Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση ασθενών με λευχαιμία
18 Οκτωβρίου 2022, 13:39
Στη σημασία της επιστημονικής και θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών με λευχαιμία επικεντρώθηκε το συνέδριο για τον Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠαΣυΝΜ) και της Κυπριακής Αιματολογικής Εταιρίας.
Σκοπός του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2022, ήταν η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των επιστημόνων υγείας που εμπλέκονται στην φροντίδα ασθενών με λευχαιμία, ως προς την σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης, κατάλληλης θεραπείας και πολυεπιστημονικής προσέγγισης των αναγκών των ασθενών και των συγγενών τους, με ψηλά επίπεδα ποιότητας και ασφάλειας παρερχομένων υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν 230 νοσηλευτές, ιατροί και άλλοι λειτουργοί υγείας από τους επιστημονικούς κλάδους που σχετίζονται με την φροντίδα ασθενών με λευχαιμία, όπως φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, λειτουργοί αιματολογικών εργαστηρίων, διατροφολόγοι κ.ά.
Σημειώνεται ότι οι κύριες αναφορές που έγιναν αφορούσαν στα επιδημιολογικά στοιχεία, την παθοφυσιολογία και τα αίτια πρόκλησης της νόσου, την έγκαιρη διάγνωση με παρουσίαση της ανάγκης για ευαισθητοποίηση με σκοπό την αναγνώριση των πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων, τους τρόπους διερεύνησης των περιστατικών με σκοπό τη διάγνωση, παρουσίαση των σύγχρονων φαρμακευτικών θεραπευτικών επιλογών που υπάρχουν για αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου καθώς και παρουσίαση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών αυτών ως επακόλουθο τόσο της ίδιας της νόσου, όσο και των παρενεργειών από την λήψη χημειοθεραπευτικών και άλλων θεραπευτικών σχημάτων.
Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα της αντιμετώπισης των ασθενών με λευχαιμία και των συγγενών τους στο πλαίσιο της πολυεπιστημονικής ομάδας, μια αναγκαιότητα που απορρέει από τις πολυεπίπεδες ανάγκες φροντίδας που προκύπτουν αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει η πολυεπιστημονική ομάδα.
Συμβολή κλινικών μελετών στη γνώση
Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο αναδείχθηκε η μεγάλη συμβολή των κλινικών μελετών στον τομέα της υγείας, μέσω της προαγωγής της γνώσης που αφορά όλους τους επιστημονικούς κλάδους του τομέα αυτού.
Συγκεκριμένα, επεξηγήθηκαν οι φάσεις των κλινικών μελετών, οι αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτούνται για αδειοδότηση διεξαγωγής κλινικών ερευνών, το υψηλό επίπεδο ασφάλειας των συμμετεχόντων και τα θέματα ηθικής και βιοηθικής που μπορεί να προκύψουν. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξία των GCP (Good Clinical Practice).
Όπως αναφέρεται, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε παρουσίαση για την νοσηλευτική έρευνα και την μεγάλη συνεισφορά της στην ποιότητα και ασφάλεια στην παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα όταν τα αποτελέσματα εφαρμοστούν στην κλινική πράξη. Ειδικότερα, περιλάμβανε αναδρομή στην ιστορία της νοσηλευτικής έρευνας και παρουσίαση παγκόσμιων επίσημων φορέων που εκδίδουν κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες βασισμένες στη νοσηλευτική έρευνα.
Διατροφή, φυσική και ψυχολογική κατάσταση του ασθενή
Σύμφωνα με την ΠαΣυΝΜ, ανάμεσα στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς με λευχαιμία είναι και τα τραύματα πίεσης, ένα φαινόμενο στο οποίο οι ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα είναι επιρρεπείς, λόγω της έκπτωσης της φυσικής κατάστασης τους από την νόσο και τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας. Σχετικά με αυτό παρουσιάστηκε η σωστή χρήση και αποτελεσματικότητα επιθέματος ενεργού άνθρακα, Zorflex, ως υλικό διαχείρισης τέτοιων τραυμάτων.
Ακόμη, παρουσιάστηκε ο σημαντικός ρόλος της σωστής, ισορροπημένης διατροφής των ασθενών με λευχαιμία, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της, τόσο για τους ασθενείς με λευχαιμία, όσο και για ασθενείς με άλλα αιματολογικά νοσήματα και αναδείχθηκε η συνεισφορά της στην διαχείριση των συμπτωμάτων
Σκιαγραφήθηκε, επίσης, η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών με λευχαιμία καθώς και οι ανάγκες στήριξής τους, τόσο κατά την μακροχρόνια παραμονή τους στο νοσηλευτήριο, όσο και κατά την περίοδο της προετοιμασίας τους για εξιτήριο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες τις νέες συνθήκες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους.
Φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι
Στο συνέδριο δόθηκε έμφαση στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής στο σπίτι, την τήρηση επισκέψεων για αξιολόγηση ή θεραπεία, την επανεισαγωγή στο νοσηλευτήριο, επείγουσα ή προγραμματισμένη, κοινωνικοποίηση, την άσκηση, την εργασία κ.ά.
Όπως αναφέρεται, όλα αυτά δημιουργούν επιπλέον άγχος και φόβο γιατί πλέον ο ασθενής θα πρέπει να ενεργήσει έξω από το χώρο του νοσηλευτηρίου, ένα χώρο που του παρείχε ασφάλεια.
Επιπλέον, έγινε αναφορά στις νέες αποτελεσματικές θεραπευτικές φαρμακευτικές επιλογές που λαμβάνονται από το στόμα και τονίστηκε η σημαντικότητα της σωστής τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής από τους ασθενείς με ιδιαίτερη αναφορά στον νοσηλευτικό ρόλο ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού.
Εν κατακλείδι, ο Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής του ΠαΣυΝΜ και η Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία έδωσαν την υπόσχεση ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το συνέδριο αυτό να καταστεί θεσμός για τα Κυπριακά επιστημονικά δρώμενα.
Ο.Σ.
Tags: δημόσια υγεία, Θεραπεία, Λευχαιμία, ογκολογία, Πρώιμη διάγνωση