ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Βουλή καταγγελία για αποδυνάμωση Επ. Προστασίας Παιδιού

27 Αυγούστου 2024, 13:02

images

Ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων μεταφέρεται η καταγγελία της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, κατά της κυβέρνησης, για οικονομική και λειτουργική αποδυνάμωση του θεσμού που εκπροσωπεί, μέσα από την υποστελέχωση του γραφείου της και την περικοπή κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του 2025.

Συγκεκριμένα, την αυτεπάγγελτη εξέταση της καταγγελίας, την οποία και δημοσίευσε πρόσφατα η StockWatch, ζητά η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδη σε επιστολή που απέστειλε στο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Δημητρίου. 

Στην επιστολή, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι είναι εξαιρετικής σημασίας το θέμα και γι' αυτό ζητά όπως εγγραφεί στην επιτροπή και τεθεί στις προτεραιότητες της, με την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Αιτιολογεί ότι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κ. Δέσπω Μιχαηλίδου σε επιστολή της, ημερομηνίας 11 Ιουλίου 2024, που απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών, και κοινοποιήθηκε στο κοινοβούλιο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ως προς τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, ένεκα ενεργειών της εκτελεστικής εξουσίας και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την συνέχιση της λειτουργίας του θεσμού.

Προσθέτει πως στην επιστολή της η Επίτροπος, οι πρόσφατες ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας για μείωση του επιστημονικού προσωπικού και η επιβολή οικονομικών περιορισμών στον Προϋπολογισμό του Γραφείου, απειλούν άμεσα την ανεξαρτησία του θεσμού.

Όπως είχε δημοσιεύσει η StockWatch στην επιστολή της η κ. Μιχαηλίδου υπογραμμίζει ότι τι τα συγκεκριμένα γεγονότα απειλούν άμεσα την ανεξαρτησία του θεσμού τον οποίο εκπροσωπεί, με εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες ως προς τη δυνατότητα του να ασκεί τις αρμοδιότητες του, «πόσω μάλλον να τις ασκεί αποτελεσματικά και προς το συμφέρον των παιδιών ως η εντολή του εκ του νόμου».

Τονίζει ότι ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πλήρωση τεσσάρων νέων οργανικών θέσεων λειτουργών στους Προϋπολογισμού του 2024, αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελείται, εντούτοις ενημερώθηκε ότι με εντολή του υπουργού Οικονομικών οι συγκεκριμένες θέσεις δεν έχουν αποπαγοποιηθεί.

Παράλληλα εξηγεί ότι το γραφείο της κινδυνεύει να μείνει μόνο με πέντε λειτουργούς καθώς από τους 11 που στελεχωνόταν μειώθηκαν στους 7, μετά από απόφαση κάποιων από αυτών να αποδεχθούν άλλες θέσεις στο δημόσιο και το τερματισμό παραχώρησης υπηρεσιών από τέσσερις εκπαιδευτικούς λειτουργούς από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και δύο λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών, από το Υφυπουργείο Πρόνοιας.

Όσον αφορά την οικονομική ανεξαρτησία του Θεσμού, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι με εγκύκλιο από τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού που ισχύει για ολόκληρη τη δημόσια υπηρεσία, δίδονται οδηγίες για να ακολουθηθούν οροφές και ως εκ τούτου, απαιτείται από το γραφείο της να μειώσει τα ποσά που θεωρεί ότι απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των εκ του νόμου απορρεόντων ενεργειών και δράσεων, ούτως ώστε να μπορεί ο Θεσμός να ενεργεί αποτελεσματικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών θα εξετάσει το αίτημα της βουλευτού του ΑΚΕΛ για εγγραφή του συγκεκριμένου θέματος κατά την πρώτη συνεδρία της μετά την διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για το καλοκαίρι, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους

eggrafh-oematos-ei-xaralampidoy-epitropos-prostasias-paidioy-1-1.pdf

Σχετικά Άρθρα