Σε ετοιμότητα η ιατρική ομάδα κυπριακής ολυμπιακής αποστολής
16 Ιουλίου 2024, 09:39
Η ιατρική ομάδα είναι 24ώρες το 24ώρο σε ετοιμότητα και ανά πάσα στιγμή για ό,τι χρειαστεί η κυπριακή ολυμπιακή ομάδα ενημερώνεται ο γιατρός και οι φυσιοθεραπευτές, λέει, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ. Γιώργος Πάνος, τονίζοντας ότι η ιατρική ομάδα όταν συμμετέχει σε μια αθλητική διοργάνωση δεν πηγαίνει για αναψυχή.
Ο Δρ. Πάνος ανέφερε, επίσης, ότι η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή θα υποστηρίξει τους αθλητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Είπε, παράλληλα, ότι η ολυμπιακή ομάδα είναι πάντοτε η επίλεκτη ομάδα αθλητών της Κύπρου.
«Από την εμπειρία μου θέλω να σας πω ότι τόσο οι αθλητές όσο και οι προπονητές τους είναι όχι μόνο άριστοι αθλητές, είναι και άριστοι άνθρωποι. Έχουν ευπρέπεια, είναι ευγενείς, είναι αθλητές, έχουν αυτή την άμιλλα του αθλητή, είναι παιδιά που είναι παράδειγμα για όλους, σε όλα που κάνουν», πρόσθεσε και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την πρόκριση και συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Δρ. Γιώργος Πάνος, ο οποίος θα συνοδεύει την κυπριακή ολυμπιακή ομάδα ως ο γιατρός της αποστολής, αναφέρθηκε στο ρόλο και στην προετοιμασία της ιατρικής ομάδας, στον τρόπο που διοργανώνεται το ιατρείο στο ολυμπιακό χωριό και το πως διαχειρίζεται η ιατρική ομάδα τις ανάγκες του κάθε αθλητή.
Ο γιατρός θα πρέπει να είναι έτοιμος να παρέχει τις σωστές υπηρεσίες
Ερωτηθείς για τον ρόλο ενός γιατρού σε μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Δρ. Γιώργος Πάνος είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση και για να μπορέσει κάποιος γιατρός να συμμετέχει θα πρέπει αφενός μεν να επιλεχθεί από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και μετά θα πρέπει να είναι έτοιμος για να παρέχει τις σωστές υπηρεσίες.
«Οπότε υπάρχει μια αθλητική διεθνής οργάνωση, η οποία ελέγχει αυτά τα πράγματα και αφορά κυρίως την επάρκεια του γιατρού να μπορεί να αναγνωρίζει και να θεραπεύει αθλητικές ιατρικές περιπτώσεις και τραυματισμούς, αλλά επίσης και να γνωρίσει την φαρμακολογία για να μπορεί να καθοδηγεί και να χρησιμοποιεί φάρμακα, τα οποία είναι εγκεκριμένα, έτσι ώστε να μην είναι απαγορευμένα από τους αθλητικούς οργανισμούς και την ΔΟΕ, για να μην υποπίπτουν σε παρατυπίες οι αθλητές, χρησιμοποιώντας μη επιτρεπόμενες ουσίες. Αυτό είναι το αντιντόπινγκ», πρόσθεσε.
Ένας γιατρός, συνέχισε ο Δρ. Πάνος, θα πρέπει να εκπαιδευτεί σε αυτά και θα πρέπει να ξέρει το ιστορικό του κάθε αθλητή, εάν έχει κάποιες παθήσεις που λαμβάνουν θεραπεία συγκεκριμένα ή εάν υπάρξει κάποια ειδική αιτία ή ειδική πάθηση που θα πρέπει να διενεργήσει συγκεκριμένες διαδικασίες, ούτως ώστε να μπορέσει ο αθλητής να συνεχίσει με μια θεραπεία η οποία να είναι όσο γίνεται μέσα στα πλαίσια και να μην θεωρείται ότι ο αθλητής είναι ντοπαρισμένος.
«Για να γίνει αυτό το πράγμα θα πρέπει ο γιατρός να εκπαιδευτεί μέσα από σεμινάρια , να περάσει από κάποιες εξετάσεις που πρέπει να είναι οι απαντήσεις που θα δώσει πάνω από 80%. Εφόσον όλα γίνουν και είναι τυπικά, τότε η κάθε εθνική ομάδα θα πρέπει να οργανωθεί. Θα πρέπει να ξέρει ποιοι είναι οι αθλητές που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αφού γνωρίσει τους αθλητές και τα θέματα που τους αφορούν όσον αφορά θέματα υγείας , θα πρέπει να λάβει υπόψιν η ιατρική ομάδα, ο γιατρός, πως θα οργανώσει τα φάρμακα που θα πάρει και τα υλικά που θα χρειαστούν», πρόσθεσε.
Όπως είπε, είναι κάποια τα οποία είναι απαραίτητα, όπως παραδείγματος χάριν ο απινιδωτής, φάρμακα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επίπεδο Πρώτων Βοηθειών, σε επείγοντα περιστατικά, τα οποία μπορεί να προκύψουν στον οποιοδήποτε ανά πάσα στιγμή και μετά θα πρέπει να οργανώσει τις πιθανότητες ανάλογα με το φύλο, τις ηλικίες κ.α.
Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε, οργανώνεται το φαρμακείο.
Σημείωσε ότι ο γιατρός είναι σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία μαζί με τους φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι φυσιοθεραπευτές έχουν τα δικά τους αντίστοιχα υλικά, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για τους αθλητές, οι οποίοι ουσιαστικά και πριν και μετά από τα αγωνίσματα θα πρέπει να έχουν ειδικές φυσιοθεραπείες ανάλογα με τα αθλήματα τους και έτσι θα πρέπει να οργανωθούν οι κλίνες που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τους αθλητές, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όλοι ανά πάσα στιγμή, πριν και μετά τα αθλήματα τους με μια σωστή διαδικασία.
«Υπάρχουν και κλινικοί ψυχολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι, οι οποίοι ασχολούνται με αυτά επικουρικά θέματα, κάποιοι έχουν τους δικούς τους στις Ομοσπονδίες και θέλουν να συμμετέχουν ξεχωριστά. Κάποιοι συνεργάζονται μαζί με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, οπότε η ομάδα έχει και αυτά τα δορυφορικά παραϊατρικά ιατρεία που λειτουργούν. Συνήθως αυτοί μπορεί να είναι ξεχωριστά και να πηγαίνουν με τους αθλητές σε συγκεκριμένους χώρους για να τους συμβουλεύουν ή καμία φορά και στις αθλοπαιδιές», πρόσθεσε.
Η ιατρική ομάδα είναι 24ώρες το 24ώρο σε ετοιμότητα
Αναφορικά με το χώρο, στον οποίο στήνεται ένα ιατρείο, ο Δρ. Πάνος είπε ότι ο χώρος που επιλέγεται είναι ένας χώρος ο οποίος είναι κατάλληλος σε εμβαδόν, εξοπλισμένος με ντουλάπια , πάγκους, κτλ, για να μπορούν να οργανωθούν και να τοποθετηθούν όλα αυτά που θα πάρουν μαζί τους με σχετική ευχέρεια και ευκολία ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην εξεύρεση τους.
Ουσιαστικά, συνέχισε, η ιατρική ομάδα είναι 24ώρες το 24ώρο σε ετοιμότητα και ανά πάσα στιγμή για ό,τι χρειαστεί ο αθλητής ενημερώνεται ο γιατρός και οι φυσιοθεραπευτές.
Ο Δρ. Πάνος ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχουν Επιτροπές που μετέχουν ο γιατρός και ο φυσιοθεραπευτής , έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική ενημέρωση, ένας συνολικός οργανωμένος τρόπος λειτουργίας για να υπάρχει μια άμεση σχέση του τι προσφέρεται, του τι υπάρχει σαν υποδομή, του τι υπάρχει σαν παρατήρηση στον χώρο.
«Αν υπάρχουν κάποια ιατρικά θέματα τα οποία προέκυψαν και αφορούν συγκεκριμένες ομάδες ή συνολικά όλους, ενημερώνονται όλοι και έτσι υπάρχει μια άλλη πιο εκτεταμένη δομή πληροφόρησης και λειτουργίας και αυτό γίνεται σταθερά μέχρι το τέλος. Φυσικά, εμείς μετά έχουμε τις δικές μας προσωπικές λειτουργίες σαν ιατρική ομάδα. Πιστεύω ότι η υποδομή είναι ήδη οργανωμένη και έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν, οπότε σύμφωνα με τις εμπειρίες και τα δεδομένα και πάλι θα έχουμε την κάλυψη για κάθε ενδεχόμενο και νομίζω ότι και φέτος θα μπορέσει η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή διεκπεραιώσει και να υποστηρίξει τους αθλητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» », συμπλήρωσε.
Η ιατρική ομάδα δεν πηγαίνει για αναψυχή
Απαντώντας σε ερώτηση αν μεταβαίνουν και στους αθλητικούς χώρες ή αν παραμένουν συνεχώς στο χώρο του ιατρείου, ο Δρ. Πάνος είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ιατρική ομάδα μπορεί να πηγαίνει σε γήπεδα που αγωνίζεται ένας αθλητής και στο σημείο αυτό ο γιατρός θυμήθηκε περιστατικό όταν αθλητής, ο οποίος ήταν και σε πολύ καλή επίδοση, κατά την προθέρμανση τον είχε πιάσει μια κράμπα, οπότε ο γιατρός το είδε, και η θεραπεία ήταν απλή: Ο αθλητής χρειαζόταν ενίσχυση σε ασβέστιο και φωσφόρο και του χορηγήθηκε και ο αθλητής αγωνίστηκε και πήρε και μετάλλιο.
«Η ιατρική ομάδα όταν συμμετέχει, συμμετέχει σαν ιατρική ομάδα, δεν πηγαίνει για αναψυχή, με την έννοια ότι δεν πάει να παρακολουθήσει όπως πάει ο κάθε θεατής. Η ιατρική ομάδα θα πάει να παρακολουθήσει τους αθλητές/τριες και αν χρειαστούν βοήθεια να τους το παρέχουν», επεσήμανε.
Άριστοι αθλητές, άριστοι άνθρωποι
Στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ο Δρ. Πάνος είπε ότι η ολυμπιακή ομάδα είναι πάντοτε η επίλεκτη ομάδα αθλητών της Κύπρου.
«Από την εμπειρία μου θέλω να σας πω ότι τόσο οι αθλητές όσο και οι προπονητές τους είναι όχι μόνο άριστοι αθλητές, είναι και άριστοι άνθρωποι. Έχουν ευπρέπεια, είναι ευγενείς , είναι αθλητές, έχουν αυτή την άμιλλα του αθλητή, είναι παιδιά που είναι παράδειγμα για όλους, σε όλα που κάνουν. Από εμένα συγχαρητήρια», κατέληξε.