ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη βουλή το νομοσχέδιο για το Συνήγορο του Ασθενή

27 September 2024, 05:30

images

Στη βουλή κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, με το οποίο εισάγεται ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενή, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Αυγούστου.

Στόχος του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024»,  είναι ο εκσυγχρονισμός του βασικού νόμου, μετά την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας καθώς και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, εντός και εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, εισάγεται ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενή, με αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα και καταγγελίες που αφορούν στα δικαιώματα των ασθενών εντός ή εκτός τον Γενικού Συστήματος Υγείας τα οποία αποστέλλονται σε αυτόν λόγω της επείγουσας φύσης τους και να αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ενημέρωση, την παροχή πληροφοριών, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαφωτιστικών εκστρατειών για τα δικαιώματα των ασθενών.

Παράλληλα, ιδρύεται Συμβουλευτική Επιτροπή, αποστολή της οποίας θα είναι η στήριξη του έργου και των δράσεων του Συνηγόρου ταυ Ασθενή, ενισχύεται ο ρόλος των Επιτροπών Εξέτασης Παραπόνων Ασθενών ενώ ταυτόχρονα ορίζεται Λειτουργός Δικαιωμάτων των Ασθενών σε κάθε παροχέα υπηρεσιών υγείας, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.

Δικαίωμα σε φροντίδα υγείας

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, κάθε ασθενής έχει δικαίωμα σε φροντίδα υγείας, προσαρμοσμένη όσο το δυνατό περισσότερο στις προσωπικές του ανάγκες.

Σημειώνεται ότι η φροντίδα υγείας πρέπει να παρέχεται εντός εύλογου χρόνου ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του ασθενή. Σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού, ο ασθενής έχει το δικαίωμα να τύχει, χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, επείγουσας φροντίδας υγείας.

Ο ασθενής έχει δικαίωμα υψηλής ποιότητας φροντίδας υγείας, που τη χαρακτηρίζουν, τόσο τα υψηλά τεχνικά επίπεδα, όσο και η ανθρώπινη σχέση μεταξύ του ασθενούς και του παρέχοντος την φροντίδα υγείας.

H απόφαση για επιλογή ανάμεσα σε διάφορες θεραπείες και φροντίδα, λαμβάνεται από τον παροχέα υπηρεσιών υγείας σε συνεργασία με τον ασθενή, μετά από ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση και επικεντρώνεται πρώτιστα στο συμφέρον του ασθενούς, ως προς την υγεία και την ποιότητα της ζωής του.

Δικαίωμα αδιάκοπης συνέχισης φροντίδας υγείας 

Παράλληλα, ο ασθενής έχει δικαίωμα αδιάκοπης συνέχισης της φροντίδας υγείας και να αναμένει συνεργασία μεταξύ όλων των παροχέων υπηρεσιών υγείας και ιατρικών ιδρυμάτων και δομών, που εμπλέκονται στη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα που του αφορά.

Ο ασθενής έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει και να αλλάζει, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατικές διαδικασίες το ιατρικό ίδρυμα ή τον παροχέα υπηρεσιών υγείας που του παρέχει φροντίδα υγείας, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμος.

Όταν δεν υπάρχει πλέον ιατρικός λόγος για τη συνέχιση της παραμονής ασθενούς σε ιατρικό ίδρυμα, αυτός δικαιούται πλήρους και κατανοητής ενημέρωσης από τον Θεράποντα ιατρό, πριν απολυθεί ή μεταφερθεί σε άλλο ίδρυμα, εάν τούτο κριθεί σκόπιμο, ανάλογα με την περίπτωση. Νοείται ότι, η μεταφορά σε άλλο ιατρικό ίδρυμα μπορεί να γίνει μόνο εάν η διεύθυνση του άλλου ιατρικού ιδρύματος έχει συμφωνήσει να αποδεχθεί τον εν λόγω ασθενή.

Επίσης, κάθε άτομο έχει δικαίωμα να λαμβάνει κατάλληλες υπηρεσίες για την πρόληψη κάποιας ασθένειας, είτε σε μορφή πληροφόρησης ή γενετικής συμβουλής ή ιατρικής παρέμβασης ή εμβολίων καθώς και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου.

Ακόμη, κάθε επαγγελματίας υγείας έχει υποχρέωση όπως λειτουργεί σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανονισμούς επαγγελματικής δεοντολογίας και με βάση τις σχετικές επαγγελματικές υποχρεώσεις, ιατρικά πρωτόκολλα, κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες και πρότυπα.

Δικαίωμα σε αξιοπρεπή μεταχείριση

Όπως τονίζεται, ο ασθενής έχει δικαίωμα σε αξιοπρεπή μεταχείριση κατά την παροχή φροντίδας υγείας, η οποία του προσφέρεται με ανάλογο σεβασμό προς τις πολιτισμικές του αξίες, τη γλωσσική του ταυτότητα, που περιλαμβάνει τη νοηματική γλώσσα, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Όσον αφορά στα παιδιά και ειδικότερα τα παιδιά με αναπηρία, αυτά έχουν δικαίωμα σε παιδοκεντρική και φιλική προς αυτά παροχή φροντίδας υγείας.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα