Σουηδία εναντίον ΠΟΥ γιατί την εντάσσει σε κατάλογο με ισχυρή επανεμφάνιση του ιού
26 Ιουνίου 2020, 15:15
Η Σουηδία κατήγγειλε την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να την κατατάξει σε ομάδα χωρών όπου σημειώνεται "ισχυρή επανεμφάνιση" κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Την ίδια ώρα ανησυχία εκφράζεται για τις νέες εστίες στη Γερμανία με πολλά κρατίδια να επιβάλλουν περιορισμούς ταξιδιών. Νωρίς ακόμη για χειραψίες λέει κορυφαίος Αυστριακός γιατρός, νέοι περιορισμοί στο Μαυροβούνιο.
Σουηδία εναντίον ΠΟΥ
Οι σουηδικές αρχές κατήγγειλαν σήμερα την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να κατατάξει το σκανδιναβικό βασίλειο μεταξύ των χωρών στις οποίες σημειώνεται "ισχυρή επανεμφάνιση" κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για "εντελώς κακή ερμηνεία" των σουηδικών δεδομένων.
Ο αρμόδιος για την Ευρώπη κλάδος του ΠΟΥ είχε περιλάβει χθες, Πέμπτη, τη Σουηδία σε έναν κατάλογο ένδεκα συνολικά χωρών στις οποίες "η επιτάχυνση της μετάδοσης έχει επιφέρει ισχυρή επανεμφάνιση" του ιού. Η Σουηδία είχε επιλέξει μια μοναχική προσέγγιση στην Ευρώπη μη επιβάλλοντας περιορισμούς στον πληθυσμό της στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του νέου κορωνοϊού.
Στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης η Αρμενία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κιργιστάν, η Ουκρανία και το Κόσοβο.
Στις χώρες αυτές, "η επιτάχυνση της μετάδοσης επέφερε μια ισχυρή επανεμφάνιση του ιού. Αν αυτή δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα οδηγήσει τα συστήματα υγείας της Ευρώπης στο χείλος του γκρεμού, για μια ακόμη φορά", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του κλάδου του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.
Η δήλωση αυτή χαρακτηρίσθηκε σήμερα "πολύ σοβαρή" από τον Σουηδό επιδημιολόγο Αντερς Τέγκνελ, της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση. "Έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζονται στη Σουηδία, όμως αυτό συμβαίνει επειδή κάνουμε πολύ περισσότερα διαγνωστικά τεστ σε σχέση με πριν", τόνισε ο Σκανδιναβός γιατρός.
Ταυτόχρονα, εξήγησε ο ίδιος, "οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής μειώνονται". Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αυτή τη στιγμή εισάγονται στις μονάδες εντατικής των νοσοκομείων περίπου δέκα άνθρωποι την ημέρα, έναντι περίπου 40 κατά την κορύφωση της επιδημίας τον Απρίλιο.
Στο μεταξύ, έναν μήνα αφότου ανακοίνωσε πως απαλλάχθηκε από τον κορωνοϊό, το Μαυροβούνιο επανέφερε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ περιορισμούς, ανάμεσα στους οποίους απαγόρευση των αθλητικών συναντήσεων και των υπαίθριων πολιτικών συγκεντρώσεων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Σε δήλωσή του, ο οργανισμός που έχει αναλάβει την καταπολέμηση της νόσου στη χώρα ανακοίνωσε πως απαγόρευσε επίσης τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις έξω από τους χώρους λατρείας. "Οι κηδείες θα τελούνται αποκλειστικά σε οικογενειακό κύκλο", πρόσθεσε. Οι αρχές του Μαυροβουνίου εισήγαγαν επίσης επιπλέον περιορισμούς σε δύο δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από τη νόσο.
Στους εν λόγω περιορισμούς περιλαμβάνεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ.. Στις 25 Μαΐου, το Μαυροβούνιο, το οποίο εξαρτάται από τα έσοδα από τον τουρισμό, ανακοίνωσε πως είναι απαλλαγμένο από τον κορωνοϊό, όμως ο αριθμός των μολύνσεων κορυφώθηκε πριν από 10 ημέρες.
Έκτοτε οι αρχές έχουν αναφέρει 100 νέα κρούσματα. Η Covid-19 έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε εννέα ανθρώπους σ` αυτή τη χώρα των 620.000 κατοίκων, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 424.
Η Ουκρανία εξάλλου κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ 1.109 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός της αύξησης των μολύνσεων μετά την άρση των περιορισμών και δημιουργείται ένα "σοβαρό κύμα", σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες ετοιμάζουν νέα νοσοκομεία.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάσθηκε στην Ουκρανία από τα τέλη Μαΐου ξεπερνώντας τα 41.100, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ η σταδιακή άρση των περιορισμών είχε αρχίσει στις 11 Μαΐου με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των παιδικών σταθμών και την επανάληψη της κυκλοφορίας των δημόσιων μεταφορών, των σιδηροδρόμων και των αεροπορικών συνδέσεων.
Συνολικά 1.086 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό σ` αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία των περίπου 40 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, εκτιμούν ειδικοί, εξαιτίας του σχετικά χαμηλού αριθμού των διαγνωστικών τεστ και σημαντικών καθυστερήσεων. Στο Κίεβο τα αποτελέσματα των τεστ δεν είναι διαθέσιμα παρά σε μια δεκαριά ημέρες μετά τη λήψη του δείγματος. Το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία "αυξήθηκε σημαντικά", δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, κάνοντας λόγο για ένα "σοβαρό κύμα" της πανδημίας στην Ουκρανία που οφείλεται στον μη σεβασμό των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων κοινωνικής απόστασης.
