ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σάρκα και οστά παίρνει ο Συνήγορος του Ασθενή

30 Αυγούστου 2024, 06:07

images

Μετά από δέκα χρόνια ψήφισης της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ασθενών και τις επίμονες προσπάθειες της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ο Συνήγορος του Ασθενή παίρνει σάρκα και οστά.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024».

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτέλεσε πάγιο αίτημα των οργανωμένων ασθενών, αλλά και όλων των πολιτών και κομμάτων, τονίζοντας ότι η ψήφισή του θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς όφελος της κοινωνίας και των ασθενών.

Με το νομοσχέδιο αυτό, πρόσθεσε, το υπουργείο Υγείας κάνει ένα καθοριστικό βήμα προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, τόσο εντός όσο και εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Όπως ανακοινώθηκε, εισάγεται ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενούς, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα και καταγγελίες που αφορούν στα δικαιώματα των ασθενών. Επιπλέον, θα παρέχει ενημέρωση, πληροφορίες, και θα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και διαφωτιστικές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών.

Επιπρόσθετα, η ίδρυση Συμβουλευτικής Επιτροπής θα στηρίζει το έργο του Συνηγόρου του Ασθενή, ενώ ενισχύεται ο ρόλος των Επιτροπών Εξέτασης Παραπόνων Ασθενών. Τέλος, ορίζεται Λειτουργός Δικαιωμάτων των Ασθενών σε κάθε παροχέα υπηρεσιών υγείας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτών.

Στη σύσταση από το Υπουργικό Συμβούλιο του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή, αναφέρθηκε νωρίτερα χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του.

Χαιρετίζει η ΟΣΑΚ, αναμένει ολοκλήρωση διαδικασίας

Ικανοποίηση για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για το Συνήγορο του Ασθενή, εκφράζει και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήταν μια επίμονη προσπάθεια της ΟΣΑΚ για να καταστεί δυνατή η δημιουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή», ανέφερε σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

«Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, μέχρι το διορισμό του πρώτου Συνηγόρου του Ασθενή», τόνισε.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΟΣΑΚ, τόνισε ότι η εισαγωγή του ανεξάρτητου θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή και οι υπόλοιπες πρόνοιες του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των ασθενών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση και προστασία των δικαιωμάτων αυτών, αναβαθμίζοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Υγείας που βρίσκεται υπό εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, η ΟΣΑΚ θα αναμένει το κείμενο του τελικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο θεσμός θα λειτουργήσει με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη προς όφελος όλων των ασθενών.

Ικανοποίηση κομμάτων

H Δημοκρατική Παράταξη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου, αναφέροντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

«Ο θεσμός θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα και μια γέφυρα μεταξύ των ασθενών και των υγειονομικών φορέων, προωθώντας την επίλυση διαφορών και την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Ευελπιστούμε ότι το μέτρο θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο γενικό σύστημα υγείας και θα παρέχει εργαλεία για τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα πρότυπα που προάγει ο θεσμός», σημείωσε η ΔΗΠΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Η ΔΗΠΑ, υπογραμμίζει την ίδια ώρα, ότι η αποτελεσματικότητα του θεσμού εξαρτάται από την ενημέρωση, την ενεργή στήριξη και συμμετοχή τόσο των πολιτών όσο και των υγειονομικών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι πρέπει να διασφαλίζεται με τρόπο η ανεξαρτησία και η δυνατότητα παρέμβασης του Συνηγόρου, σε κρίσιμες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική Παράταξη, τονίζει την αναγκαιότητα να βρεθεί σύντομα η χρυσή τομή και για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματική και έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών και ιατρικής φροντίδας στους πολίτες.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα