ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή δυστροπία στη διατροφή των παιδιών

22 Ιουλίου 2024, 16:51

images

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή γεμάτη διασκέδαση και δραστηριότητες, αλλά μπορεί επίσης να φέρει και προκλήσεις στη διατροφή των παιδιών. Η ζέστη μπορεί να μειώσει την όρεξη των παιδιών, ενώ οι πολλές επιλογές ανθυγιεινών σνακ μπορεί να κάνουν τη διατροφή πιο δύσκολη.

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, MSc και ΜSc Διατροφή και Δημόσια Υγεία, μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Μεσογειακής Διατροφής, ΚΟΜΕΔ, Γεωργία Χατζημιχαήλ, παραθέτει στο YgeiaWatch μερικές στρατηγικές για να αντιμετωπιστεί η καλοκαιρινή δυστροπία στη διατροφή των παιδιών και να εξασφαλιστεί μια περισσότερο θρεπτική διατροφή.

1. Δημιουργήστε πολύχρωμα πιάτα 

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται από τα χρώματα και την εμφάνιση του φαγητού τους. Δημιουργήστε πιάτα με φρούτα και λαχανικά σε διάφορα χρώματα για να τα κάνετε πιο ελκυστικά. Προσφέρετε καρότα, κόκκινες πιπεριές, ντοματίνια, μούρα και σταφύλια για να ενθαρρύνετε την κατανάλωσή τους.

2. Συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία 

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού, είναι πιο πιθανό να το δοκιμάσουν. Δώστε τους απλά καθήκοντα, όπως το να πλένουν φρούτα και λαχανικά, να ανακατεύουν σαλάτες ή να διακοσμούν πιάτα. Αυτή η συμμετοχή μπορεί να ενισχύσει το ενδιαφέρον τους για το φαγητό.

3. Φτιάξτε υγιεινά σνακ διασκεδαστικά 

Μετατρέψτε τα υγιεινά σνακ σε διασκεδαστικές εμπειρίες. Για παράδειγμα:

Παγωτά φρούτων: Φτιάξτε παγωτά με φρούτα και γιαούρτι σε φόρμες παγωτού.

Σάντουιτς σε σχήματα: Χρησιμοποιήστε κουπ πατ για να κόψετε σάντουιτς σε διάφορα σχήματα.

Smoothies: Ετοιμάστε smoothies με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τα υλικά τους.

4. Κάντε το φαγητό διαδραστικό 

Οργανώστε "μπαρ" με υγιεινές επιλογές όπου τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους πιάτα. Για παράδειγμα, ένα "μπαρ" σαλάτας με διάφορα λαχανικά, τυριά και σάλτσες ή ένα "μπαρ" γιαούρτι με διάφορα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι.

5. Διατηρήστε σταθερό πρόγραμμα γευμάτων 

Η σταθερότητα στα γεύματα βοηθά τα παιδιά να γνωρίζουν πότε να περιμένουν φαγητό και μπορεί να μειώσει την ανησυχία τους για το τι θα φάνε. Καθιερώστε συγκεκριμένες ώρες για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ.

6. Εισαγωγή νέων τροφών με σωστό τρόπο 

Η εισαγωγή νέων τροφών μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι σημαντική για τη διατροφή των παιδιών. Προσπαθήστε να προσφέρετε νέα τρόφιμα με αγαπημένα τους πιάτα και να τα παρουσιάζετε σε μικρές ποσότητες χωρίς πίεση. Αν ένα παιδί αρνηθεί μια νέα τροφή, μην το πιέζετε, αλλά επαναλάβετε την

προσφορά της μετά από λίγές μέρες. Μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό να σας βλέπουν να τρώτε και να απολαμβάνετε θρεπτικές τροφές!

7. Προσφέρετε υγιεινές εναλλακτικές για γλυκίσματα 

Αν τα παιδιά ζητούν γλυκίσματα, προσφέρετε υγιεινές εναλλακτικές. Φρούτα με γιαούρτι και μέλι, σπιτικά σορμπέ φρούτων, μίνι σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μέλι, τρούφες με φοινίκια και ξηρούς καρπούς, μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για γλυκό χωρίς τα ανθυγιεινά συστατικά.

8. Δημιουργήστε θετική ατμόσφαιρα στα γεύματα 

Τα γεύματα πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία για τα παιδιά. Αποφύγετε τις συγκρούσεις για το φαγητό και δημιουργήστε μια χαλαρή και θετική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Συζητήστε για την ημέρα τους και κάντε τα γεύματα μια κοινωνική εμπειρία.

«Η αντιμετώπιση της καλοκαιρινής δυστροπίας στη διατροφή των παιδιών μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά με λίγη δημιουργικότητα και υπομονή, μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να τρώνε υγιεινά. Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές και παρατηρήστε τι λειτουργεί καλύτερα για το παιδί σας. Το σημαντικό είναι να προσφέρετε ποικιλία και να κάνετε το φαγητό διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε μεγάλες δυσκολίες στη σίτιση των παιδιών σας ή επιλεκτική σίτιση, ζητήστε βοήθεια», σημειώνει.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα