ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη βουλή η νέα πολιτική για άδειες ασθενείας και αναπαύσεως δημοσίων

09 Φεβρουαρίου 2024, 06:40

images

Μείωση του φόρτου εργασίας υπαλλήλων και περιορισμό της υπερφόρτωσης των ιατροσυμβουλίων, αναμένεται να επιφέρει η νέα πολιτική παραχώρησης αδειών ασθενείας και αδειών ανάπαυσης σε υπαλλήλους του δημοσίου.

Το κείμενο των κανονισμών, με τις αλλαγές που ανακοίνωσε πρόσφατα η εκτελεστική εξουσία, κατατέθηκε χθες επίσημα στη Βουλή, ώστε να τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Με βάση τα έγγραφα που συνοδεύουν το κείμενο των κανονισμών, οι αλλαγές αναμένεται να έχουν θετικές επιδράσεις στη δημόσια υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, ότι με την απλοποίηση στον χειρισμό των αδειών ασθενείας και την απάλειψη των ασαφειών που υπάρχουν στις διατάξεις των υφιστάμενων κανονισμών, οποίες προκαλούν ερμηνευτικά προβλήματα, αναμένεται να περιοριστεί ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων που χειρίζονται τις άδειες των υπαλλήλων και να περιοριστούν τα ερωτήματα για διευκρινήσεις, που υποβάλλονται στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Επίσης, αναφέρεται ότι με τις νέες πρόνοιες, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που προκαλείται με την υπερφόρτωση των ιατροσυμβουλίων, τα οποία λόγω μεγάλου όγκου παραπομπών, δίνουν τυπικές εγκρίσεις με καθυστέρηση μηνών από την ημερομηνία παραπομπής των περιπτώσεων σε αυτά.

Τι αλλάζει στους κανονισμούς

Επισημαίνεται ότι με τους νέους κανονισμούς, σκοπείται η ενοποίηση σε ενιαίο κείμενο, των βασικών κανονισμών και των τροποποιήσεων που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, ώστε να καταστούν πιο εύχρηστοι, ενώ τροποποιούνται οι υφιστάμενοι κανονισμοί που χρήζουν αναπροσαρμογής, διόρθωσης ή αναδιατύπωσης για σκοπούς σαφήνειας, ώστε να απαμβλύνουν τυχόν ερμηνευτικά προβλήματα.

Παράλληλα, ενσωματώνονται στους κανονισμούς διατάξεις που περιλαμβάνονται σε οριζόντιες νομοθεσίες και γίνεται συμμόρφωση με επισημάνσεις του γενικού εισαγγελέα, της επιτρόπου διοικήσεως και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της επιτρόπου νομοθεσίας καθώς και με τη νομολογία.

Αναδρομική ρύθμιση για όσους αλλάζουν θέση

Πιο συγκεκριμένα, συμπεριλήφθηκαν πρόνοιες, ώστε πρόσωπα που υπηρετούσαν ως εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου (ΕΑΧ) είτε κατείχαν μόνιμη θέση σε άλλη κρατική υπηρεσία (πχ Δυνάμεις Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις, Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία) ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και διορίζονται σε δημόσια θέση, να δικαιούνται τον αριθμό ημερών άδειας ανάπαυσης που δικαιούνταν με το προηγούμενο καθεστώς απασχόλησης τους και τα χρόνια υπηρεσίας τους στην προηγούμενη θέση να λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς κλιμάκωσης των αδειών ανάπαυσής τους.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις, σύμφωνα με το ΤΔΔΠ, λήφθηκε πρόνοια όπως ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2018, στη βάση σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 20/2/2018 με την οποία εγκρίθηκε η εξομοίωση των αδειών ανάπαυσης και αδειών ασθενείας των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, με αυτές των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλαγές στις άδειες ασθενείας

Ταυτόχρονα, με τους κανονισμούς τροποποιείται υφιστάμενη πρόνοια ώστε υπάλληλος που νοσήσει κατά την περίοδο που τελεί με άδεια ανάπαυσης, να μπορεί να διακόπτει την άδεια ανάπαυσης με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού.

Μειώνονται επίσης οι μέρες άδειας ασθενείας από 42 σε 28 και των αδειών ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό από 8 μέρες σε 6, οι οποίες περιλαμβάνονται στις 28 ετήσιες άδειες ανάπαυσης.

Παράλληλα, προωθούνται τρεις περίοδοι εξάμηνων παρατάσεων άδειας ασθενείας, αντί για δύο που προβλέπουν οι υφιστάμενοι κανονισμοί: μια με πλήρεις απολαβές, μια με το 60% των απολαβών του υπαλλήλου και μια με το 50% των απολαβών του.

Το δικαίωμα σε τρεις εξάμηνες περιόδους παράτασης άδειας ασθενείας, ισχύει για μια φορά εντός περιόδου τριών συνεχόμενων ετών και αρχίζει μετά τη λήξη των 28 ετήσιων ημερών άδειας ασθενείας.

Με τους νέους κανονισμούς, επιπρόσθετα, διαγράφεται η απαίτηση για έγκριση των παρατάσεων της άδειας ασθενείας από το ιατροσυμβούλιο και θα παραχωρείται με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού, με έγκριση του οικείου προϊστάμενου.

Ταυτόχρονα, διατηρείται το δικαίωμα του οικείου προϊστάμενου για αμφισβήτηση του ιατρικού πιστοποιητικού και παραπομπή του στο ιατροσυμβούλιο.

Στους κανονισμούς προστέθηκε πρόνοια που προβλέπει ότι η παρουσία στο ιατροσυμβούλιο για υπάλληλο που θα κληθεί είναι υποχρεωτική, διαφορετικά η απουσία του θα αποκοπεί από την άδεια ανάπαυσης που έχει σε πίστη του.

Για σκοπούς ομαλής μετάβασης στη νέα πολιτική χορήγησης αδειών ασθενείας, συμπεριλήφθηκε πρόνοια όπως ο σχετικός κανονισμός τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, για να καλύψει ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.

Αλλαγές στις άδειες ανάπαυσης

Στους κανονισμούς προστέθηκε διάταξη που προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που απουσιάζουν με άδεια ανάπαυσης δεν επιτρέπεται να προσέρχονται στην εργασία τους και να εκτελούν τα καθήκοντά τους, παρά μόνο αν αρμοδίως τους επιτραπεί να τη διακόψουν με έγγραφη δήλωσή τους.

Διαγράφεται το ετήσιο όριο συσσώρευσης των 13 ημερών ανά έτος, για την περίπτωση πενθήμερης εβδομάδας εργασίας και των 16 ημερών ανά έτος για την περίπτωση εξαήμερης εβδομάδας εργασίας, ενώ μειώνεται το συνολικό όριο των συσσωρευμένων ημερών από 70 και 84 μέρες, σε 58 και 72, αντίστοιχα.

Στη διαμόρφωση των κανονισμών, όπως σημειώνεται, λήφθηκε υπόψη η πλειοψηφία των απόψεων  του υπουργείου Υγείας και της ΠΑΣΥΔΥ, που υποβλήθηκαν κατά τη διεξαγωγή διαλόγου.

Επισυνάπτονται οι προτεινόμενοι κανονισμοί που κατατέθηκαν στη Βουλή.

23.03.061.013-2024_oi_peri_dimosias_ypiresias_horigisi_adeion_kanonismoi_toy_2024.pdf

Της Μαρίας Χαμπή

Σχετικά Άρθρα