ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη «μάχη» η τεχνολογία διαστήματος για τη δημόσια υγεία

19 Φεβρουαρίου 2025, 06:00

images

Πέντε τρόπους μέσω των οποίων η χρήση δορυφόρων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, αναδεικνύει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus.

Το πρόγραμμα παρακολουθεί την Γη και επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά δεδομένα και στις επιπτώσεις τους, ενώ εξετάζει ακόμη την σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, η τεχνολογία του διαστήματος μπορεί -εκτός από το να προβλέπει επερχόμενα κύματα καύσωνα και να παρακολουθεί τα επίπεδα γύρης- να υποστηρίξει την ανθρώπινη υγεία με πέντε τρόπους.

Ειδικότερα, μέσω της παρακολούθησης των ακτινών UV η υπηρεσία Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), μπορεί να παρακολουθεί και να προβλέπει τον δείκτη UV που δημιούργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ως διεθνές μέτρο υπολογισμού της έντασης του ήλιου καθώς και των πιθανών κινδύνων.

Η υπηρεσία CAMS στην ουσία, μπορεί να παρακολουθεί και να προβλέπει τα επίπεδα του δείκτη βάσει των επιπέδων του στρατοσφαιρικού όζοντος, της νέφωσης και των σωματιδίων αερολύματος που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα.

Όπως εξηγείται, τα επίπεδα ακτινοβολίας UV μπορούν να προβλέπονται έως και πέντε ημέρες εκ των προτέρων.

Τα στοιχεία, αξιοποιούνται από πολλές εφαρμογές κινητών συσκευών, επιτρέποντας έτσι στους ανθρώπους να ελέγχουν την ένταση της ακτινοβολίας και να λαμβάνουν εισηγήσεις για το εάν είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού ή εάν θα πρέπει να αποφύγουν τον ήλιο εντελώς.

Προειδοποιήσεις για ατμοσφαιρική ποιότητα

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σημαντική υγειονομική ανησυχία.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το εν λόγω πρόβλημα ευθύνεται για περίπου επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως και για 500 χιλιάδες προώρους θανάτους κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη. Το ζήτημα, διασυνδέεται με καρκίνο στους πνεύμονες, την καρδία, αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικά και κακές γέννες.

Όπως εξηγείται, ο συνδυασμός των δορυφόρων και των καιρικών μοντέλων που προβλέπουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας, εφαρμογές σε κινητές συσκευές αλλά και ιστοσελίδες μπορούν να παρέχουν άμεση ενημέρωση σε σχέση με τα επικίνδυνα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ποιότητας σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Κίνδυνοι αλλεργιών

Σύμφωνα ακόμη με το δημοσίευμα η υπηρεσία CAMS, μπορεί να συμβάλλει στην πρόβλεψη ουσιαστικά των κινδύνων αλλεργιών, αφού παρακολουθεί τα επίπεδα συγκέντρωσης γύρης στην ατμόσφαιρα και τα ρίσκα που επιφέρουν για τα άτομα με αλλεργίες.

Βάσει των εκτιμήσεων, οι αλλεργίες γύρης στην Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 40% και αποτελεί την πιο κοινή αλλεργία στην περιοχή, ενώ οι προβλέψεις αναμένουν ότι το ποσοστό θα αυξηθεί καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις συγκεντρώσεις γύρης.

Ασθένειες κουνουπιών

Σε σχέση με τις ασθένειες και θανάτους που προκαλούν τροπικά κουνούπια, όπως το κουνούπι τίγρης από την Ασία, η υπηρεσία Copernicus, συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις περιβαλλοντικές αλλαγές οι οποίες ενδεχομένως να οδηγούν τα κουνούπια να ψάχνουν άλλο περιβάλλον ζωής στην Ευρώπη.

Η εξέλιξη, σημειώνεται, προκαλεί την κάθοδο τροπικών ασθενειών στην περιοχή. Μέχρι τις πρόσφατες προβλέψεις, το κουνούπι τίγρης εκτιμάται ότι θα μπορεί να μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό και την «chikungunya» μέχρι και το 2085.

Κύματα καύσωνα

Επιπλέον, σε ότι αφορά τα επικίνδυνα κύματα καύσωνα που κάθε χρόνο γίνονται όλο και εντονότερα, όπως υποδεικνύεται, τα δεδομένα που συλλέγει το Copernicus για το μοτίβο του καύσωνα μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αντιληφθούν πως το πρόβλημα θα αναπτυχθεί, αλλά και πως μπορούν να βοηθήσουν στον αστικό σχεδιασμό.

Στόχος του αστικού σχεδιασμού για το εν λόγω ζήτημα, είναι η υποστήριξη των πόλεων ώστε να προσαρμοστούν στις μελλοντικές κλιματικές προκλήσεις.

Πάντως, το Flemish Institute of Technological Research αξιοποιώντας τα εν λόγω δεδομένα και μελετώντας τους θανάτους που σχετίζονται με τον καύσωνα, έχει αναπτύξει μία εφαρμογή η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από τους αστικούς μελετητές και τις κυβερνήσεις για σκοπούς πρόβλεψης της αναμενόμενης έντασης των κυμάτων καύσωνα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων του Copernicus, ο μήνας Αύγουστος κατά το 2023 και το 2024 ήταν ο πιο ζεστός μήνας παγκοσμίως.

Μ.Κ.Λ.

Σχετικά Άρθρα