Στις 24 χιλιάδες οι ψυχικά ασθενείς στην Κύπρο
18 Νοεμβρίου 2021, 15:41
Στις 24 χιλιάδες ανέρχονται στην Κύπρο οι ψυχικά ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια ή μανιοκατάθλιψη, ενώ υπολογίζεται πως μια στις επτά γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες θα νοσήσουν στη ζωή τους από κατάθλιψη. Αυτά τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής κατά τη σημερινή συνεδρία της και τη συνάντηση με τους ειδικούς του ζητήματος.
Παράλληλα, η Επιτροπή συζήτησε για πρώτη φορά το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ίδρυση της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής.
Σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε πως ως Επιτροπή Υγείας είχαν σήμερα συνάντηση με την Επιτροπή Εποπτείας των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, κατά την οποία έχουν σημειωθεί διάφορα θέματα για τα δικαιώματα τους, για την ανάγκη ενός συντονιστικού οργάνου για να συντονίζει αυτά τα θέματα και να εποπτεύει καλύτερα αυτά τα δικαιώματα αλλά και τα πάγια αιτήματα τους όσον αφορά το Νοσοκομείο Αθαλάσσας.
Η κ. Ορφανίδου ανέφερε πως προωθείται και έχουν ήδη εξαγγελθεί διαγωνισμοί για το νέο νοσοκομείο της Αθαλάσσας το οποίο θα ολοκληρωθεί σε χρονική περίοδο δύο με δυόμιση ετών, όπως επίσης και η αναβάθμιση κάποιων θαλάμων στο υφιστάμενο νοσοκομείο της Αθαλάσσας. Επίσης, πρόσθεσε, η Επιτροπή ανέφερε ότι ασκεί πιέσεις για επίσπευση της νομοθεσίας για την ποιοτική φροντίδα για τους ψυχικά ασθενείς. Έχουμε ενημερωθεί, είπε, από τον ίδιο τον Υπουργό ότι προχωρεί η αγορά υπηρεσιών για ένα νομικό σύμβουλο ακριβώς για να επισπεύσει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης αυτού του νομοσχεδίου ώστε να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και ύστερα να υποβληθεί στη Βουλή.
Η κ. Ορφανίδου είπε πως αυτό το νομοσχέδιο θα λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό έναν αριθμό από προβλήματα των ψυχικά ασθενών και «ως Επιτροπή Υγείας έχουμε και την πρόθεση και τη βούληση να στηρίξουμε και να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που διευκολύνει και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται αλλά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να πιέσουμε τις διαδικασίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών».
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στις 24.000 ασθενείς είτε με σχιζοφρένεια, είτε με μανιοκατάθλιψη είτε συνδυασμός και των δύο.
Η κ. Ορφανίδου ανέφερε στη συνέχεια πως σήμερα ήταν μια ιστορική μέρα για την Επιτροπή Υγείας γιατί συζητήθηκε επί της αρχής για πρώτη φορά το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ίδρυση της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής. «Θα υπάρξει με πολιτική βούληση πλέον η δημιουργία αυτής της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής με τη δική της διοικητική και οργανωτική δομή, με το δικό της προϋπολογισμό και αυτονομία. Ο σκοπός αυτής της Επιτροπής θα είναι να διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμακευτικών προϊόντων για την ανθρώπινη χρήση, των καλλυντικών προϊόντων και την ασφάλεια των ιατροτεχνολογικών προϊόντων», είπε.
Κατά τη συζήτηση έχουν λεχθεί κάποια θέματα, είπε, όσον αφορά τα εργασιακά, έχουν δοθεί κάποιες εξηγήσεις και πλέον αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο, σημείωσε, θα δημιουργήσει επιτέλους αυτή την Εθνική Φαρμακευτική Αρχή που χρειάζεται αυτός ο τόπος για να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τον συγκεκριμένο τομέα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε πως το θέμα με τους ψυχικά ασθενείς είναι τόσο σοβαρό που μια στις πέντε γυναίκες, και ένας στους επτά άνδρες θα νοσήσουν στη διάρκεια της ζωής τους από κατάθλιψη.
Είπε πως πέραν του γεγονότος ότι η κοινωνία έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται για τα συγκεκριμένα ζητήματα, θα πρέπει το ίδιο να πράξει και η Πολιτεία καθώς αυτοί οι άνθρωποι μπλέκουν σε διαδικασίες γραφειοκρατίας που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, επιδεινώνοντας πολλές φορές την κατάσταση τους.
Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της Πανδημίας, από τα στοιχεία που έχει ενώπιον της η Επιτροπή, έχουν αυξηθεί αυτά τα περιστατικά και χρειάζεται να γίνει μια συγκεκριμένη μελέτη ώστε να διαγνωστεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί.
Όσον αφορά το θέμα της ίδρυσης Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, ο κ. Κέττηρος είπε πως το ΑΚΕΛ τάσσεται θετικά καθώς ήταν και εισήγηση του κόμματος. Την ίδια ώρα όμως, είπε, εξέφρασαν και κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με παρατηρήσεις που έγιναν από συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς φαίνεται να μην διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα ξαναδούμε αυτά τα ζητήματα σε μελλοντικό χρόνο ώστε να προχωρήσει το νομοσχέδιο, είπε.