Σε αναμονή 350 παιδιά με διαβήτη τύπου 1 για ανέπαφους αισθητήρες μέτρησης γλυκόζης
19 Φεβρουαρίου 2022, 06:00
Πληροφόρηση όσον αφορά το στάδιο υλοποίησης της διαδικασίας προμήθειας ανέπαφων αισθητήρων μέτρησης γλυκόζης για τα 350 παιδιά κάτω των δεκαοχτώ ετών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, προκειμένου να αποφευχθεί το καθημερινό τρύπημα, ζητά από τον Υπουργό υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.
«Επανέρχομαι στα ζητήματα που αφορούν σε παιδιά τα οποία διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1, για τα οποία όπως με έχετε ήδη ενημερώσει με την τελευταία επιστολή σας, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2021, έχει δρομολογηθεί η επίλυσή τους με συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους του υπουργείου σας», αναφέρει η κ. Δημητρίου σε επιστολή της προς τον υπουργό και του ζητά το ταχύτερο απαντήσεις για τα υπό αναφορά ζωτικής σημασίας για την ευημερία των μικρών ασθενών θέματα.
Συγκεκριμένα, ζητείται ενημέρωση για το στάδιο υλοποίησης της διαδικασίας προμήθειας ανέπαφων αισθητήρων μέτρησης γλυκόζης με την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού, δεδομένου ότι η σχετική πρόνοια έχει ήδη περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 και οι εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων έχουν ήδη τύχει αξιολόγησης σε συνεδρία της, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2021.
Επίσης για το ακριβές στάδιο του προκηρυχθέντος ανοικτού διαγωνισμού για την προμήθεια αντλιών ινσουλίνης (νέου τύπου) με τα αναλώσιμά τους, καθώς και για την προμήθεια αντλιών υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης ως νέου είδους επίσης αξιολογηθέντος από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων στην ίδια ως άνω αναφερόμενη συνεδρία.
Η πρόεδρος της Βουλής στην επιστολή της εκφράζει ιδιαίτερη ευαρέσκεια για την άμεση ανταπόκρισή του αρμόδιου υπουργού Υγείας στην αρχική κρούση της, κατόπιν συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1, «Beyond Diabetes Type 1 Cyprus» το Σεπτέμβριο του 2021, ο οποίος επιτελεί σημαντικότατο έργο και με τις εισηγήσεις του συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των μικρών ασθενών.
Η κ. Δημητρίου στην επιστολή της προς τον υπουργό εκφράζει την εκτίμηση ότι θα ανταποκριθεί άμεσα και θετικά στο εύλογο αίτημα, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει επιπρόσθετη καθυστέρηση ειδικά για ένα ζήτημα που αφορά την ποιότητα ζωής 350 παιδιών.
Η κ. Δημητρίου επισυνάπτει και επιστολή της εντεκάχρονης μαθήτριας Ειρήνης, η οποία περιγράφει με γλαφυρό ύφος, τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1.
Μεταξύ άλλων η Ειρήνη αναφέρεται στις δυσκολίες που περνά ένα παιδί το οποίο υποχρεώνεται να τρυπά πέντε έξι φορές την ημέρα τα δάκτυλα του για να βάλει τις ενέσεις ινσουλίνης. Στην επιστολή της στον υπουργό εξηγεί επίσης πόσο δύσκολο είναι για ένα μικρό παιδί να πρέπει να ξυπνά κάθε βράδυ γιατί το ζάχαρη του είναι ψηλό ή χαμηλό.
Καλεί τον υπουργό να δώσει χαρά, ανακούφιση και ποιότητα ζωής στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, με την πρόσβαση σε νέα ιατρικά προϊόντα, ώστε ο διαβάτης να μη αποτελεί εμπόδιο στα όνειρα τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο παρεχόμενος σήμερα ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αφορά σε μετρητές γλυκόζης μέσω τρυπήματος του δαχτύλου, μέθοδος η οποία δεν ενδείκνυται για χρήση από παιδιά, καθώς πέραν του ότι δεν παρέχει επαρκούς ακρίβειας μετρήσεις, είναι διαδικασία επίπονη και ενδέχεται να συνοδεύεται από παράπλευρες δυσμενείς συνέπειες στην αφή των παιδιών.
Εναλλακτική, σύγχρονη τεχνολογία, παρά το γεγονός ότι είναι διαθέσιμη στο εξωτερικό, δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους ιατροτεχνολογικών προϊόντων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.
Το ισχύον πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας ως προς τη διαχείριση περιστατικών σακχαρώδη διαβήτη είναι ενιαίο, με αποτέλεσμα κάποιες πρόνοιες να μη δύνανται να εφαρμοστούν αναλογικά σε περιστατικά Τύπου 1, τα οποία αφορούν παιδιά και εφήβους.
Της Ελένης Χαραλάμπους