ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο έλεος του Θεού οι ηλικιωμένοι - Άγνωστο πόσοι μένουν μόνοι

29 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Άγνωστος είναι ο αριθμός των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους στην Κύπρο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παροχή στοχευμένης φροντίδας όταν αυτή απαιτείται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  Γιάννη Παναγιώτου, οι υπηρεσίες/τμήματα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας δεν διατηρούν σύστημα καταγραφής όλων των ηλικιωμένων που διαμένουν μόνοι τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου που απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, σε περίπτωση που οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ενημερωθούν ή εντοπίσουν ηλικιωμένο πρόσωπο που αντιμετωπίζει οικονομικές ή άλλης φύσης δυσκολίες (π.χ, βία, κακοποίηση, αμέλεια φροντίδας), τότε ενεργούν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, παρέχοντας υπηρεσίες εξατομικευμένης συμβουλευτικής καθοδήγησης και στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εν λόγω ανάγκες του.

Προωθούν το πρόγραμμα «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς 

Περαιτέρω, όπως σημειώνει,  οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται να ενδυναμωθεί η προσβασιμότητα και εγγύτητα των κοινωνικών υπηρεσιών σε ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων, προωθούν το Πρόγραμμα «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς», που εντάσσεται στο Έργο «Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας» και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, το πρόγραμμα θα συμβάλει στον έγκαιρο και άμεσο εντοπισμό και παρέμβαση για αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες και στον σχεδιασμό τυχόν αναγκαίων κοινωνικών προγραμμάτων στους Δήμους και Κοινότητες.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά από τον Απρίλιο του 2023, σε πέντε δήμους και τρεις κοινότητες και επεκτάθηκε με στόχο την ένταξη και εξυπηρέτηση όλων των δήμων και κοινοτήτων Παγκύπρια.

«Ορθή η κίνηση αλλά…»

Σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού, ο Πρόεδρος του Παρατηρητήριου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, μιλώντας στο YgeiaWatch, χαρακτήρισε ορθή την κίνηση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για δημιουργία του προγράμματος κοινωνικός λειτουργός της γειτονιάς, ωστόσο όπως τόνισε «αν και το πρόγραμμα φαίνεται ότι λειτουργεί ικανοποιητικά, από μόνο του σίγουρα δεν είναι αρκετό».

«Για αρκετά χρόνια φωνάζουμε ότι χρειάζεται να γίνουν μελέτες και έρευνες για τους ηλικιωμένους της Κύπρου, ώστε να μπορούν επιτέλους οι πολιτικοί μας να μάθουν τι γίνεται με αυτή την πολύ μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα. Πως είναι δυνατόν τόσα χρόνια να μην έχουν γίνει μελέτες εκτός από κάποιες που είχαν διενεργηθεί στο πλαίσιο του Φορέα Τρίτης Ηλικίας; Πως είναι δυνατόν από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην γνωρίζουμε αυτά τα πράγματας», διερωτήθηκε.

Αναγκαίο το Υφυπουργείο Ηλικιωμένων 

Αυτοί, επεσήμανε ο κ. Αντωνίου είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η δημιουργία Υφυπουργείου Ηλικιωμένων, ώστε να μπορεί να σχεδιάζει πολιτικές και να προτείνει λύσεις στα διάφορα προβλήματα σε επιστημονική βάση.

«Τα προβλήματα των ηλικιωμένων δεν λύνονται με επιδόματα αλλά με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές και μόνο με εξειδικευμένο Υφυπουργείο θα προχωρήσουμε μπροστά. Ποιοι πραγματικά γνωρίζουν σε βάθος τι πάει να πει ενεργός, υγιής και αξιοπρεπής γήρανση; Η δημογραφία της Κύπρου αλλάζει. Αν δεν κάνουμε σοβαρές κινήσεις σήμερα και αν δεν βγούμε έξω από τον μικρόκοσμό μας, σε ορισμένα χρόνια δεν θα μπορούμε πραγματικά να λύσουμε προβλήματα που έχουν μείνει στα συρτάρια εδώ και δεκαετίες».

Καταλήγοντας ο κ. Αντωνίου, τόνισε ότι, «πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι σε κάποια στιγμή θα μπουν και αυτοί στην τρίτη ηλικία και όσες συντάξεις και να παίρνουν, είναι εν δυνάμει θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, ηλικιακού ρατσισμού και πολλών άλλων συμπεριφορών που φέρνουν τους ηλικιωμένους μας στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής κατάρρευσης».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα