ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στενεύουν τα περιθώρια για κλιματική αλλαγή

20 Μαΐου 2024, 20:50

images

Ανησυχία εξέφρασε η υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, σε σχέση με το κλίμα και τον χρόνο που απομένει για περιορισμό της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Τόνισε ότι «η ανησυχητική πραγματικότητα, είναι για τον χρόνο που απομένει για να περιορίσουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη κάτω από το κρίσιμο όριο της αύξησης των 1,5 βαθμών Κελσίου και ο οποίος χρόνος λιγοστεύει, καθώς και για τους τόνους του διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί ακόμη να δεχθεί η γη για να περιοριστεί αυτό το πρόβλημα».

Η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, μιλώντας στο συνέδριο για το κλίμα Green Agenda Cyprus Summit ανέφερε ότι ο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τη φύση του αύριο την οποία θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές».

Παρουσιάζοντας τις δράσεις που σχεδιάζονται, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τα επιστημονικά και ερευνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, εστίασε στις ενέργειες, για αύξηση του πράσινου κεφαλαίου στην Κύπρο και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου περιβάλλοντος.

Στους στρατηγικούς στόχους οι πράσινες οροφές

Αναφέρθηκε στους τρεις στρατηγικούς στόχους του υπουργείου, που αφορούν τις δενδροφυτεύσεις, τις πράσινες οροφές και τη δημιουργία καινοτόμου μικρού αλιευτικού σκάφους, που δεν θα εξαρτάται από τα καύσιμα.

Τόνισε ότι «για πετύχουμε το στόχο μας χρειαζόμαστε συνδυασμένες ενέργειες και δράσεις οι οποίες κύριο κορμό έχουν την κλιματική ουδετερότητα η οποία απαιτεί εστίαση στη μείωση των εκπομπών και στην αύξηση της απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα».

Σημείωσε ότι «οι φυσικοί συλλέκτες του διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή τα δάση, το έδαφος και ωκεανοί αποτελούν τις κύριες βασικές καταβόθρες του πλανήτη, γι’ αυτό εστιάζουμε τη στρατηγική μας στη διατήρηση και ενδυνάμωση αυτών των συστημάτων».

Παρέθεσε στοιχεία λέγοντας ότι η έκταση των δασών στην Ευρώπη ανέρχεται στα 159 εκατομμύρια εκτάρια που αντιστοιχεί στο 43,5% της συνολικής έκταση της ΕΕ. Στην Κύπρο πάνω από το 40% της έκτασης της καλύπτεται από δάση από τα οποία άνω του 22% αφορά κρατικές εκτάσεις».

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «τα δάση τα οποία αποτελούν ζωτικές δεξαμενές άνθρακα απορροφούν μόλις το 7% των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επειδή οι εκπομπές τα τελευταία χρόνια είναι πολύ αυξημένες».

Η κ. Παναγιώτου συμμετέχοντας σε πάνελ είπε ότι «μία εναλλακτική μέθοδος, που θα συνδυαστεί με τα φωτοβολταϊκά στα σπίτια, η οποία έχει πολλά θετικά να προσφέρει είναι οι πράσινες οροφές».

Σημείωσε ότι «το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην οροφή του υπουργείου Γεωργίας, για να καταρτιστεί ένας οδηγός που θα περιγράφει τι είδους φυτά θα φυτεύονται και τι τεχνολογία θα χρησιμοποιείται».

Απαιτείται η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη

Σε παρέμβασή της η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, επεσήμανε ότι «η κλιματική αλλαγή και οι συνεχώς αυξανόμενες και εντονότερες συνέπειές της αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης», σημειώνοντας ότι «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πλανητική υγεία».

Πρόσθεσε ότι «η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι από τις περιοχές που θερμαίνονται γρηγορότερα στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι πιο εμφανείς. Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ουσιαστική διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Αναφερόμενη στις ενέργειες της κυβέρνησης για την προώθηση της καθαρής ενέργειας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας και την άρση της ενεργειακής απομόνωσης, είπε ότι «εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, με την πράσινη μετάβαση να αποτελεί έναν από τους έξι άξονες προτεραιότητας που έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο».

Διευκρίνισε ότι οι πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, προσεγγίζονται οριζόντια και όχι αποσπασματικά, και στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τον μετασχηματισμό της οικονομίας προς την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μεταξύ αυτών, είπε ότι είναι η εφαρμογή σχεδίων χορηγιών που ενισχύουν την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων όπως το «Φωτοβολταϊκά για όλους», η προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα από την οποία εφαρμόζεται και η πράσινη φορολόγηση, η πιλοτική εφαρμογή της πράσινης κοινότητας και η προώθηση της Κύπρου ως τόπο δοκιμής νέων τεχνολογιών για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα