Στρατηγική Κύπρου για την παιδική εκπαίδευση και φροντίδα
17 Απριλίου 2024, 11:34
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει θέσει ως υψηλή πολιτική προτεραιότητα την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα και την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης παιδιών.
Η κ. Ευαγγέλου συμμετείχε στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στις 15 και 16 Απριλίου όπου και παρουσίασε μεταξύ άλλων τη Στρατηγική της Κύπρου για την παιδική εκπαίδευση και φροντίδα, βάσει ολοκληρωμένης διετούς μελέτης που ολοκληρώνεται εντός 2024, με τη συνδρομή της UNICEF και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και το νέο Σχέδιο Χορήγησης Υπηρεσιών Παιδικής Φροντίδας, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη βελγική πόλη La Hulpe, στο πλαίσιο της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου, το Σχέδιο προσφέρει άμεση στήριξη στις οικογένειες μέσω της επιδότησης υπηρεσιών παιδικής φροντίδας για παιδιά έως 4 ετών, καλύπτοντας το 80% των διδάκτρων και σημαντικές αυξήσεις για παιδιά κάτω των 3 ετών και για ολοήμερη φοίτηση με σημαντική αύξηση του επιδόματος ανά παιδί για όλα τα ευάλωτα παιδιά.
Η κ. Ευαγγέλου στην παρέμβασή της επεσήμανε ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην συνέχιση αυτών των εθνικών προγραμμάτων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ρόλο της ΕΕ, η οποία προσφέρει τα εργαλεία αλλά και τους πόρους για πολιτικές που έχουν επίκεντρο το παιδί.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η Υφυπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της, της Μάλτας και της Ουγγαρίας με αντικείμενο συζήτησης θέματα κοινωνικής πολιτικής, με έμφαση στη φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας, την ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο ατόμων με αναπηρίες και στην ένταξη δικαιούχων επιδομάτων στην αγορά εργασίας.
Στη Διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής Κρατών Μελών, κοινωνικοί εταίροι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκοί.
Στόχος της διάσκεψης ήταν η συζήτηση της μελλοντικής κοινωνικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αναγνωρίζει τις προκλήσεις στους τομείς της απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής, και θα θέσει προτεραιότητες πολιτικής για την επόμενη πενταετία. Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων αποτελεί το βασικό εργαλείο στο σχεδιασμό της κοινωνικής ατζέντας της ΕΕ.
Κατά τη Διάσκεψη υπογράφηκε η διοργανική Διακήρυξη της La Hulpe, η οποία στόχο έχει να προετοιμάσει την κοινωνική ατζέντα της ΕΕ για την επερχόμενη πενταετία 2024-2029.