ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια ψήφισμα για το δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον

22 Απριλίου 2024, 14:12

images

Στην προσεχή Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σχέδιο Ψηφίσματος για την υιοθέτηση του ψηφίσματος A/RES/76/300 της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, κατόπιν εισήγησης της Βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Δευτέρα, η Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέγνωσε την πρόταση ψηφίσματος. 

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τη στιγμή που το ψήφισμα υιοθετήθηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής, θα υιοθετηθεί και από την Ολομέλεια.

Τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν τροποποιήσεις επί της πρότασης. Στο ψήφισμα προστέθηκε -μεταξύ άλλων- η πρόνοια ότι «Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ετοιμασία όλων των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura 2000, στη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων διατήρησης και στην άμεση λήψη δραστικότατων μέτρων για την άρση όλων των παραβιάσεων».

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, ανέφερε ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 600-800 πρόωροι θάνατοι στην Κύπρο λόγω της κακής ποιότητας του αέρα, βάσει στοιχείων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά δεν έχει ακόμη κατοχυρωθεί από διεθνείς συμβάσεις ή στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρόλο που πτυχές του αναγνωρίζονται από νόμους της ΕΕ. 

Ακόμη, η κ. Ατταλίδου σημείωσε ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο επεδίκασε μια υπόθεση κατά της Ελβετίας που κατέθεσαν 4 ηλικιωμένες και μία ΜΚΟ για αδυναμία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και για αναγνώριση των επιπτώσεων αυτής της αδυναμίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως του δικαιώματος στη ζωή όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).  

Σχετικά Άρθρα