγής.
Συγκεκριμένα, η Κυπριακή ομάδα, λόγω εμπειρίας έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο έργο που αφορά την ανάπτυξη της κινητής εφαρμογής. Επίσης, το ποσοστό χρηματοδότησης της Κυπριακής συμμετοχής ανέρχεται στο 24% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου.
Πρόσβαση στα δεδομένα υγείας μέσω της εφαρμογής MyHealth@CY
Η ΕΑΗΥ έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το ΥΕΚΨΠ την δική της εφαρμογή MyHealth@CY για φορητές συσκευές ως μέρος της υλοποίησης του οδικού της χάρτη όπως αυτός κατατέθηκε και εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2022 από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι το έργο PATHED θα είναι μέρος των ευρύτερων εργασιών της ΕΑΗΥ και θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής εφαρμογής για φορητές συσκευές. Μέσω του εν λόγω έργου δυνητικά θα αναπτυχθούν διεθνείς και εγχώριες συνεργασίες με πολλά οικονομικά οφέλη.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί, θα δοκιμαστεί και θα προταθεί μια πανευρωπαϊκή εφαρμογή για φορητές συσκευές η οποία θα επιτρέπει τη εθνική και διασυνοριακή πρόσβαση των πολιτών στα δικά τους δεδομένα υγείας, καθώς επίσης θα αναπτύξει κατάλληλα εργαλεία και πρότυπα για τις εθνικές υποδομές ηλεκτρονικής υγείας και θα διερευνήσει την αξία της εκτεταμένης υποδομής MyHealth@EU.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, απώτερος στόχος είναι η αξιοποίηση των συμπερασμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιολόγηση της δυνατότητας επέκτασης της εφαρμογής προς ένα Ευρωπαϊκό οικοσύστημα υγείας με επίκεντρο τον πολίτη που θα επιτρέπει την εκτεταμένη και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα δεδομένα υγείας τους που αποτελεί τη θεμελιώδη λειτουργία για την εξυπηρέτηση του οράματος του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας.
Με αυτόν τον τρόπο, το έργο υποστηρίζει την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας, και τη χρήση δεδομένων υγείας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, συμβάλλοντας έτσι στο στόχο «Ψηφιακή Πυξίδα 2030: Ο Ευρωπαϊκός τρόπος για την ψηφιακή δεκαετία», που απαιτεί τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους για το 100% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Tags: δημόσια υγεία, ψηφιοποιημένη υγεία