Οι αρχές άρχισαν να προετοιμάζουν επιπλέον νοσοκομεία για να υποδεχθούν ασθενείς, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. "Οι άνθρωποι έπαψαν να σέβονται τους περιορισμούς και οι τοπικές αρχές δεν τολμούν να τους ενισχύσουν", υπογράμμισε ακόμη.
Έξι γερμανικά κρατίδια επιβάλλουν πλέον περιορισμούς για τους προερχόμενους από τις περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, στις οποίες εντοπίζονται νέες εστίες κορωνοϊού. Μετά την Βαυαρία, την Κάτω Σαξονία και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, το Σλέσβιγκ-Χολστάιν και η Ρηνανία-Παλατινάτο αποκλείουν τους τουρίστες οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές Γκίτερσλοχ και Βάρεντορφ, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Είναι ενδεικτικό ότι η Βάδη-Βυρτεμβέργη δεν επιτρέπει στους κατοίκους των δύο περιοχών να διανυκτερεύσουν στο κρατίδιο, ενώ οι αρχές της Ρηνανίας-Παλατινάτου επιβάλλουν από σήμερα 14ήμερη καραντίνα σε όποιον έρχεται από τις ίδιες περιοχές.
Οι νέοι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ ενόψει του τέλους, σήμερα, της σχολικής χρονιάς και της έναρξης των θερινών διακοπών για πολλά κρατίδια της Γερμανίας. Ανάλογους περιορισμούς ετοιμάζεται να επιβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης ARD, και η Σαξονία-`Ανχαλτ.
Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης δείχνει ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία φοβούνται όλο και λιγότερο τον κορωνοϊό και την ίδια στιγμή ο γνωστός Υγιεινολόγος Χανς-Πέτερ Χούτερ, εκφράζοντας ανησυχίες για επιστροφή στη ρουτίνα, προειδοποιεί πως "είναι πολύ νωρίς για χειραψίες".
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνον το 8,4% των Αυστριακών "βλέπουν" επί του παρόντος τον κορωνοϊό ως σημαντικό ή πολύ σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους, αντί του 26,5% που ήταν το ποσοστό σε ανάλογη έρευνα στα τέλη Μαρτίου, ενώ στη Βιέννη, οι άνθρωποι τείνουν να εκτιμούν τον κίνδυνο υγείας από τον κορωνοϊό ακόμη λιγότερο από ό, τι στα άλλα οκτώ ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.
"Η υποκειμενική αντίληψη ενός κινδύνου είναι απλά πολύ χαμηλή και το γεγονός αυτό έχει γίνει σχεδόν καθημερινός κίνδυνος", εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Μπέρνχαρντ Κίτελ από το Ινστιτούτο Οικονομικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, προσθέτοντας πως πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αγνοήσουν τις προφυλάξεις, όπως οι ελάχιστες αποστάσεις.
Κατά την άποψή του, για την απρόσεκτη συμπεριφορά του πληθυσμού ευθύνεται επίσης η κυβέρνηση, η οποία έδωσε πολύ μεγάλο βάρος σε απαγορεύσεις και ποινές, "ενώ, θα ήταν καλύτερα να αρχίσουμε έναν πολύ ισχυρότερο διάλογο και να τον αναπτύξουμε ως κοινή άποψη του πληθυσμού που ζει στην Αυστρία και αυτό θα ήταν πιο βιώσιμο".
Ανησυχίες για τις εξελίξεις εκφράζει και ο Χανς-Πέτερ Χούτερ ειδικός σε θέματα Υγιεινής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης, επισημαίνοντας ότι η ευκολία με την οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τον κορωνοϊό μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι του σημείου να αγνοείται πλήρως αυτός ο κίνδυνος. Εξακολουθεί να είναι ακόμη σημαντικό να τηρείται η απόσταση ασφαλείας και να γίνεται η χρήση μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις, "και αυτό πρέπει να το αυτοματοποιήσουμε", προειδοποιεί ο ίδιος, σημειώνοντας ότι "είναι ακόμη πολύ νωρίς για χειραψίες".
Ο Χανς-Πέτερ Χούτερ συνιστά να γίνεται επί του παρόντος χρήση προστατευτικής μάσκας όχι μόνον εκεί όπου αυτό είναι υποχρεωτικό, δηλαδή στις δημόσιες συγκοινωνίες και στον τομέα της υγείας.
"Εκεί που θα συνιστούσαμε επειγόντως την προαιρετική χρήση της είναι στο σουπερμάρκετ και στα καταστήματα και αυτό γιατί υπάρχουν εκεί ομάδες κινδύνου και, φορώντας μάσκα, προστατεύουμε εκείνους που ψωνίζουν εκεί". Για τον ίδιο, οι εξαγγελθείσες προχθές από την αυστριακή κυβέρνηση, χαλαρώσεις για αθλητικές εκδηλώσεις με έως και 10.000 θεατές, όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες, είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, και κατά την άποψή του χρειάζονται πολύ καλές οργανωτικές πρόνοιες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσων πολλών ανθρώπων, οπότε εδώ απαιτείται η δημιουργικότητα των διοργανωτών.
Κατά την άποψή του, σύντομα θα φανεί εάν έρχεται ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας και αυτό σε συνάρτηση με την τρέχουσα χαλάρωση, την αυξανόμενη ταξιδιωτική κίνηση και την επιστροφή της "ρουτίνας", που θα δείξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες πώς αλλάζουν οι αριθμοί.