ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στάση εργασίας στο φαρμακείο του ΓΝ Λεμεσού

25 Ιουνίου 2024, 13:04

images

Κλειστό από τις 11:00 μέχρι τη 13:00 θα παραμείνει την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουνίου, το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, σύμφωνα με ανακοίνωση του κλάδου φαρμακοποιών της παγκύπριας συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ.

Η απόφαση αυτή, λήφθηκε ως μέτρο διαμαρτυρίας για την ανεπαρκή στελέχωση του φαρμακείου, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, λειτουργεί ήδη με δύο άτομα λιγότερα από αυτά που απαιτούνται.

Ζητούν άμεσα λύση

Η παγκύπρια συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ καλεί τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας να συνεργαστούν και να βρουν άμεσα λύση για την επαρκή στελέχωση του φαρμακείου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το προσωπικό του φαρμακείου υπερβαίνει καθημερινά εαυτόν για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, αλλά η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, αφυπηρετεί η υπεύθυνη φαρμακοποιός του νοσοκομειακού φαρμακείου, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα αντικαταστάτης.

Η έλλειψη, όπως τονίζουν επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη πιεσμένο προσωπικό, καθιστώντας αδύνατη τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του φαρμακείου.

«Δυστυχώς, μέχρι τώρα και παρά τις πολλαπλές προσπάθειες  που έγιναν από τη συντεχνία μας για έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος, δεν έχει βρεθεί ακόμα αντικαταστάτης», προστίθεται.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται παράλληλα οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών από την υποστελέχωση.

«Ο φαρμακοποιός είναι ο λειτουργός υγείας που έρχεται καθημερινά σε άμεση επαφή με τον ασθενή και γίνεται κοινωνός της κατάστασής του και της αγωνίας του για την εξέλιξη της υγείας του. Για το λόγο αυτό, αρνούμαστε να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας διακινδυνεύοντας να γίνει κάποιο λάθος λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας ή κόπωσης των συναδέλφων εξαιτίας της υποστελέχωσης», σημειώνεται .

«Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφύγουμε την ταλαιπωρία του κόσμου περιμένοντας μέχρι και την τελευταία ημέρα να δοθεί κάποια λύση. Δεν προσπαθήσαμε να εκβιάσουμε καταστάσεις ή να εκμεταλλευτούμε τις πρόσφατες εκλογές για αυτοπροβολή, αντίθετα σεβαστήκαμε τόσο τον κόσμο όσο και τη Διοίκηση του ΟΚΥπΥ που μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα επιλυόταν άμεσα», τονίζουν.

Μόνη λύση η μείωση χρόνου λειτουργίας

Σύμφωνα με τη συντεχνία, τα δεδομένα δυστυχώς παραμένουν, «και αφού τα άτομα δεν είναι αρκετά, η μόνη λύση είναι η μείωση του χρόνου λειτουργίας. Έτσι, αυτή την Πέμπτη το φαρμακείο θα λειτουργήσει δύο ώρες λιγότερο και αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και να αυξηθούν οι ώρες που θα παραμένει κλειστό, έως ότου το πρόβλημα αντιμετωπιστεί».

«Και όταν οι κρίσιμες αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν θα συσσωρευτούν και δεν θα υπάρχει ακόμα υπεύθυνος φαρμακοποιός να μπορεί να τις διαχειριστεί, τότε ενδεχομένως και να κλείσει τελείως. Και αυτό δεν θα γίνει γιατί ζητάμε περισσότερα χρήματα ή βαριόμαστε να δουλέψουμε. Δεν ζητάμε τίποτα από αυτά. Η μόνη μας έννοια είναι να μην γίνουμε αιτία να κινδυνέψει μια ζωή, να εξασφαλίσουμε την ορθή χορήγηση των φαρμάκων και την ασφαλή εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας», τονίζεται.

Τέλος, η μέσω της ανακοίνωσης, η συντεχνία απολογείται προς το κοινό της Λεμεσού για την ταλαιπωρία, αλλά τονίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ευθύνη που φέρουν απέναντι στους ασθενείς.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα