Συμμαχία στην Κύπρο για αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων
11 Φεβρουαρίου 2022, 13:32
Τη δημιουργία της “Cardiac Alliance”, της πρώτης συμμαχίας για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, εξήγγειλαν το Αρεταίειο Νοσοκομείο, η Φαρμακευτική Εταιρεία Novartis Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο Biolysis του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).
Το Μνημόνιο συναντίληψης για την ανάληψη δράσεων, επικυρώθηκε από τους τρεις φορείς στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου.
Στόχος της συμμαχίας “Cardiac Alliance” είναι η συνένωση δυνάμεων σε θέματα έρευνας, τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, για τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής αναφορικά με την πρόληψη και διαχείριση της υπερλιπιδαιμίας και της συνεπακόλουθης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.
Ειδικότερα η “Cardiac Alliance” επικεντρώνει τις δράσεις της σε τέσσερις πυλώνες:
•Ευαισθητοποίηση του κοινού: Υλοποίηση εκστρατειών Παγκύπριας εμβέλειας για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με θέματα που αφορούν στην καρδιαγγειακή υγεία.
•Προώθηση της πρόληψης: Εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων πρωτογενούς, δευτερογενούς αλλά και τριτογενούς πρόληψης, για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου και την αναχαίτηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των επιπλοκών τους.
•Βελτιστοποίηση της πορείας υγείας του ασθενούς: Με καινοτόμες και προσβάσιμες μεθόδους πρόληψης vα επιταχυνθεί η διάγνωση και μέσω δομημένων και επικαιροποιημένων αλγόριθμων να βελτιωθεί η διαχείριση για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
•Προώθηση της έρευνας: Μέσω διεπιστημονικής έρευνας, να προωθηθούν καινοτόμες θεραπείες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Εξαίροντας την τεράστια σημασία και αναγκαιότητα της “Cardiac Alliance” οι τρείς εμπλεκόμενοι φορείς τόνισαν, ότι μέσα από αυτή τη σημαντική Στρατηγική Συμμαχία, η Κύπρος θα καταστεί σημείο αναφοράς και αριστείας για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, οι στρατηγικοί εταίροι της “Cardiac Alliance” προσκάλεσαν σε συστράτευση και συνεργασία όλους τους δημόσιους, ιδιωτικούς και εθελοντικούς φορείς, που συμμερίζονται το όραμά τους.
Τους τρεις εταίρους της συμμαχίας εκπροσώπησαν στην εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής του Αρεταίειου Νοσοκομείου Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια του Ιατρικού Τμήματος της Novartis Κύπρου Δρ. Χριστίνα Κούσπαρου και ο Καθ. και τέως Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δρ. Αντρέας Αναγιωτός. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και Προεδρεύουσα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Σάβια Ορφανίδου, ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, η Πρώτη Λειτουργός Υγείας του Υπουργείου Υγείας Δρ. Όλγα Καλακούτα, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου και o Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθ. Κωνσταντίνος Φελλάς και το Μέλος του Ιατρικού Τμήματος της Novartis Κύπρου Θωμάς Αναστασιάδης.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο πιο δυνατός αντίπαλος. Είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, με 18 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Στην Κύπρο, οι θάνατοι από Καρδιαγγειακή Νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως, ενώ η ισχαιμική καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν αναγνωριστεί ως οι υπ’ αριθμόν 1 και 2 αιτίες θανάτου αντίστοιχα.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Στροβόλου, του Υπουργείου Υγείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας.
Πρώτη Αιτία Θανάτου τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα
Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων και αναπηρίας παγκοσμίως, με 18 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται και προβλέπεται ότι θα φτάσει σχεδόν τα 24 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, έως το 2030. Η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος (ASCVD) αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από αυτούς τους θανάτους και ευθύνεται για τους 4 στους 5 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Υπολογίζεται ότι περίπου 34 άνθρωποι που πάσχουν από Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD) πεθαίνουν κάθε 60 δευτερόλεπτα από τα επακόλουθα ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Στην Κύπρο, διεθνή στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι θάνατοι από Καρδιαγγειακή Νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως (Global Burden of disease collaborative network study 2017). Επίσης, στην Έκθεση για το Προφίλ Υγείας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021, αναφέρεται ότι στην Κύπρο, η ισχαιμική καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν αναγνωριστεί, για πολλοστή φορά, ως οι υπ’ αριθμόν 1 και 2 αιτίες θανάτου αντίστοιχα.
Αόρατη Πανδημία
Μέσω των στοιχείων αυτών, είναι εμφανές ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την αόρατη πανδημία που απειλεί τον Κύπριο πολίτη, ανά πάσα στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο. Ως αιτία της αόρατης αυτής πανδημίας, αναγνωρίζεται ανά το παγκόσμιο η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος (ASCVD). Το θετικότερο εκ των στατιστικών της νόσου είναι ότι το 75% των υποτροπιαζόντων καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσαν να προληφθούν, ιδίως με καλύτερο έλεγχο της LDL-C των ασθενών (χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακή χοληστερόλη»), η οποία αποτελεί τον κύριο αλλά συνάμα και τον πιο εύκολα-τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου.
Πέραν από τις τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών, τα καρδιαγγειακά νοσήματα δημιουργούν και ένα κοινωνικοοικονομικό βάρος που είναι δυσβάσταχτο για κάθε κράτος και σύστημα υγείας. Το 2015 τα καρδιαγγειακά νοσήματα κόστισαν στην ΕΕ γύρω στα 210 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στις Η.Π.Α. κόστισαν 555 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπερλιπιδαιμία και Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος
Η υπερλιπιδαιμία αποτελεί ασυμπτωματική νόσο, που γίνεται αντιληπτή μέσω των ισχαιμικών συμβάντων. Στη χώρα μας εμφανίζει μεγάλη εξάπλωση, με περισσότερο από το μισό πληθυσμό να φέρει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ σταθερά αυξημένη είναι και η συχνότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η απουσία της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης της υπερχοληστερολαιμίας αυξάνει σημαντικά τη θνησιμότητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν κι άλλες παράμετροι, όπως το κάπνισμα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η υπέρταση.
Η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος (ASCVD) περιλαμβάνει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ροή του αίματος και σε μια σειρά σοβαρών παθήσεων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή νόσο και οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, που περιλαμβάνει το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την ασταθή στηθάγχη.
Tags: Καρδιά, Καρδιαγγειακά, Χρόνια νοσήματα