ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

R. Yates: Βέλτιστες πρακτικές για εθνικά συστήματα υγείας

16 Μαΐου 2024, 17:03

images

Στις διεθνώς υιοθετημένες βέλτιστες πρακτικές για εθνικά συστήματα υγειονομικής, αναφέρθηκε ο Εκτελεστικός διευθυντής του Centre for Universal Health, Chatham House Robert Yates.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 7ο Cyprus HealthCare Conference, ο κ. Yates πρότεινε παράλληλα βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού οι οποίες θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην Κύπρο.

Για παράδειγμα, ανέφερε, θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση επίτευξη πλήρους πληθυσμιακής κάλυψης με την παροχή καθολικού δικαιώματος σε δημόσια χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες.

«Η δημιουργία και υλοποίηση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος υγείας, σημείωσε ο κ. Υates «είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές κυβερνήσεις. Στις χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι πετυχημένα, έχουν βασιστεί σε πολιτικές που στοχεύουν στην πρόληψη, την εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αλλά και τη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στις χώρες στις οποίες τα συστήματα έχουν αποτύχει καταγράφεται έλλειψη πόρων, ανεπαρκής διαχείριση και αδυναμία στη λήψη αποφάσεων», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, ανέφερε, η εγγύηση της πρόσβασης σε δωρεάν φάρμακα και διαγνωστικά αποτελεί παράλληλα ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να μελετήσει η κάθε κυβέρνηση.

«Πολλά από τα σπουδαία συστήματα ΥΥΕ στον κόσμο προέκυψαν από κρίσεις. Η ιστορία έδειξε ότι συγκρούσεις, υγειονομικές, οικονομικές, πολιτικές κρίσεις ώθησαν κυβερνήσεις στο να προχωρήσουν με την δημιουργία τους», κατέληξε .

Απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές

Nομοθετικές αλλαγές και εισαγωγή πλαισίου ποιότητας απαιτεί ο τομέας της υγείας ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητή στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής-Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας, στη Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας, του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας ο Δρ Χρίστο Πέτρου.

Ο Δρ. Πέτρου συντονιστής του 7ο Cyprus HealthCare Conference ανέφερε ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, οι μεταβαλλόμενες ανάγκες ενός γηράσκοντος πληθυσμού, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι προκλήσεις στην οικονομία αλλάζουν άρδην τον τομέα της υγείας».

«Το ΓεΣΥ, αποσκοπεί στο να είναι ένα προηγμένο εργαλείο παροχής υπηρεσιών υγείας και είναι κρίσιμης σημασίας η αξιοποίηση νέων εργαλείων για την ποιότητα φροντίδας κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης τους».

Η αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων είναι μέσα στις προκλήσεις, ανέφερε ο Δρ Χρίστου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα