ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα 27 τα παράπονα ασθενών τον Ιούνιο

04 Ιουλίου 2024, 14:35

images

Εικοσιεπτά παράπονα ασθενών έχει δεχθεί τον Ιούνιο του 2024 το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), αρκετά εκ των οποίων σχετίζονταν με φάρμακα για θεραπείες, θέματα πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και θέματα συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κάποια από τα παράπονα αφορούσαν καταγγελίες για τις συνθήκες νοσηλείας ασθενών σε νοσηλευτήρια, παράπονα για τα κέντρα αποκατάστασης και το ψηλό κόστος που αναγκάζονται να καταβάλουν ηλικιωμένοι ασθενείς στις περιπτώσεις που θα πρέπει να νοσηλευτούν σε κέντρα αποκατάστασης εκτός ΓεΣΥ.

Αρκετά παράπονα αφορούσαν φάρμακα και ειδικά σκευάσματα που δεν είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ και για το ύψος συνεισφοράς άλλων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών, τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν φάρμακα και θεραπείες (9).

Επίσης, για ένα ακόμα μήνα, το Παρατηρητήριο έλαβε αριθμό παραπόνων σχετικά με θέματα συμπεριφοράς/εξυπηρέτησης ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού, φαρμακοποιού (5) και πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας (5).

Τέσσερα παράπονα, υποβλήθηκαν και για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, δύο για το υψηλό κόστος, ένα για ιατρική αμέλεια και ένα για λίστες αναμονής.

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε μείωση των παραπόνων των ασθενών, αφού τον Μάιο του 2024 υποβλήθηκαν 38 παράπονα ενώ τον Ιούνιο του 2023, ο αριθμός των παραπόνων ανήλθε σε 48.

Όσον αφορά την ηλικία των ασθενών που υπέβαλαν τα περισσότερα παράπονα ήταν 71 ετών και πάνω (10) και ακολουθούν οι ηλικίες 51-70 ετών, 18-30 ετών και 31-50 ετών.

Από το σύνολο των παραπόνων τον Ιούνιο, 11 αφορούν τον ΟΑΥ και 9 νοσηλευτήριο εντός ή εκτός ΓεΣΥ, ενώ υποβλήθηκαν δύο παράπονα για γιατρούς και ένα για το υπουργείο Υγείας.

Της Γεωργίας Χαννή 

Σχετικά Άρθρα